Alimentația sănătoasă ar putea avea un rol esențial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică
©
Autor: Airinei Camelia
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o problemă majoră de sănătate publică, situându-se pe locul al treilea printre cauzele principale de deces la nivel global, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Complicații precum pneumonia, cancerul pulmonar și bolile cardiovasculare pot acompania BPOC, crescând astfel costurile economice. Un studiu recent publicat în BMC Public Health a examinat relația dintre calitatea dietei, măsurată prin scorul Healthy Eating Index-2010 (HEI-2010), și probabilitatea de a dezvolta BPOC în populația iraniană.
Studiul a fost realizat sub forma unui studiu de caz-control la Spitalul Universitar Al-Zahra din Isfahan, Iran, între anii 2015-2016. S-au folosit 84 de cazuri cu BPOC și 252 de cazuri control, fără boală, selectați în mod aleatoriu din baza de date a spitalului. Criteriile de eligibilitate au inclus un diagnostic de BPOC confirmat de un pulmonolog și rezultate specifice la testele de spirometrie. Pentru evaluarea dietei, s-a folosit un chestionar de frecvență a alimentelor cu 168 de elemente, iar comportamentul legat de fumat a fost de asemenea documentat.
Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu BPOC aveau o istorie frecventă de afecțiuni pulmonare și erau mai puțin active fizic. Acestea aveau, de asemenea, o probabilitate mai mare de a fi fumători activi sau pasivi. În ceea ce privește alimentația, acești pacienți consumau în general mai multe calorii, carbohidrați și vitamina A. În comparație cu subiecții de control, persoanele cu BPOC au mâncat mai multe produse lactate și calorii „goale”, dar mai puțin pește, proteine vegetale și cereale integrale.
Un aspect notabil a fost acela că pacienții cu forme severe de BPOC aveau un scor HEI-2010 mai mare și consumau mai multe cereale integrale comparativ cu cei cu forme mai ușoare de BPOC.
Logistic, s-a constatat o asociere semnificativă între aderarea la recomandările HEI-2010 și o probabilitate redusă de a dezvolta BPOC. Această asociere a rămas puternică chiar și după ajustarea pentru factori de confuzie potențiali, cum ar fi fumatul, activitatea fizică și indicele de masă corporală (IMC).
În concluzie, studiul sugerează că o dietă sănătoasă, așa cum este evaluată prin HEI-2010, poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului de a dezvolta BPOC. Aceste descoperiri subliniază importanța unei abordări integrate, care să includă nu doar factori precum fumatul, ci și dieta, în gestionarea și prevenția BPOC.
sursa: News Medical
foto: ME Image/Shutterstock.com
Studiul a fost realizat sub forma unui studiu de caz-control la Spitalul Universitar Al-Zahra din Isfahan, Iran, între anii 2015-2016. S-au folosit 84 de cazuri cu BPOC și 252 de cazuri control, fără boală, selectați în mod aleatoriu din baza de date a spitalului. Criteriile de eligibilitate au inclus un diagnostic de BPOC confirmat de un pulmonolog și rezultate specifice la testele de spirometrie. Pentru evaluarea dietei, s-a folosit un chestionar de frecvență a alimentelor cu 168 de elemente, iar comportamentul legat de fumat a fost de asemenea documentat.
Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu BPOC aveau o istorie frecventă de afecțiuni pulmonare și erau mai puțin active fizic. Acestea aveau, de asemenea, o probabilitate mai mare de a fi fumători activi sau pasivi. În ceea ce privește alimentația, acești pacienți consumau în general mai multe calorii, carbohidrați și vitamina A. În comparație cu subiecții de control, persoanele cu BPOC au mâncat mai multe produse lactate și calorii „goale”, dar mai puțin pește, proteine vegetale și cereale integrale.
Un aspect notabil a fost acela că pacienții cu forme severe de BPOC aveau un scor HEI-2010 mai mare și consumau mai multe cereale integrale comparativ cu cei cu forme mai ușoare de BPOC.
Logistic, s-a constatat o asociere semnificativă între aderarea la recomandările HEI-2010 și o probabilitate redusă de a dezvolta BPOC. Această asociere a rămas puternică chiar și după ajustarea pentru factori de confuzie potențiali, cum ar fi fumatul, activitatea fizică și indicele de masă corporală (IMC).
În concluzie, studiul sugerează că o dietă sănătoasă, așa cum este evaluată prin HEI-2010, poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului de a dezvolta BPOC. Aceste descoperiri subliniază importanța unei abordări integrate, care să includă nu doar factori precum fumatul, ci și dieta, în gestionarea și prevenția BPOC.
sursa: News Medical
foto: ME Image/Shutterstock.com
Data actualizare: 28-10-2023 | creare: 28-10-2023 | Vizite: 547
Bibliografie
Healthy eating may be a key player in COPD risk reduction, link: https://www.news-medical.net/news/20231026/Healthy-eating-may-be-a-key-player-in-COPD-risk-reduction.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Fibroza chistica: tratament cauzal potrivit încă din copilărie
- Abundența redusă a microbiotei instinale crește riscul de boli respiratorii în copilărie, sugerează o revizuire a unor studii
- Pâinea fermentată cu drojdie a avut rezultate promițătoare în prevenirea simptomelor de astm
- Noi perspective ale sindromului de detresă respiratorie acută
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- BPOC
- Bpoc
- BPOC
- BPOC exarcerbare infectioasa
- BPOC probleme echilibru
- Rezultat radiografie.
- Sarcoidoza si BPOC
- Bpoc sever
- Boala pulmonara obstructiva cronica
- Adjuvant in BPOC