ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Radiologie și imagistică medicală Radiologie și imagistică medicală Iași

Anevrismul cerebral: tratament minim invaziv de radiologie intervențională

Anevrismul cerebral: tratament minim invaziv de radiologie intervențională
Autor: Dr. Mihai jr. Crețeanu, medic primar Radiologie și Imagistică Medicală, Arcadia

Tratarea anevrismelor cerebrale pe cale minim invazivă este posibilă în cadrul spitalului Arcadia din Iași prin embolizare, o procedură de radiologie intervențională care se realizează printr-o tehnică asemănătoare angiografiei, în condiții sigure pentru pacient, sub anestezie generală.

 

Cum se desfășoară procedura de embolizare a anevrismului cerebral?

După anestezie, se va realiza o mică incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurală în care urmează să se introducă un tub de plastic ce facilitează manipularea echipamentului necesar intervenției. După această manevră se va administra heparina, un medicament ce împiedică formarea cheagurilor de sânge pe parcursul intervenției. Prin tubul menționat mai devreme se introduce un cateter, iar pe acesta un microcateter prevăzut în capăt cu un dispozitiv denumit „coil”. Cu ajutorul acestui dispozitiv se va închide anevrismul.

 

Odată ajuns la nivelul anevrismului, acest dispozitiv numit coil (fabricat din platină, extrem de fin) se va insera în deschizătura anomaliei vasculare și va umple anevrismul. În acest mod va bloca total sau parțial intrarea sângelui. Este posibil să fie nevoie de mai multe astfel de dispozitive pentru blocarea completă a anevrismului. Pe parcursul intervenției se verifică în permanență localizarea cateterului prin angiograme repetate. Angiograma presupune injectarea substanței de contrast pe cateter, ce permite vizualizarea cateterelor și a sistemului vascular.

 

După montarea coil-ului se va controla angiografic rezultatul, iar dacă a fost închis anevrismul, se va aplica un microcurent ce va induce desprinderea coil-ului de microcateter. Urmează apoi retragerea tuturor cateterelor, iar tubul se mai poate lăsa pe loc timp de câteva ore.

 

Există și cazuri în care anevrismul este tratat prin montarea unui stent deviator de flux (flow diverter). Acesta este poziționat în fața orificiului anevrismului și în timp va fi înglobat în peretele vascular, iar anevrismul se va tromboza și diminua în dimensiuni.

 

După finalizarea investigației, se vor îndepărta cateterele și tecile arteriale, iar la locul de puncție se va aplica compresiunea arterei folosite. Pentru a se obține compresia, se va pune un pansament compresiv ce trebuie păstrat timp de 12-24 de ore pentru a se evita sângerările.

 

Citiți continuarea articolului:

https://www.arcadiamedical.ro/medinfo/anevrismul-cerebral-tratament-minim-invaziv-de-radiologie-interventionala

 
Programare