Alimentația sănătoasă ar putea avea un rol esențial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică
©
Autor: Airinei Camelia
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o problemă majoră de sănătate publică, situându-se pe locul al treilea printre cauzele principale de deces la nivel global, conform OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății (OMS). ComplicaÈ›ii precum pneumonia, cancerul pulmonar È™i bolile cardiovasculare pot acompania BPOC, crescând astfel costurile economice. Un studiu recent publicat în BMC Public Health a examinat relaÈ›ia dintre calitatea dietei, măsurată prin scorul Healthy Eating Index-2010 (HEI-2010), È™i probabilitatea de a dezvolta BPOC în populaÈ›ia iraniană.
Studiul a fost realizat sub forma unui studiu de caz-control la Spitalul Universitar Al-Zahra din Isfahan, Iran, între anii 2015-2016. S-au folosit 84 de cazuri cu BPOC È™i 252 de cazuri control, fără boală, selectaÈ›i în mod aleatoriu din baza de date a spitalului. Criteriile de eligibilitate au inclus un diagnostic de BPOC confirmat de un pulmonolog È™i rezultate specifice la testele de spirometrie. Pentru evaluarea dietei, s-a folosit un chestionar de frecvență a alimentelor cu 168 de elemente, iar comportamentul legat de fumat a fost de asemenea documentat.
Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu BPOC aveau o istorie frecventă de afecÈ›iuni pulmonare È™i erau mai puÈ›in active fizic. Acestea aveau, de asemenea, o probabilitate mai mare de a fi fumători activi sau pasivi. În ceea ce priveÈ™te alimentaÈ›ia, aceÈ™ti pacienÈ›i consumau în general mai multe calorii, carbohidraÈ›i È™i vitamina A. În comparaÈ›ie cu subiecÈ›ii de control, persoanele cu BPOC au mâncat mai multe produse lactate È™i calorii „goale”, dar mai puÈ›in peÈ™te, proteine vegetale È™i cereale integrale.
Un aspect notabil a fost acela că pacienții cu forme severe de BPOC aveau un scor HEI-2010 mai mare și consumau mai multe cereale integrale comparativ cu cei cu forme mai ușoare de BPOC.
Logistic, s-a constatat o asociere semnificativă între aderarea la recomandările HEI-2010 È™i o probabilitate redusă de a dezvolta BPOC. Această asociere a rămas puternică chiar È™i după ajustarea pentru factori de confuzie potenÈ›iali, cum ar fi fumatul, activitatea fizică È™i indicele de masă corporală (IMC).
În concluzie, studiul sugerează că o dietă sănătoasă, aÈ™a cum este evaluată prin HEI-2010, poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului de a dezvolta BPOC. Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a unei abordări integrate, care să includă nu doar factori precum fumatul, ci È™i dieta, în gestionarea È™i prevenÈ›ia BPOC.
sursa: News Medical
foto: ME Image/Shutterstock.com
Studiul a fost realizat sub forma unui studiu de caz-control la Spitalul Universitar Al-Zahra din Isfahan, Iran, între anii 2015-2016. S-au folosit 84 de cazuri cu BPOC È™i 252 de cazuri control, fără boală, selectaÈ›i în mod aleatoriu din baza de date a spitalului. Criteriile de eligibilitate au inclus un diagnostic de BPOC confirmat de un pulmonolog È™i rezultate specifice la testele de spirometrie. Pentru evaluarea dietei, s-a folosit un chestionar de frecvență a alimentelor cu 168 de elemente, iar comportamentul legat de fumat a fost de asemenea documentat.
Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu BPOC aveau o istorie frecventă de afecÈ›iuni pulmonare È™i erau mai puÈ›in active fizic. Acestea aveau, de asemenea, o probabilitate mai mare de a fi fumători activi sau pasivi. În ceea ce priveÈ™te alimentaÈ›ia, aceÈ™ti pacienÈ›i consumau în general mai multe calorii, carbohidraÈ›i È™i vitamina A. În comparaÈ›ie cu subiecÈ›ii de control, persoanele cu BPOC au mâncat mai multe produse lactate È™i calorii „goale”, dar mai puÈ›in peÈ™te, proteine vegetale È™i cereale integrale.
Un aspect notabil a fost acela că pacienții cu forme severe de BPOC aveau un scor HEI-2010 mai mare și consumau mai multe cereale integrale comparativ cu cei cu forme mai ușoare de BPOC.
Logistic, s-a constatat o asociere semnificativă între aderarea la recomandările HEI-2010 È™i o probabilitate redusă de a dezvolta BPOC. Această asociere a rămas puternică chiar È™i după ajustarea pentru factori de confuzie potenÈ›iali, cum ar fi fumatul, activitatea fizică È™i indicele de masă corporală (IMC).
În concluzie, studiul sugerează că o dietă sănătoasă, aÈ™a cum este evaluată prin HEI-2010, poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului de a dezvolta BPOC. Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a unei abordări integrate, care să includă nu doar factori precum fumatul, ci È™i dieta, în gestionarea È™i prevenÈ›ia BPOC.
sursa: News Medical
foto: ME Image/Shutterstock.com
Data actualizare: 28-10-2023 | creare: 28-10-2023 | Vizite: 541
Bibliografie
Healthy eating may be a key player in COPD risk reduction, link: https://www.news-medical.net/news/20231026/Healthy-eating-may-be-a-key-player-in-COPD-risk-reduction.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Alergiile alimentare la sugar sunt asociate cu riscul de astm și capacitatea pulmonară scăzută
- O triplă terapie aduce îmbunătățiri majore în fibroza chistică
- Prima procedură imagistică specifică ce ar putea îmbunătăți tratamentul tuberculozei
- Eficientizarea somnului la persoanele cu boală pulmonară obstructivă comună
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- BPOC
- BPOC exarcerbare infectioasa
- Bpoc
- Bpoc
- Bpoc
- BPOC probleme echilibru
- Sarcoidoza si BPOC
- Bpoc sever