Totul despre endoscopia digestivă superioară
Endoscopia digestivă este o procedură nechirurgicală, folosită pentru examinarea mucoasei (stratul intern/căptușeala) tubului digestiv, fiind cea mai bună metodă în acest sens. În realizarea acestei proceduri, medicul folosește un tub flexibil, cu lumină, cameră video și canal de lucru. Imaginile din interiorul tubului digestiv se văd în timp real pe un monitor.
Cel mai frecvent se practică endoscopia digestivă superioară (EDS), respectiv inferioară (colonoscopia).
Endoscopiile digestive se practică în scop diagnostic, putându-se preleva probe biologice din mucoasa digestivă, dar au și componentă terapeutică, cum ar fi, de pildă, extirparea de polipi, extragerea de corpi străini, oprirea hemoragiilor digestive, ligaturi de varice esofagiene, dilatarea unor zone îngustate din esofag.
Videocapsula endoscopică explorează inclusiv intestinul subțire, dar fără posibilitatea de biopsie.
Endoscopia digestivă superioară (EDS) constă în introducerea tubului endoscopic, având uzual diametrul de maximum 10 mm la adult, pe cale bucală, trecând apoi prin faringe în esofag, permițând examinarea acestuia, a stomacului și a duodenului (prima porțiune a intestinului subțire). Endoscopia digestivă nu interfereză cu respirația pacientului.
Citiți continuarea articolului:
https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/totul-despre-endoscopia-digestiva-superioara