Aneuploidia - țintă terapeutică pentru cancer

©

Autor:

Aneuploidia - țintă terapeutică pentru cancer
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea Yale a arătat că celulele canceroase cu cromozomi suplimentari se bazează pe acești cromozomi suplimentari pentru creșterea tumorii. Studiul, publicat în revista Science, sugerează că eliminarea acestor cromozomi suplimentari ar putea preveni formarea tumorilor, oferind potențial o nouă abordare pentru tratamentul cancerului.
Echipa de cercetare a folosit tehnica de inginerie genetică CRISPR pentru a dezvolta o metodă numită Restaurarea Disomiei în celulele aneuploide folosind CRISPR Targeting (ReDACT), care le-a permis să vizeze selectiv aneuploidia (prezența unor cromozomi suplimentari) în melanom, cancer gastric și celule ovariene. Ei s-au concentrat în mod special pe eliminarea unei a treia copii aberante a unei secțiuni a cromozomului 1, cunoscută sub numele de „brațul q”, care se găsește frecvent în diferite tipuri de cancer și este asociat cu progresia bolii.

Când cromozomii suplimentari au fost eliminați din celulele canceroase, potențialul lor malign a fost compromis și și-au pierdut capacitatea de a forma tumori. Cercetătorii au propus conceptul de „dependență de aneuploidie” în celulele canceroase, făcând paralele cu „dependența de oncogene”, care descrie dependența celulelor canceroase de oncogene specifice pentru creșterea lor.

Investigații ulterioare au arătat că genele multiple de pe copiile suplimentare ale cromozomului 1q au contribuit la creșterea celulelor canceroase datorită supraexprimării lor. Această supraexpresie i-a determinat pe cercetători să identifice o vulnerabilitate care ar putea fi vizată pentru a trata cancerele cu aneuploidie.

S-a constatat că una dintre genele de pe cromozomul 1, UCK2, este necesară pentru activarea anumitor medicamente. Cercetătorii au descoperit că celulele cu o copie suplimentară a cromozomului 1 au fost mai sensibile la aceste medicamente în comparație cu celulele cu două copii tipice. Această sensibilitate a permis medicamentelor să redirecționeze evoluția celulară departe de aneuploidie, rezultând o populație celulară cu un număr normal de cromozomi și un potențial canceros redus.

Deși sunt necesare cercetări suplimentare înainte ca această abordare să poată fi testată în studiile clinice, cercetătorul principal, dr. Jesse Sheltzer, intenționează să extindă studiul pe modele animale, să evalueze alte medicamente și aneuploidii și să colaboreze cu companiile farmaceutice pentru a avansa către studiile clinice. Scopul final este de a viza selectiv celulele aneuploide din cancer, minimizând în același timp impactul asupra țesutului normal, necanceros.

sursa: News Medical

Data actualizare: 10-07-2023 | creare: 10-07-2023 | Vizite: 495
Bibliografie
Aneuploidy could function as a therapeutic target for cancer, link: https://www.news-medical.net/news/20230706/Aneuploidy-could-function-as-a-therapeutic-target-for-cancer.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!