Anticorpii antiamiloid - tratamentele moderne pentru boala Alzheimer

©

Autor:

Anticorpii antiamiloid - tratamentele moderne pentru boala Alzheimer

Boala Alzheimer este o afecțiune neurodegenerativă progresivă caracterizată prin declinul progresiv al funcției cognitive, deteriorarea memoriei și a altor capacități mentale. Cercetările din ultimii ani s-au concentrat pe identificarea unor noi tratamente pentru Boala Alzheimer, iar una dintre cele mai promițătoare strategii terapeutice implică utilizarea anticorpilor antiamiloid. (1, 2)

Ce sunt anticorpii antiamiloid?

Anticorpii antiamiloid sunt proteine ​​care sunt proiectate să identifice și să atace beta-amiloidele, acumulările ​​anormale de proteine amiloid care apar la pacienții cu boala Alzheimer și care afectează funcția normală a celulelor cerebrale, contribuind totodată la deteriorarea funcțiilor cognitive. Anticorpii anti amiloid, ce acționează prin legarea și eliminarea plăcilor de amiloid din creier, sunt creați prin inginerie genetică și sunt dezvoltați ca posibile tratamente pentru boala Alzheimer. (2, 5)

Câte tipuri de anticorpi antiamiloid exista?

Anticorpii anti-amiloid utilizați în tratamentul bolii Alzheimer diferă în funcție de tipul de amiloid de care se leagă și de mecanismul de acțiune prin care elimină plăcile de amiloid din creier. Astfel, se disting:

Anticorpi monoclonali

Produși în laborator, anticorpii antiamiloid monoclonali se leagă de proteina amiloid beta, prevenind astfel acumularea plăcilor de amiloid în creier. Exemple de anticorpi monoclonali includ Lecanemab, Aducanumab (Aduhelm), Donanemab, Gantenerumab și BAN2401. (4)

Anticorpi policlonali

Anticorpi produși de mai multe celule B diferite, care se leagă de diferite forme ale proteinei amiloid beta. Anticorpii policlonali sunt utilizați pentru a acoperi mai multe tipuri de depozite amiloide, dar pot avea și o afinitate mai scăzută decât anticorpii monoclonali. (4, 5)

Nanocorpuri și peptide

Nanocorpurile sunt fragmente de anticorpi monoclonali mai mici și mai simpli, care pot pătrunde mai ușor în țesutul cerebral și care pot fi utilizate pentru a se lega de proteina amiloid beta și pentru a preveni acumularea plăcilor de amiloid în creier. Peptidele, pe de altă parte, sunt mici fragmente de proteine care se leagă de proteina amiloid beta și o elimină din creier. (6, 8)

Aducanumab - cât de eficient este?

Aducanumab (comercializat sub denumirea Aduhelm), dezvoltat inițial de compania biotehnologică Neurimmune și apoi a fost preluat de Biogen pentru dezvoltarea ulterioară, este un alt anticorp antiamiloid, aprobat în anul 2021 de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) pentru tratamentul bolii Alzheimer. Înainte de a obține autorizarea FDA, eficacitatea Aducanumab a fost studiată în cadrul a două cercetări clinice, numite EMERGE și ENGAGE, care au inclus pacienți cu boala Alzheimer care au fost urmăriți pentru 18 luni, perioadă în care au primit fie un tratament placebo, fie Aducanumab. Rezultatele au arătat că Aducanumab a redus în mod semnificativ acumularea plăcilor de amiloid beta în creier și a îmbunătățit funcția cognitivă la pacienții tratați cu doze mai mari. (11, 13)

Cu toate acestea, eficacitatea și siguranța Aducanumab au fost subiectul unor controverse. Unii experți au susținut că datele din studiile clinice nu sunt suficiente pentru a demonstra eficacitatea medicamentului, iar efectele secundare, cum ar fi edemul cerebral, pot fi grave. De asemenea, costul ridicat al tratamentului a ridicat probleme de accesibilitate pentru mulți pacienți. (11, 12)

Între timp, în luna aprilie a anului 2022, Biogen a solicitat Agenției Europene pentru Medicamente retragerea cererii de punere pe piață a medicamentului Aducanumab pentru tratarea bolii Alzheimer. În cererea lor, reprezentații companiei au declarat că cererea de retragere este justificată de refuzul anterior al Comitetului Științific pentru Medicamente de Uz Uman de a oferi un aviz favorabil la autorizația de punere pe piață a medicamentului. (7)

Cum acționează Aducanumab?

Aducanumab și Lecanemab (BAN2401) acționează în mod similar, prin eliminarea plăcilor de amiloid beta din creier. Cu toate acestea, există unele diferențe între cele două medicamente. Comparativ cu Lecanemab, un medicament anti-amiloid care se leagă de proteinele amiloid beta în mai multe moduri, inclusiv prin recunoașterea formelor monomerice și oligomerice ale acestora, Aducanumab se leagă direct de forma beta a proteinei amiloide (Aβ) și formează complexe cu aceasta, care apoi sunt recunoscute și eliminate de celulele gliale din creier prin procesul de fagocitoză. (11, 13)

 

Lecanemab - cum acționează?

Lecanemab, produs de compania farmaceutică Biogen, este un anticorp monoclonal care recunoaște protofibrilele (structuri celulare care se formează în cadrul procesului de agregare a anumitor proteine, cum ar fi beta-amiloizii, care sunt implicați în dezvoltarea bolii Alzheimer) și previne depunerea de beta amiloid. Procesul poate duce la reducerea nivelului de proteine amiloide beta în creier și poate încetini progresia bolii Alzheimer.

În studiile clinice, Lecanemab a arătat o reducere semnificativă a acumulării de proteine amiloide beta în creier și o îmbunătățire a funcției cognitive la pacienții cu forme ușoare și moderate ale bolii Alzheimer. Cu toate acestea, eficacitatea sa pe termen lung și siguranță sa sunt încă în curs de evaluare. (9, 10)

Ce alte tratamente anti-amiloid există?

În afară de Lecanemab și Aducanumab (Aduhelm), există și alte tratamente antiamiloid care sunt în curs de dezvoltare și testare în cadrul studiilor clinice. Aceste tratamente includ:

Donanemab

Donanemab este un medicament experimental utilizat pentru tratarea bolii Alzheimer, dezvoltat de compania farmaceutică americană Eli Lilly and Company. Donanemab a fost dezvoltat pentru a ținti beta-amiloidele specifice numite oligomeri de beta-amiloid șI pentru a le elimina din creier. Studiile clinice preliminare au arătat că Donanemab poate încetini declinul cognitiv la persoanele cu boală Alzheimer în stadii incipiente. Deși încă se desfășoară studii suplimentare pentru a evalua eficacitatea și siguranța medicamentului, rezultatele preliminare sunt promițătoare și se crede că Donanemab ar putea reprezenta o nouă opțiune terapeutică pentru persoanele cu boală Alzheimer.

Cel mai recent studiu care a evaluat eficacitatea Donanemab, aflat în faza a treia a testării, a arătat că medicamentul poate încetini declinul clinic cu 35% și poate duce la o creștere cu 40% a capacității de a realiza activități zilnice. De asemenea, aproape jumătate dintre participanții la studiu care au luat Donanemab nu au înregistrat nicio scădere a cogniției și a funcției timp de un an, în comparație cu cei care au primit placebo. (14, 15)

Compusul AC253

Un studiu publicat în anul 2019 a identificat două peptide scurte, fragmente mai scurte ale compusului AC253, care îmbunătățesc semnificativ memoria la modelele de șoareci cu boala Alzheimer. Tratamentul a redus de asemenea unele dintre schimbările fizice dăunătoare din creier asociate cu boala. Deși pasul următor a fost reprezentat de fabricarea unei versiuni optimizate și orale a medicamentului, astfel încât să poată începe studiile clinice la oameni, până în prezent medicamentul nu a ajuns în fazele de testare pe oameni. (8)

Gantenerumab

Gantenerumab este un anticorp monoclonal experimental folosit în tratamentul bolii Alzheimer, care se leagă de plăcile de beta-amiloiză și ajută la eliminarea acestora din creier. Gantenerumab este dezvoltat de compania farmaceutică elvețiană Roche, prin divizia sa de cercetare și dezvoltare, Genentech. Roche a început să lucreze la dezvoltarea Gantenerumab încă din anul 2000, iar până în prezent au fost efectuate mai multe studii clinice de fază 1, 2 și 3 pentru a evalua eficacitatea și siguranța acestuia în tratarea bolii Alzheimer. În prezent, Gantenerumab se află în continuare în fazele finale de testare și cercetare, iar rezultatele studiilor clinice ulterioare ar putea duce la aprobarea sa pentru utilizare terapeutică în tratarea bolii Alzheimer. (16, 17)

Concluzie

În general, anticorpii antiamiloid sunt considerați o strategie terapeutică promițătoare pentru tratarea bolii Alzheimer, dar mai multe cercetări sunt necesare pentru a înțelege mai bine eficacitatea și siguranța acestor medicamente. De asemenea, sunt necesare eforturi pentru a reduce costurile acestor tratamente, astfel încât să fie mai accesibile pentru toți pacienții care au nevoie de ele.


Data actualizare: 04-05-2023 | creare: 04-05-2023 | Vizite: 924
Bibliografie
(1) Alzheimer’s Disease and Related Dementias, link: https://www.cdc.gov/aging/aginginfo/alzheimers.htm
(2) What Are Anti-amyloid Therapies for Alzheimer’s Disease? link: https://www.webmd.com/alzheimers/anti-amyloid-therapies-alzheimers
(3) Amyloid beta: structure, biology and structure-based therapeutic development, link: https://www.nature.com/articles/aps201728
(4) Polyclonal vs. monoclonal antibodies, link: https://www.ptglab.com/news/blog/polyclonal-vs-monoclonal-antibodies
(5) What are Polyclonal Antibodies (pAbs)? link: https://www.news-medical.net/life-sciences/Polyclonal-Antibodies.aspx
(6) Applications of nanobodies in brain diseases, link: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fimmu.2022.978513/full
(7) Retragerea cererii de autorizare de punere pe piață pentru Aduhelm, link: https://www.ema.europa.eu/en/documents/medicine-qa/questions-answers-withdrawal-application-marketing-authorisation-aduhelm-aducanumab_ro.pdf
(8) Short peptides discovery could lead to new treatments for Alzheimer's, link: https://www.drugtargetreview.com/news/49572/short-peptides-discovery-alzheimers-treatment/
(9) Lecanemab in Early Alzheimer’s Disease, link: https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2212948
(10) Lecanemab Approved for Treatment of Early Alzheimer's Disease, link: https://www.alz.org/alzheimers-dementia/treatments/lecanemab-leqembi
(11) Aducanumab Approved for Treatment of Alzheimer’s Disease, link: https://www.alz.org/alzheimers-dementia/treatments/aducanumab
(12) Aduhelm, link: https://www.alzforum.org/therapeutics/aduhelm
(13) ENGAGE and EMERGE: Truth and consequences? link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8248059
(14) Eli Lilly Alzheimer’s treatment donanemab slowed disease progression in clinical trial, link: https://www.cnbc.com/2023/05/03/alzheimers-eli-lilly-treatment-donanemab-slowed-disease-progression.html
(15) Lilly's Donanemab Significantly Slowed Cognitive and Functional Decline in Phase 3 Study of Early Alzheimer's Disease, link: https://investor.lilly.com/news-releases/news-release-details/lillys-donanemab-significantly-slowed-cognitive-and-functional
(16) Gantenerumab: an anti-amyloid monoclonal antibody with potential disease-modifying effects in early Alzheimer’s disease, link: https://alzres.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13195-022-01110-8
(17) Gantenerumab, link: https://www.alzforum.org/therapeutics/gantenerumab
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Sforăitul și apneea de somn, asociate cu un declin cognitiv prematur
  • Ar putea un simplu test de salivă să depisteze boala Alzheimer?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum