Alăptarea și diabetul

©

Autor:

Alăptarea și diabetul
Majoritatea femeilor cu diabet (tip 1, tip 2 sau gestațional) nu prezintă probleme în timpul sarcinii și au copii sănătoși. Este nevoie însă de mai multă răbdare și dedicare decât în cazul unei mame ce nu are această afecțiune. De asemenea, din partea mamei apar anumite întrebări:
  • Pot să alăptez când am diabet?
  • Cum protejez bebelușul dacă am diabet?
  • Ce contraindicații există privind alăptarea?

Alăptarea la sân este cea mai sănătoasă metodă de a hrăni copilul, pentru a-i asigura substanțele nutritive de care acesta are nevoie. Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea la sân cel puțin în primele 6 luni de viață ale copilului.
diabet gestational
Laptele matern al femeilor cu diabet conține aceeași cantitate de trigliceride, lactoză, proteine, colesterol și glucoză ca laptele unei femei sănătoase.

Pot să alăptez dacă am diabet?

Tipuri de diabet:
  • diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent) - de obicei apare înainte de vârsta de 25 ani;
  • diabet de tip 2 (non-insulino-dependent) -  este prezent la adulți iar insulina produsă este insuficientă pentru a preveni coma cetoacidozică;
  • diabet gestațional (diabetul de sarcina).
Multe mame cu diabet nu alăptează copilul la sân din lipsa suportului moral și informațional. Studiile realizate au demonstrat că alăptarea este compatibilă cu oricare dintre aceste tipuri de diabet.  După naștere, medicii vor monitoriza imediat bebelușul pentru a observa dacă va avea nevoie de glucoză oral sau intravenos. Foarte multe mame au o cantitate scăzută de zahăr în sânge înainte de a alăpta, de aceea este recomandat să manance pentru a echilibra nivelul de glucide si proteine.

De asemenea, este indicat ca înainte de naștere să vă consultați cu un medic pediatru și să mențineți nivelul de glucoză în limite normale. Imediat după naștere, s-a observat că aproape jumătate dintre bebelușii născuți de mamele cu diabet au o mică cantitate de zahăr în sânge.

De cele mai multe ori, alăptarea este întârziată și bebelușii au nevoie de suplimente. Un specialist în lactație vă poate învăța cum să pompați colostrul și cum să-l administrați nou-născutului ca supliment. Colostrul conține un nivel bogat de proteine, vitamine (A, E și K) și minerale (sodiu și zinc). Nu stimulează producția de insulină, însă ajută organismul să o utilizeze mai eficient. De asemenea, reglează glicemia copilului după naștere. (3)

La început se poate apela la o formulă de lapte, aceasta fiind una dintre cele mai comune soluții practicate în spitale. Atunci când copilul are glicemia scăzuta în sange, se începe tratamentul cu glucoză și bebelușul poate fi alăptat la sân.

Beneficii pentru copil

Conform Academiei Americane de Pediatrie, alăptarea la sân are numeroase beneficii pentru copil:
  • scade riscul de apariție a diabetului și a obezității;
  • asigură anticorpi ce protejează copilul de infecții ale uechii, ale sistemului respirator și ale sistemului digestiv;
  • asigură cantitatea potrivită de proteine, grăsimi și carbohidrați de care copilul are nevoie pentru creșterea sănătoasă;
  • scade riscul de apariție a sindromului de moarte subită la sugari;
  • scade riscul de apariție a alergiilor, eczemelor și a astmului;
  • îmbunătățește dezvotarea neuronală și crește IQ-ul;
  • îmbunătățește dezvoltarea dinților;
  • reduce constipația, diareea și balonare.

Beneficii pentru mamele cu diabet

  • în majoritatea cazurilor scade necesarul de insulină pentru diabetul 1 și 2;
  • scade riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2 în urma apariției diabetului gestațional;
  • ajută la scăderea mai rapidă în greutate după naștere. Într-un studiu realizat de Academia Americană de Pediatrie s-a observat ca femeile care au alaptat în primele șase saptamani, au slăbit cu 4 kg mai mult decat cele care au hrănit bebelușul cu biberonul. Acest factor este foarte important, deoarece femeile cu diabet gestațional au revenit la greutatea lor normală după 4-5 luni. În același timp, au scăzut și șansele ca pe viitor să aibă un alt tip de diabet. (5)
  • scade riscul de apariție a osteoporozei;
  • crește legătura emoțională dintre mamă și copil;
  • scade riscul de apariție a depresiei post-natale. (1)

Alăptarea și diabetul gestațional

Diabetului gestațional afectează femeile însărcinate care nu au avut niciodata diabet. În cele mai multe cazuri acest tip de diabet dispare la câteva luni după naștere, însă în unele cazuri poate duce la apariția diabetului de tip 2. Diabetul gestațional apare de obicei din al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. La unele femei apare deoarece organismul nu poate produce destulă insulină pentru  nevoile organismului din timpul sarcinii. În cazul altor femei, apare din primul trimestru de sarcină. În aceste cazuri, de obice, boala este prezentă în organism înainte de apariția sarcinii.

Un test numit test de toleranță la glucoză orală este utilizat pentru diagnosticarea diabetuui gestațional. Acesta presupune testarea sângelui înaintea micului-dejun și după două ore de la consumarea unei cantități de glucoză dizolvată în apă.

Laptele matern este considerat cea mai importantă sursă de substanțe nutritive pentru copil. Faptul că o mamă cu diabet gestațional nu alăptează copilul la sân poate duce la creșterea riscului ca copilul să dezvolte obezitate din copilărie. Conform unui studiu realizat de Asociația Americană de Diabet copiii expuși la diabet în uter și alăptați ulterior la sân minimum 6 luni au prezentat indicele de masă corporală (IMC) mai mic, circumferința taliei mai mică și un procent de grăsime mai mic în jurul vârstei de 6-13 ani, comparativ cu cei expuși diabetului dar nealăptați la sân sau alăptați pentru mai puțin de 6 luni.

Astfel, este recomandat ca mamele cu diabet să își alăpteze copiii la sân pentru a reduce riscul de apariția a obezității. (4)

Recomandări pentru mamele cu diabet care alăptează

Alăptarea copiilor la sân de către mamele cu diabet este benefică pentru ambii, însă face mai dificilă monitorizarea glicemiei, existând fluctuații. Alăptatul la sân poate scădea nivelul insulinei cu până la 25%. Laptele de sân conține un glucid numit lactoză. De fiecare dată când alăptați veți pierde această cantitate de zaharuri ce duce la scăderea glicemiei, cauzând hipoglicemie. Pentru a preveni hipoglicemia este recomandată suplimentarea dietei cu alimente bogate în amidon pe durata perioadei de alăptare și consumul crescut de lichide.

Mamele cu diabet care alăptează trebuie să crească numărul de calorii consumate cu aproximativ 500 kcal pe durata zilei. Chiar dacă veți consuma mai multe alimente, nu vă veți îngrășa, ba chiar alăptarea vă va ajuta să vă reduceți greutatea corporală. (3) Nu încercați să slăbiți prea mult într-un timp scurt. Este important să vă asigurați necesarul de lichide, proteine, vitamine și minerale pe durata alăptării. Monitorizarea  glicemiei de mai multe ori pe zi este necesară și este indicat să aveți mereu aproape surse pentru a trata hipoglicemia. (6)

Contraindicații ale alăptării în cazul mamelor cu diabet


Diabetul în sine nu este o contraindicație pentru alăptare. Există însă câteva situații în care unele mame nu pot alăpta:
  • atunci când apar unele complicații; diabetul zaharat inhibă capacitatea organismului de a răspunde alăptarii;
  • dacă luați mediacamente sau alte substanțe incompatibile cu alăptarea. Dacă luați medicamnete pentru diabetul tip 2 cum ar fi metformină sau glibenclamidă puteți continua sau nu tratamentul, la recomandarea medicului.
  • mamele cu diabet sunt predispuse la mastite, în special dacă afecțiunea diabetică nu este corect controlată; Mastitele sunt afecțiunii inflamatorii la nivelul sânilor ce necesită control medical de specialitate și oprirea alăptării la sân momentană.

Data actualizare: 03-06-2019 | creare: 05-11-2009 | Vizite: 15638
Bibliografie
(1) Diabetes & Pregnancy Program, link: https://med2.uc.edu/obgyn/divisions/mfm/diabetes/breastfeeding.aspx
(2) Breastfeeding and diabetes – benefits and special needs, link: https://www.idf.org/sites/default/files/attachments/article_489_en.pdf
(3) Breastfeeding and Diabetes, link: https://www.breastfeeding-problems.com/breastfeeding-and-diabetes.html
(4) Long-Term Impact of Neonatal Breastfeeding on Childhood Adiposity and Fat Distribution Among Children Exposed to Diabetes In Utero, link: https://care.diabetesjournals.org/content/34/3/641
(5) Gestational Diabetes and Breastfeeding:A Special Relationship, link: https://www.plus-size-pregnancy.org/gd/gdbfing.htm
(6) Breastfeeding and Diabetes: What’s the Connection?, link: https://diabetesstopshere.org/2012/08/28/breastfeeding-and-diabetes-whats-the-connection/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de diabet gestațional este mai crescut dacă perioada de concepție este iarna
  • Există o legătură între somnul insuficient și diabetul gestațional la femei?
  • Vârsta primei menstruații a fost asociată cu riscul de diabet gestațional
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum