Alimentația la sân a fost asociată cu reducerea mortalității infantile

©

Autor:

Alimentația la sân a fost asociată cu reducerea mortalității infantile
Conform unei publicații recente din The Lancet (2016) s-a estimat posibilitatea prevenirii a 823000 de  decese anuale în rândul copiilor sub 5 ani și a 20000 de decese anuale din cauza cancerului de sân, în cazul alăptării exclusive la sân, cel puțin în primele 6 luni de viață.

Datele centralizate de la nivel global care au cuprins 28 de analize sitematice și meta-analize susțin o descreștere a trendului cu privire la alăptarea la sân, situația fiind cu mult mai îngrijorătoare în țările foarte dezvoltate, unde doar 1 din 5 copii este în continuare alăptat până la vârsta de 12 luni.

Beneficiile alimentației naturale la copii

Dovezi convingătoare au adus în discuție următoarele beneficii pe termen scurt asupra sănătății copilului: reducerea mortalității infantile și a afecțiunilor de origine infecțioasă, efecte prezente și în cel de al doilea an de viață. S-au observat efecte considerabile în privința reducerii riscului și severității sindromului diareic și a afecțiunilor respiratorii din cauze infecțioase. Cu toate acestea, nu au fost remarcate efecte protective ale alăptatului la sân asupra tulburărilor de tip alergic și a fost găsită o asociere slabă între alimentația la sân și reducerea incidenței astmului.

S-au constatat efecte pe termen lung ale alăptatului la sân cu privire la reducerea riscului de a dezvolta suprapondere sau obezitate și diabet zaharat de tip 1 sau 2. În schimb nu au fost semnlate influențe ale acestui tip de alimentație asupra presiunii arteriale sau a colesterolului seric. În urma analizelor sistematice și a meta-analizelor realizate s-a constatat o asociere puternică între performanța intelectuală crescută și alimentația naturală.

Singurul dezavantaj remarcat este reprezentat de incidența crescută a afecțiunilor dentare la copiii alimentați natural o perioadă mai lungă de 12 luni. Pentru prevenirea acestei situații este necesară o igienă dentară riguroasă a sugarului.

Avanajele femeilor care alăptează

Alăptarea este asociată cu reducerea incidenței cancerului mamar cu 6% pentru fiecare 12 luni în care s-a alăptat pe parcursul vieții. De asemenea, s-a remarcat o reducere a riscului de apariție a cancerului ovarian și a diabetului zaharat.

Data actualizare: 05-02-2016 | creare: 05-02-2016 | Vizite: 1255
Bibliografie
New Lancet Breastfeeding Series is a call to action, link: https://www.evidentlycochrane.net/5036-2/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Perioada de alăptare la sân influențează IQ-ul viitorului adult
  • Sistemul imun al sugarilor „copie” celulele imune ale mamei, provenite din laptele matern
  • De ce bebelușii alăptați la sân au un sistem imun mai puternic
  •