Anticoncepționalele ar putea afecta structura cerebrală

©

Autor:

Anticoncepționalele ar putea afecta structura cerebrală

Anticoncepționalele, ca orice alt medicament, pot avea efecte secundare precum modificarea stării de spirit a femeii sau chiar influențarea alegerii partenerului de viață.

Un studiu recent adaugă un alt posibil efect: contraceptivele hormonale pot micșora porțiuni ale creierului, afectând implicit funcția lor.


Hormonii sintetici
utilizați pentru fabricara pilulelor, împreună cu hormonii secretați în mod natural în organismul femeii care folosește contraceptive, pot cauza alterări serioase ale structurii și funcționării creierului, conform rezultatelor unui studiu efectuat pe 90 de participante de către neurologii de la UCLA și publicat în jurnalul Human Brain Mapping.  

 

Cercetătorii au observat că două regiuni cheie ale creierului și anume cortexul orbitofrontal lateral și cortexul cingular posterior, erau mai subțiri la femeile care foloseau contraceptive orale, față de cele care nu le utilizau.
 

Cortexul orbitofrontal lateral are rol important în reglarea emoțională și este stimulat de recompense, în timp ce cortexul cingular posterior este implicat în introspecție și are activitatea crescută atunci când ne facem planuri de viitor sau când retrăim amintiri personale. Modificările apărute în regiunea cortexului orbitofrontal lateral sunt strâns legate de simptomele de anxietate și depresie crescute pe care le au unele femei care folosesc anticoncepționale.

 

Coordonatorul echipei de cercetare de la UCLA, neurologul Nicole Petersen, a declarat că unele femei se confruntă cu efecte secundare de natură emoțională după administrarea de anticoncepționale, deși descoperirile științifice au fost mixte. Este posibil ca modificările de la nivelul cortexului orbitofrontal lateral să fie corelate cu schimbările emoționale cu care se confruntă unele femei care folosesc contraceptive orale.

 

Oamenii de știință nu au stabilit încă dacă schimbările neurologice sunt permanente sau dacă persistă doar pe perioada administrării contraceptivelor orale.

 

Nicole Petersen a mai declarat că acest studiu oferă un punct de plecare pentru analizarea schimbarilor comportamentale ca efect secundar al anticoncepționalelor.

 

Aceste descoperiri contrazic rezultatele unui studiu din anul 2010, conform cărora pilulele contraceptive ar dezvolta aria creierului asociată cu memoratul, învățatul și reglatul emoțiilor. Totuși, pentru că cercetarea asupra efectelor neurologice produse de anticoncepționale este limitată, este dificilă tragerea unei concluzii finale.

 

Neurologul Craig Kinsey a declarat pentru Scientific American că posibilitatea ca un medicament contraceptiv acceptat pe piață să producă modificări ale creierului uman, chiar și benigne, reprezintă un motiv de îngrijorare. Femeile trebuie să fie bine informate despre starea lor de sănătate din toate punctele de vedere, inclusiv neurobiologic, înainte de a lua decizia folosirii contraceptivelor orale.

Sursa: TheHuffingtonPost.com


Data actualizare: 27-12-2018 | creare: 23-04-2015 | Vizite: 2076
Bibliografie
Birth Control May Alter The Structure Of A Woman's Brain, link: http://www.huffingtonpost.com/2015/04/09/birth-control-brain_n_7032578.html?ncid=tweetlnkushpmg00000047
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  •