Alăptarea după cezariană

Alăptarea după cezariană

©

Autor:

Alăptarea după cezariană
Alăptarea, o experiență fiziologică normală È™i modul natural de hrănire a copiilor în prima etapă de viață, este un subiect delicat È™i poate fi o sursă de temeri pentru viitoarele mame, îngrijorate că nu vor putea face față.

Când alăptarea are loc după o naÈ™tere prin cezariană, alăptarea poate deveni o reală provocare.

Există diferenÈ›e între alăptarea după o naÈ™tere vaginală versus cezariană?

Se pare că metoda aleasă pentru a naÈ™te nu influenÈ›ează semnificativ alăptarea pe termen lung, cu condiÈ›ia ca alăptarea să aibă loc cât mai curând după naÈ™tere. O meta-analiză a studiilor privind legătura dintre cezariană È™i alăptare, publicată în 2012 È™i vizând 550 000 de cazuri, a atras atenÈ›ia asupra scăderii considerabile a ratei de alăptare la scurt timp după naÈ™tere în cazul cezarianei, comparativ cu naÈ™terea vaginală, ceea ce implică o serie de efecte negative asupra sănătății È™i dezvoltării copiilor. (1)

Cum este însă influenÈ›ată alăptarea dacă naÈ™terea a avut loc prin cezariană È™i la ce ar trebui să se aÈ™tepte o viitoare mămică, indiferent dacă cezariana este stabilită sau se va impune ca singura opÈ›iune medicală de naÈ™tere la momentul respectiv?

În cazul cezarianei e posibil ca laptele să apară puÈ›in mai târziu decât după o naÈ™tere vaginală, iar după intervenÈ›ie mama are nevoie de timp pentru a se recupera fizic, înainte de a putea È›ine È™i alăpta nou-născutul. Recuperarea depinde È™i de tipul de anestezie: dacă este generală, mama va avea nevoie de mai mult timp înainte de a alăpta decât în cazul anesteziei epidurale. Cezariana nu afectează însă cantitatea de lapte produsă.

Anestezia È™i medicamentele pentru calmarea durerilor după cezariană pot face uneori nou-născutul somnolent È™i prin urmare, mai puÈ›in cooperant. În acest caz va trebui să îl treziÈ›i pentru a-l alăpta È™i să petreceÈ›i mai mult cu el la sân, pentru a vă asigura că e hrănit corespunzător. Este însă doar o situaÈ›ie temporară, care trece odată cu oprirea efectului anestezic/medicamentaÈ›iei.

Indiferent de tipul de naÈ™tere, este recomandat ca mama să alăpteze bebeluÈ™ul imediat cum se simte în stare. Suptul stimulează secreÈ›ia de oxitocină, care printr-un mecanism de feedback pozitiv, stimulează producÈ›ia de lapte. În plus, se creează legătura de ataÈ™ament între mamă È™i nou-născut (bonding), iar copilul va fi mult mai rapid imunizat ca urmare a efectelor colostrului. Nu în ultimul rând, cu cât mama alăptează mai repede după naÈ™tere, cu atât va creÈ™te încrederea în succesul alăptării.

Administrarea de antibiotice mamei în timpul È™i după operaÈ›ia de cezariană poate favoriza apariÈ›ia candidozei orale la nou-născuÈ›i, de aceea trebuie acordată o mai mare atenÈ›ie apariÈ›iei unor răni, roÈ™eață, mâncărime la nivelul sânilor, dar È™i a unor pete albicioase la nivelul cavității orale a micuÈ›ului. (2), (3), (4)

Avantajele alăptării după cezariană

Alăptarea este fără îndoială cea mai bună metodă de a hrăni bebeluÈ™ul, cu multiple beneficii, atât pentru el, cât È™i pentru mamă. În cazul unei cezariene, se consideră că alăptarea este È™i mai importantă, fiind implicată în recuperarea de după naÈ™tere È™i în protejarea nou-născutului.

Iată câteva dintre efectele alăptării după o cezariană:

  • ajută la micÈ™orarea uterului după naÈ™tere
S-a constatat că la o lună după naÈ™tere, uterul femeilor care au născut prin cezariană era mai mare decât al celor care au născut vaginal. Oxitocina, stimulată de alăptare, acÈ›ionează asupra uterului, accelerând micÈ™orarea acestuia.

  • previne infecÈ›iile la nou-născuÈ›i
Copiii născuÈ›i prin cezariană prezintă un risc mai mare de infecÈ›ii decât cei născuÈ›i natural, ca urmare a perioadei mai lungi petrecute în spital, a intrării în contact cu echipamentele medicale (pentru eventuale probleme respiratorii, de exemplu). Colostrul are un puternic rol de întărire a sistemului imunitar al nou-născutului.

  • susÈ›ine legătura dintre mamă È™i nou-născut
Unele femei pot resimÈ›i operaÈ›ia de cezariană ca pe o experiență traumatizantă, care „rupe” cumva legătura cu cel mic, ceea ce le poate face să devină distante față de copilul pe care l-au purtat nouă luni. La această senzaÈ›ie pot contribui È™i durerile fizice, oboseala, efectul medicamentelor. Alăptarea ajută însă la construirea legăturii emoÈ›ionale dintre cei doi.

  • ajută la scăderea în greutate
După o cezariană, femeile au unele restricÈ›ii în privinÈ›a activității fizice pe care o pot realiza, ceea ce face mai dificilă pierderea kilogramelor în plus acumulate pe perioada sarcinii. S-a constatat însă că femeile care au născut prin cezariană pot slăbi mai rapid dacă alăptează, însă nu este o regulă. (5)

Poziții de alăptare după cezariană

Alăptarea după o cezariană este mult mai incomodă decât după o naÈ™tere vaginală, de aceea mama trebuie să găsească poziÈ›ii pentru a sta confortabil È™i în acelaÈ™i timp pentru a proteja zona operaÈ›iei. Folosirea pernelor speciale pentru alăptare poate fi de ajutor.

Alăptarea în poziÈ›ia „leagăn” - bebeluÈ™ul este aÈ™ezat pe o pernă în poala mamei, care stă aÈ™ezată È™i îi susÈ›ine capul cu un braÈ›, ca È™i cum l-ar legăna; capul copilului este orientat spre sân; este de preferat să vă aÈ™ezaÈ›i pe un scaun sau fotoliu confortabil, care să vă susÈ›ină spatele.

Alăptarea în poziÈ›ia „minge de fotbal” - este o variantă similară cu „leagănul”, doar că bebeluÈ™ul este aÈ™ezat pe o pernă în laterala mamei, care stă aÈ™ezată È™i îi susÈ›ine capul cu o mână.

 

Alăptarea în poziÈ›ia culcat pe o parte – mama stă aÈ™ezată pe lateral, cu capul È™i spatele susÈ›inute de perne, iar bebeluÈ™ul este aÈ™ezat lângă, cu corpul lipit de ea È™i cu capul orientat spre sân; asiguraÈ›i-vă că eventualele lovituri din picioare ale bebeluÈ™ului nu vor lovi zona operaÈ›iei, protejând-o cu un prosop rulat sau cu o pătură; această poziÈ›ie este indicată pentru că îi oferă mamei posibilitatea să se odihnească È™i în acelaÈ™i timp nu pune presiune asupra abdomenului. (3), (7)

Alternarea poziÈ›iilor de alăptare È™i găsirea celei mai comode, pregătirea pentru alăptare din timpul sarcinii, sprijinul partenerului sau al unui membru apropiat al familiei sunt doar câteva dintre metodele prin care poÈ›i face alăptarea după o cezariană o experiență plăcută, cu reale beneficii atât pentru tine, cât È™i pentru cel mic.


Data actualizare: 08-06-2019 | creare: 05-09-2014 | Vizite: 8496
Bibliografie
(1)Breastfeeding after cesarean delivery: a systematic review and meta-analysis of world literature, link: https://ajcn.nutrition.org/content/95/5/1113.long
(2)Breastfeeding After Cesarean Delivery, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Breastfeeding-After-Cesarean-Delivery.aspx
(3)Breastfeeding After a Cesarean, link: https://www.breastfeedingbasics.com/articles/breastfeeding-after-a-cesarean
(4)Breastfeeding - when to start, link: https://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Breastfeeding_when_to_start?open
(5)Breastfeeding After A Cesarean, link: https://www.plus-size-pregnancy.org/CSANDVBAC/bfaftercesarean.htm
(6)Breastfeeding after a Cesarean Birth, link: https://www.lalecheleague.org/nb/nbmayjun08p36.html
(7)Nursing Positions, link: https://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/breastfeed/nursing_positions.html#
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Caracteristicile laptelui matern
  • Avantajele alăptării
  • AlimentaÈ›ia mamei în perioada alăptării
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum