Embolizarea adenomului de prostată – externarea pacientului la 3 ore după intervenție
Aproape jumătate dintre bărbații cu vârsta peste 50 de ani (peste 40%) suferă de adenom de prostată, rezultat din hipertrofia benignă a prostatei. Prezența acestei afecțiuni poate fi reflectată de cele mai comune și incomode simptome depistate la pacienții cu adenom de prostată: frecvența urinărilor nocturne, urinarea dificilă, urinarea întreruptă sau urinarea prelungită din cauza presiunii scăzute a jetului, prezența sângelui în urină sau senzația de golire incompletă a vezicii urinare. Motivele apariției adenomului de prostată nu sunt certe, însă în cele mai multe cazuri, acesta este determinat de dereglarea nivelului de testosteron. Adenomul evoluează la nivelul prostatei, sub vezică, de jur-împrejurul uretrei prostatice.
Dacă nu este tratat la timp, adenomul de prostată poate duce la complicații severe pentru pacient, precum formarea pietrelor la vezica urinară, infecții urinare, retenție acută de urină sau chiar insuficiență renală.
Pentru a evita fenomenele supărătoare, iritative și obstructive, care pot apărea când afecțiunea este avansată, după vârsta de 45 de ani fiecare bărbat trebuie să-și facă o evaluare a aparatului urinar prin câteva analize și anume determinarea markerilor tumorali PSA și al PSA liber, un sumar de urină, o creatinină și mai ales un consult ecografic.
Citiți continuarea articolului: