Ecografia abdominală (ultrasonografia abdominală)
Ecografia abdominală (cunoscută și sub denumirea de ultrasonografie abdominală) reprezintă examinarea structurilor din interiorul abdomenului cu ajutorul ultrasunetelor.
Această metodă de investigație este folosită pentru vizualizarea organelor interne, pe baza unor imagini obținute în timp real prin frecvențe ale ultrasunetelor. Este un mijloc ideal de examinare modernă, neinvazivă, nedureroasă, care poate fi repetată și care nu folosește radiații.
La ora actuală, ecografia este principala metodă de screening în medicină, datorită avantajelor pe care le oferă: rapiditatea obținerii unui diagnostic pozitiv sau de excludere, lipsa de nocivitate, posibilitatea de repetare, practic nelimitată ca număr de examinări și timp, obținerea de planuri multiple și diferite de examinare ale aceluiași organ, preț de cost și întreținere redus.
Când este necesară ecografia abdominală?
Examenul ecografic abdominal se efectuează pentru:
- controlul preventiv al stării de sănătate;
- identificarea unor eventuale boli ale organelor;
- urmărirea evoluției unei boli dupa tratament medical sau chirurgical.
Examinarea ecografică abdominală este o metodă imagistică larg folosită în practica medicală atât ca metodă de screening (pentru evaluarea stării de sănătate și a funcționalității organelor abdominale), dar și ca metodă de diagnostic pentru afecțiunile abdominale, contribuind alături de anamneză, examenul clinic și analize țintite la stabilirea diagnosticului de către medicul curant.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/ecografia-abdominala-ultrasonografia-abdominala