Creșterea cancerelor gastrointestinale cu debut precoce ridică necesitatea îmbunătățirii prevenției și diagnosticării

©

Autor:

Creșterea cancerelor gastrointestinale cu debut precoce ridică necesitatea îmbunătățirii prevenției și diagnosticării
La Congresul ESMO despre Cancere Gastrointestinale din 2024, care a avut loc în München, Germania, s-a discutat intens despre creșterea cazurilor de cancer gastrointestinal cu debut timpuriu. Angela Lamarca, ofițer de presă la ESMO și parte din Hospital Universitario Fundacion Jimenez Diaz din Madrid, a moderat aceste discuții, care au evidențiat preocupări serioase în legătură cu prevenția, diagnosticul și tratamentul acestor tipuri de cancer.
Cancerele gastrointestinale reprezintă un sfert din cazurile de cancer la nivel global și unul din trei decese cauzate de cancer, cancerul colorectal fiind printre cele mai comune tipuri de tumori, ce cauzează peste 900.000 de decese anual. Deși incidența generală a cancerului colorectal a fost stabilă sau în scădere în țările cu venituri mari, cazurile de debut timpuriu (sub 50 de ani) au crescut cu 51% din anii '90. Dacă această tendință continuă, cancerul colorectal ar putea deveni cel mai letal cancer în grupa de vârstă 20-49 de ani până în 2030.

Studiile prezentate la München sugerează că pacienții tineri cu cancer gastrointestinal sunt adesea diagnosticați în stadii avansate, ceea ce explică rezultatele mai slabe observate în această grupă de vârstă. De exemplu, cancerul pancreatic se manifestă mai agresiv la tineri, în timp ce tinerii cu cancer metastatic biliar par să aibă un prognostic mai bun, datorită alterațiilor genetice acționabile care permit terapii personalizate.

Președintele ESMO, Andrés Cervantes, a subliniat importanța înțelegerii caracteristicilor demografice ale pacienților tineri și a factorilor de risc la care sunt expuși, pentru a dezvolta strategii eficiente de prevenție și detectare timpurie. Deși riscurile ereditare de cancer, cum ar fi sindromul Lynch, sunt asociate cu debutul timpuriu al bolii, acestea reprezintă doar o minoritate a cazurilor diagnosticate. Se suspectează că factorii legați de stilul de viață, cum ar fi dieta occidentală, activitatea fizică scăzută sau utilizarea antibioticelor, joacă un rol, deși aceste ipoteze încă necesită confirmare științifică.

În ceea ce privește prevenția și diagnosticul timpuriu, există o nevoie mare nesatisfăcută în domeniul cancerelor gastrointestinale, unde aderența la programele de screening este scăzută. Florian Lordick, de la Universitatea din Leipzig, a subliniat importanța conștientizării istoriei familiale de cancer pentru a identifica și monitoriza indivizii cu risc înalt. De asemenea, a fost menționată potențialul testelor de detectare timpurie a mai multor tipuri de cancer, în principal sub forma testelor de sânge, pentru a crește participarea la screeningul pentru cancerul gastrointestinal, în special în rândul grupurilor de vârstă mai tinere.

sursa: News Medical

Data actualizare: 28-06-2024 | creare: 28-06-2024 | Vizite: 224
Bibliografie
Uptick in early-onset gastrointestinal cancers raises the need for better prevention and diagnosis, link: https://www.news-medical.net/news/20240627/Uptick-in-early-onset-gastrointestinal-cancers-raises-the-need-for-better-prevention-and-diagnosis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: