Complicație rară a unui calcul renal de mici dimensiuni, tratată la Arcadia
Ruptura spontană a sistemului pielocaliceal renal este o condiție rară, non-traumatică, uneori dificil de diagnosticat. Cea mai frecventă cauză este migrarea unui calcul la nivelul ureterului, care este de obicei de mici dimensiuni, dar rugos și care asociază spasm important la nivel ureteral. Poate fi întâlnită și în tumorile ureterale obstructive, fibroza retroperitoneală, sarcină, retenția acută de urină.
Ruptura sau eclatarea sistemului pielocaliceal renal este suspicionată pe baza accentuării simptomatologiei și a lipsei de răspuns clinic la administrarea medicației antalgice uzuale, dar confirmarea este de obicei realizată în cursul fazei tardive a examinării radiologice cu administrare de substanță de contrast (urografie sau tomografie computerizată), ce identifică migrarea substanței de contrast în jurul rinichiului și/sau a ureterului.
Ruptura sistemului pielocaliceal apare mai frecvent la nivelul tijelor caliceale și a ureterului superior.
Vârsta medie a pacienților diagnosticați cu această complicație a litiazei reno-ureterale este de 42 de ani, iar raportul B:F este 1:1.
Un pacient în vârstă de 45 de ani, fără istoric medical urologic, s-a adresat Spitalului Arcadia pentru dureri lombare drepte cu caracter colicativ de aproximativ 24 de ore, însoțite de manifestări digestive (vărsături), fără a prezenta simptome urinare. În momentul examinării pacientului, acesta era asimptomatic de aproximativ 3 ore, iar manifestările digestive se remiseseră, astfel încât tabloul clinic era cel al unui calcul ureteral eliminat spontan în orele precedente. Evaluarea imagistică ecografică abdominală a identificat la nivelul rinichiului drept distensie pielocaliceală de gradul I și aspect ușor infiltrat al ureterului lombar, motiv pentru care pacientul a fost îndrumat către efectuarea unui examen computer-tomografic abdomino-pelvin cu substanță de contrast în urgență.
Citiți continuarea articolului: