Ecografia de șold și displazia de dezvoltare a șoldului la nou-născuți și sugari
Ecografia de șold este o investigație non-invazivă folosită ca metodă de screening pentru depistarea precoce a displaziei de dezvoltare a șoldului.
Această investigație a fost descrisă de profesorul Reinhard Graf, care, într-o perioadă de peste 30 de ani, a dezvoltat și perfecționat această metodă (fiind stabilite reperele anatomice ce formează imaginea ecografică standard pentru măsurători și diagnostic, dar și detalii extrem de importante precum poziția examinatorului, a copilului, a sondei ecografice și tipul acesteia, dar și poziția mamei în raport cu copilul și cu examinatorul). Astfel, pentru o examinare corectă, este foarte importantă folosirea unui suport pentru bebeluș și a unui suport pentru sonda ecografică (sonofix + sonoguide).
Toate aceste repere au fost stabilite pentru ca această examinare să poată fi realizată corect, să fie eliminată eroarea umană și să ofere o imagine ecografică pe care să se poată stabili un diagnostic clar.
Ecografia de șold este obligatorie în țări precum Austria, Germania, Elveția și nu numai, unde în urma acestui program de screening s-a constatat o diminuare semnificativă, până la dispariția completă a luxației de șold după DDS.
De ce este importantă ecografia de șold la nou-născuți/sugari?
S-a demonstrat că este extrem de importantă realizarea ecografiei de șold la nou-născuți/sugari, deoarece ne ajută să depistăm o eventuală displazie de dezvoltare a șoldului încă din primele săptămâni de viață. În consecință, se poate iniția precoce conduita terapeutică pentru a ghida și modela dezvoltarea șoldului într-un mod sănătos și lipsit de ulterioare sechele.
Citiți continuarea articolului: