ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Litiaza biliară veziculară

Litiaza biliară veziculară
Autor: Dr. Sandina Duduman, medic specialist Gastroenterologie, Arcadia

Litiaza biliară se caracterizează prin prezența calculilor în interiorul colecistului sau la nivelul căilor biliare. Calculii biliari sunt de două tipuri: colesterolotici, formați prin suprasaturarea sucului biliar cu colesterol, și pigmentari, secundari hemolizei cronice.

Factori de risc pentru litiaza biliară veziculară

În apariția litiazei biliare colesterolotice sunt implicați multipli factori, precum: vârsta avansată, sexul feminin, terenul genetic, sarcina, obezitatea, nivelul crescut al grăsimilor din sânge, diabetul zaharat de tip 2, sindromul metabolic, dietele hipercalorice, dietele sărace în fibre vegetale, capacitatea redusă de contractilitate a veziculei biliare determinată de scădere rapidă în greutate, post, intervenții chirurgicale bariatrice, medicamente (fibrați, statine, ceftriaxonă), ciroza hepatică și hepatita virală C, sedentarismul, fumatul.
Factorii de risc pentru litiaza biliară pigmentară includ, de asemenea, vârsta avansată, etnia, infecțiile biliare, hemoliza cronică, nutriția parenterală totală, boli sau rezecții ileale.

Simptomele litiazei biliare veziculare

Majoritatea pacienților cu litiază biliară veziculară sunt asimptomatici, dar aproximativ o treime dintre aceștia prezintă simptome. Cea mai frecventă manifestare a litiazei biliare veziculare este colica biliară, o durere localizată în cadranul superior drept al abdomenului, ce poate iradia spre umărul sau omoplatul drept, cu o durată de minimum 30 de minute și caracter progresiv. Poate fi însoțită de greață, vărsături alimentare sau bilioase, transpirații, subfebrilitate.
Colica biliară poate fi precipitată de consumul de alimente grase, dar poate fi prezentă și în absența unor factori declanșatori.

Diagnosticul litiazei biliare veziculare

Ecografia abdominală reprezintă metoda de elecție pentru diagnosticul litiazei biliare. Pentru o ecografie abdominală de calitate, se recomandă repausul digestiv minimum 6 ore înainte de investigație pentru a permite acumularea de bilă în colecist, cu destinderea acestuia.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/litiaza-biliara-veziculara

 
Programare