Ecografia transfontanelară
Ecografia transfontanelară (ETF) sau ecografia craniană este explorarea imagistică prin care se evaluează creierul bebelușului și structurile anatomice de la nivelul cutiei craniene. ETF poate fi efectuată până la închiderea fontanelelor și vizualizează atât structurile cerebrale, cât și spațiile dintre acestea, ventriculii cerebrali prin care curge lichidul cefalorahidian.
Ce sunt fontanelele?
La nou-născuți, craniul nu este pe deplin osificat, existând spații între oase, cunoscute sub denumirea de fontanele (6 la număr), care permit creșterea în dinamică a creierului. Cele mai cunoscute fontanele sunt:
- fontanela anterioară – cea mai mare, delimitată de oasele frontale și parietale, cu dimensiuni variabile; se închide la un interval de 9-15 luni de la naștere;
- fontanela posterioară – delimitată de oasele parietale și cel occipital; se închide în primele 6-8 săptămâni de viață.
În anumite situații, fontanela anterioară se închide la 3-4 luni sau 1,5-2 ani, cauza fiind reprezentată de anumiți factori genetici sau constituționali.
Ecografia transfontanelară este o investigație foarte utilă, în special la nou-născuți și sugarii de până la 6 luni, vizualizându-se astfel structurile intracraniene prin țesutul membranos al fontanelelor.
Structura membranoasă a fontanelelor face posibilă pătrunderea ultrasunetelor, iar după ce fontanelele se închid, ETF nu mai poate fi făcută deoarece ultrasunetele nu străbat osul.
Citiți continuarea articolului:
https://arcadiamami.ro/stiinta-arcadia/articol/ecografia-transfontanelara