Alimentația sănătoasă ar putea avea un rol esențial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică

Alimentația sănătoasă ar putea avea un rol esențial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică

©

Autor:

Alimentația sănătoasă ar putea avea un rol esențial în reducerea riscului de boala pulmonară obstructivă cronică
Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este o problemă majoră de sănătate publică, situându-se pe locul al treilea printre cauzele principale de deces la nivel global, conform OrganizaÈ›iei Mondiale a Sănătății (OMS). ComplicaÈ›ii precum pneumonia, cancerul pulmonar È™i bolile cardiovasculare pot acompania BPOC, crescând astfel costurile economice. Un studiu recent publicat în BMC Public Health a examinat relaÈ›ia dintre calitatea dietei, măsurată prin scorul Healthy Eating Index-2010 (HEI-2010), È™i probabilitatea de a dezvolta BPOC în populaÈ›ia iraniană.
Studiul a fost realizat sub forma unui studiu de caz-control la Spitalul Universitar Al-Zahra din Isfahan, Iran, între anii 2015-2016. S-au folosit 84 de cazuri cu BPOC È™i 252 de cazuri control, fără boală, selectaÈ›i în mod aleatoriu din baza de date a spitalului. Criteriile de eligibilitate au inclus un diagnostic de BPOC confirmat de un pulmonolog È™i rezultate specifice la testele de spirometrie. Pentru evaluarea dietei, s-a folosit un chestionar de frecvență a alimentelor cu 168 de elemente, iar comportamentul legat de fumat a fost de asemenea documentat.

Rezultatele studiului au arătat că persoanele cu BPOC aveau o istorie frecventă de afecÈ›iuni pulmonare È™i erau mai puÈ›in active fizic. Acestea aveau, de asemenea, o probabilitate mai mare de a fi fumători activi sau pasivi. În ceea ce priveÈ™te alimentaÈ›ia, aceÈ™ti pacienÈ›i consumau în general mai multe calorii, carbohidraÈ›i È™i vitamina A. În comparaÈ›ie cu subiecÈ›ii de control, persoanele cu BPOC au mâncat mai multe produse lactate È™i calorii „goale”, dar mai puÈ›in peÈ™te, proteine vegetale È™i cereale integrale.

Un aspect notabil a fost acela că pacienții cu forme severe de BPOC aveau un scor HEI-2010 mai mare și consumau mai multe cereale integrale comparativ cu cei cu forme mai ușoare de BPOC.

Logistic, s-a constatat o asociere semnificativă între aderarea la recomandările HEI-2010 È™i o probabilitate redusă de a dezvolta BPOC. Această asociere a rămas puternică chiar È™i după ajustarea pentru factori de confuzie potenÈ›iali, cum ar fi fumatul, activitatea fizică È™i indicele de masă corporală (IMC).

În concluzie, studiul sugerează că o dietă sănătoasă, aÈ™a cum este evaluată prin HEI-2010, poate avea un impact semnificativ în reducerea riscului de a dezvolta BPOC. Aceste descoperiri subliniază importanÈ›a unei abordări integrate, care să includă nu doar factori precum fumatul, ci È™i dieta, în gestionarea È™i prevenÈ›ia BPOC.

sursa: News Medical
foto: ME Image/Shutterstock.com

Data actualizare: 28-10-2023 | creare: 28-10-2023 | Vizite: 541
Bibliografie
Healthy eating may be a key player in COPD risk reduction, link: https://www.news-medical.net/news/20231026/Healthy-eating-may-be-a-key-player-in-COPD-risk-reduction.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Celulele sistemului imunitar îmbătrânesc prematur în BPOC
  • Deficitul de somn este asociat cu un risc crescut de criză în BPOC
  • Eficientizarea somnului la persoanele cu boală pulmonară obstructivă comună
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum