ROmedic Black Friday:  reduceri la serviciile de promovare a cabinetelor, clinicilor și firmelor medicale

Alaptarea si implanturile mamare

©

Autor:

Alaptarea si implanturile mamare
Implanturile mamare sunt de forma unor saculeti si contin salina sau gel siliconic. Rolul lor fiind de a da un aspect deosebit sanilor. Acestia sunt implantati prin interventie chilurgicala, in spatele tesutului mamar. Unele femei apeleaza la acest "tratament" pentru a da o forma frumoasa sanilor, pentru a recapata increderea in sine sau pentru ca au sanii mici.

Dupa o anumita perioada, multe femei cu implant mamar doresc sa aiba un copil. In acest sens, inainte de a face un implant mamar, consultati medicul.
In timpul sarcinii, sanii se pregatesc pentru lactatie. Ei contin glande si conducte de lapte. Glandele mamare (au forma unor saculeti) sunt asezate unele langa altele, exact ca un ciorchine de strugure. Conductele de lapte se reunesc intr-o conducta mai mare. Aceasta este cat mai aproape de mamelon. Laptele este colectat si va curge prin aceasta conducta.
Inainte de laptele matern propriu-zis, va curge colostru, o substanta galbena si cremoasa, foarte bogata in proteine, vitamine si minerale. In primele zile (doua-patru zile, chiar pana la doua saptamani) nou-nascutul va primi acest tip de lapte. In timp ce alaptati, glandele mamare vor elibera laptele matern normal.

Pot sa alaptez daca am implanturi mamare?
Expertii nu contraindica alaptarea daca aveti implanturi mamare, deoarece este foarte importanta. Daca aveti implanturi exista posibilitatea ca sa aveti mai putin lapte. Explicatia este urmatoare: implantul mamar este impins in tesutul mamar. Fiind voluminos, implantul ocupa o suprafata mare, reducad astfel cantitatea de lapte.
Unele tiprui de implanturi pot bloca fluxul de lapte si umfla sanii. Unele mamici vor simti dureri accentuate, mai ales atunci cand trebuie sa alapteze. In alte cazuri, durerea poate creste in timpul alaptarii.
Pentru femeile care aveau sanii mici si au implanturi, exista riscul ca laptele sa fie foarte putin, deoarce glandele mamare nu sunt pe deplin dezvoltate.

Daca am implanturi, am suficient lapte pentru bebelus?
Cantitatea de lapte matern (atunci cand exista si implant mamar) a fost apreciata odata cu cresterea in greutate a bebelusului.
Este foate util ca medicul dvs. sa verifice mereu greutatea copilasului si daca creste la fel de repede cu altul (care este alaptat de o mama fara implant) . Un alt indicator este sa observati cat de des urineaza sau cate scaune are bebelusul (daca sunteti nesigura in aceasta privinta intrebati medicul) . In cazul in care, simtiti ca bebelsul nu primeste suficient lapte in timpul alaptarii, adresati-va medicului pediatru. Acesta va poate recomanda suplimentarea alimentarii cu o formula de lapte.

Implanturile mamare pot cauza probleme in timpul alaptarii?
In timpul interventiei chirurgicale nervii, conductele si glandele mamare pot fi deteriorate. Nervii afectati pot micsora sensibilitatea mamalonului si il va lasa in jos. Glandele (producatoare de lapte) reduc si/sau opresc fluxul de lapte.
Daca ati avut sangerari dupa interventia chirurgicala este posibil ca o parte din acest sange sa fie produs din cauza unor leziuni.
Odata cu implantul, tesutul mamar este redus considerabil. Atunci cand se face o incizie la nivelul pieptului partiala sau totala poate fi afectat nervul. Pentru a preveni pierderea si deteriorarea laptelului matern, incizia se realizeaza sub san sau in partea laterala a sanului (axila) .
Modul in care sunt amplasate implaturile, depinde si capacitatea de a alapta.
Unele implanturi pot fi realizate intre tesutul mamar si muschiul pieptului sau sub muschiul pieptului.
Pe de alta parte, s-a constatat ca indiferent de modul in care este introdus implantul, tesutul mamar este afectat (sunt lasati, nu se mai simte mamelonul si scade productia de lapte) .

Ce riscuri exista pentru bebelus daca am implanturi mamare?
Unele implanturi contin salina. In acest caz, medici nu au semnalat niciun efect asupra bebelsului. Insa, doar atunci cand implantul se sparge si se amesteca cu laptele.
Pentru implanturile cu silicon, specialistii nu au sesizat nimic concret. Se pleca de la premisa ca bebelsul poate fi afectat numai in cazul in care se amesteca cu laptele matern.

Ca masura de precautie, discutati cu medicul si utilizati o formula de lapte.

Ce se poate intampla atunci cand alaptez si am implaturi?

In perioada de alaptare, daca aveti implanturi, pot sa apara urmatoarele probleme:
- nou-nascutul este foarte somnoros sau foarte irascibil
- nou-nascutul refuza sa fie alaptat mai mult timp (dupa opt ore)
- sanii devin duri, umflati si durerosi
- simti noduri sau o zona mai greu in piept
- simti ca nu ai destul lapte
- sanii sunt moi dupa ce alaptezi

Daca observati astfel de probleme sau oricare altele, adresati-va imediat medicului!

Data actualizare: 23-07-2020 | creare: 29-10-2009 | Vizite: 9440
Bibliografie
Breastfeeding And Breast Implants, link: https://www.drugs.com
Breastfeeding after breast augmentation, link: https://www.cosmeticmiracles.com
Breast Implants and Breastfeeding, link: https://www.breastimplants4you.com
Breastfeeding After Breast Surgery, link: https://www.breastfeeding.asn.au
Breastfeeding with Breast Implants - What You Need to Know, link: https://www.pregnancy-period.com
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum