Un vaccin promițător împotriva MERS

©

Autor:

Un vaccin promițător împotriva MERS
Cercetătorii de la Centrul German de Cercetare a Infecțiilor au publicat un studiu care a investigat pentru prima oară la specia umană un vaccin împotriva MERS (Middle East Respiratory Syndrome – Sindromul Respirator al Orientului Mijlociu).
Vaccinul se numește MVA-MERS-S și a fost bine tolerat, determinând dezvoltarea de anticorpi și imunitate celulară. La momentul actual, nu există niciun vaccin sau tratament eficient împotriva MERS. Rezultatele studiului oferă o bază pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva SARS-CoV-2.

Coronavirusul MERS a fost identificat pentru prima oară în 2012, fiind adăugat de către Organizația Mondială a Sănătății pe lista de patogeni care sunt considerați o amenințare la adresa sănătății publice. Transmiterea virusului se poate face de la dromader la om sau chiar de la om la om. El determină infecție respiratorie, având o mortalitate de până la 35%. La nivel global, s-au înregistrat aproximativ 2.500 de cazuri de MERS, în 27 de țări.

Cercetătorii au început să lucreze la acest vaccin în 2014. El se bazează pe un virus atenuat (MVA: modified vaccinia virus Ankara), care a mai fost utilizat într-o campanie de vaccinare împotriva variolei. Vaccinul a fost acum modificat pentru a conține componentele proteice de la coronavirusul MERS.

Studiul a inclus 23 de voluntari sănătoși care au fost vaccinați de 2 ori cu MVA-MERS-S, la un interval de 4 săptămâni. Scopul studiului a fost de a observa dacă vaccinul experimental este bine tolerat și sigur la specia umană. Mai mult, cercetătorii au vrut să afle dacă acesta stimulează răspuns imun celular și umoral la oameni, prin dezvoltarea anticorpilor și a celulelor T.

Rezultatele au fost favorabile, vaccinul arătând atât tolerabilitate și profil de siguranță bun cât și prezența răspunsului imun.

Cele mai multe efecte adverse s-au observat la nivel local, constând din durere și căldură la locul injecției și eritem. Efectele adverse la nivel local au apărut la 69% dintre participanți. Nu s-au observat efecte adverse severe. După al doilea rapel, 87% dintre voluntari au dezvoltat anticorpi și răspuns imun.

Descoperirea arată că vaccinul ar avea potențialul de a fi utilizat în viitoarele epidemii MERS.

În continuarea, urmează ca vaccinul să fie testat pe 160 de participanți din Hamburg și Rotterdam, în cadrul unui studiu de fază Ib. La Centrul German de Cercetare a Infecțiilor, rezultatele acestui studiu vor fi utilizate pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, când cercetătorii vor folosi același vector viral (MVA), în care vor introduce o proteină a SARS-CoV-2 pentru a înlocui proteina MERS-Cov.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 27-04-2020 | creare: 27-04-2020 | Vizite: 538
Bibliografie
Promising MERS coronavirus vaccine trial in humans: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200422132600.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum