Medicamentele și alăptarea

©

Autor:

Medicamentele și alăptarea

Alăptarea la sân asigură bebeluşului toate nutrimentele necesare pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă. În această perioadă importantă, mama trebuie să fie extrem de atentă cu substanţele pe care le ingerează, fiindcă majoritatea ajung prin lapte în organismul copilului, inclusiv cele din medicamente. În funcţie de natura lor, aceste substanţe afectează sănătatea sugarului pe termen scurt sau lung.


Tratamentele în perioada alăptării

Dacă alăptezi şi, din nefericire, ai nevoie de un tratament pentru o problemă de sănătate, este important să ceri sfatul medicului. Automedicația nu este indicată, iar medicamentele pe care le puteai lua în timpul sarcinii este posibil să nu fie sigure pentru bebeluş în timpul alăptării. (1)

Fii precaută şi în privinţa leacurilor naturiste, chiar dacă publicul larg le consideră a fi inofensive. Pe lângă lipsa dovezilor care să le susțină efectul curativ, este posibil ca micuţul tău să fie alergic la unul sau mai multe dintre aceste remedii. Chiar şi cele mai banale tratamente împotriva răcelii sau a unei dureri de cap – medicamente ce sunt administrate, în mod normal, fără prescripţie medicală – pot fi nocive pentru nou-născut. În consecinţă, şi pentru combaterea afecţiunilor uşoare vei avea nevoie de sfatul şi de aprobarea medicului care îţi va prescrie medicamente cele mai sigure în perioada de alăptare şi în dozele cele mai mici.

Odată aflată sub un tratament prescris de medic, respectă fidel indicaţiile specialistului! Medicamentele cu efect de durată trebuie, de regulă, administrate înainte de somnul cel mai lung al copilului. Sună de urgenţă medicul dacă bebeluşul prezintă unul sau mai multe dintre aceste simptome: lipsa apetitului, diaree, iritaţii cutanate, nervozitate şi plâns exagerat, somnolenţă sau dacă vomită. (5)


Îți poți face rezerve de lapte înainte de a urma o medicaţie, pe care să le păstrezi în frigider şi să dai micuțului în timpul tratamentului, în locul laptelui pe care îl secreţi atunci. Astfel, îţi hrăneşti şi protejezi copilul în acelaşi timp.

Alăptarea când mama se află sub medicaţie este adesea interzisă dacă bebeluşul s-a născut înainte de termen. La copiii prematuri alăptarea ar putea cauza complicaţii severe (mai ales la cei cu nivel crescut de bilirubină în sânge) fiindcă ficatul lor nu metabolizează substanţele medicamentoase la fel de bine. (2)

Multe mame urmează tratamente farmaceutice pe durata alăptării. În cele mai multe dintre cazuri, medicul nu recomandă întreruperea alăptării, fiindcă acest lucru este, uneori, mult mai vătămător pentru mamă şi pentru copil decât continuarea alăptării sub tratament medicamentos. Astfel, specialiştii aleg cea mai sigură soluţie pentru cei doi, ţinând cont de situaţia lor particulară. Alteori, medicii consideră că este indicată sistarea temporară a lactaţiei; dacă te afli în acest caz, alege o formulă de lapte care să-i asigure copilului tău toate cele necesare dezvoltării lui. (3, 4)

Tipuri de medicamente şi efectele în timpul alăptării

În funcţie de natura lor, medicamentele impun diferite metode de precauţie, contraindicaţii şi modalități stricte de administrare. Medicamentele trec în lapte prin ţesutul mamar şi nu direct prin sânge, însă pe măsură ce doza din sânge creşte, creşte şi doza din lapte. Cele mai multe dintre substanţele farmaceutice scad producţia de lapte, fapt care afectează dezvoltarea copilului (respectiv lungimea şi creşterea în greutate). Acelaşi efect îl au şi pilulele contraceptive combinate, mai ales cele pe bază de estrogen, unele tratamente împotriva alergiilor şi a virozelor respiratorii, precum antihistaminicele şi decongestionantele, diureticele, sedativele, unele medicamente pentru slăbit, dar şi dozele mari de vitamina B6. (1, 3)

Nu afectează copilul medicamentele aplicate pe piele (ai grijă, însă, la medicamentele aplicate la nivelul mamelonului pentru că unele dintre acestea dăunează sănătăţii celui mic), cele inhalate sau introduse în ochi, majoritatea vaccinurilor. În orice caz, în timpul administrării substanţelor terapeutice, mama şi copilul trebuie monitorizaţi în permanenţă pentru tratarea, de urgenţă, a efectelor adverse ce pot apărea în timpul alăptării. Sunt complet interzise în perioada de lactaţie: anticancerigenele, medicamentele cu substanţe radioactive, anticonvulsivele, imunosupresivele, cât şi alcaloizii de tipul ergotaminei – utilizată pentru tratarea migrenelor. (1, 3)


Câteva recomandări specifice în funcție de tipul tratamentului:

  • anticoncepţionalele: cele pe bază de estrogen trebuie evitate, în locul lor fiind indicate anticoncepţionale ce includ doar progesteron – numite şi minipilule – deoarece nu inhibă producţia de lapte la fel de grav ca hormonii estrogeni; preferabilă este, însă, înlăturarea completă a metodelor contraceptive pe bază de hormoni; dacă, totuşi, mama are nevoie de anticoncepţionale, medicul îi va prescrie pilulele cu cel mai mic nivel de estrogen, dar nu mai devreme de şase săptămâni după naştere; metodele contraceptive mult mai indicate în această perioadă sunt prezervativul și diafragma, fiindcă sunt metode de barieră şi nu compromit producţia de lapte;
  • antibioticele: în afară de colici şi diaree, nu au fost semnalate alte reacţii adverse la bebeluş în timpul administrării de antibiotice, cu unele excepţii (Vibramycin, Minocin, etc.); în orice caz, dacă se observă sânge în diareea copilului, medicul trebuie contactat de urgenţă;
  • medicamente administrate pentru atenuarea diverselor dureri: Ibuprofenul este unul dintre cele mai sigure remedii de acest tip; aspirina este asociată cu dezvoltarea sindromului Reye la copil şi, deci, este necesar să fie evitată; dintre opiaceele folosite pentru atenuarea durerilor severe, morfina, soluţia de Fentanyl şi Vicodinul sunt printre singurele medicamente de acest tip ce nu afectează bebeluşul;
  • în general anticonvulsivele nu sunt interzise în lactaţie, în schimb medicamentele indicate în timpul răcelii sau pentru tratarea rinitei alergice sunt de evitat fiindcă cele mai multe afectează producţia de lapte;
  • tratamentele prescrise în caz de hipertensiune impun luarea unor măsuri de precauţie; în mod normal, în cazul mamelor hipertensive, se abandonează tratamentul cu un singur agent şi se recurge la tratamente combinate;
  • cu excepţia Demerol-ului (petidină/meperidine), substanţele folosite în cadrul intervenţiilor stomatologice nu cauzează probleme de sănătate celui mic;
  • vaccinurile: nu sunt contraindicate în timpul alăptării cu excepţia vaccinului antipolio;
  • testele radiologice: impun oprirea lactaţiei pe o perioadă lungă de timp, dar şi alte precauţii pe care medicul curant şi radiologistul trebuie să le explice mamei în detaliu, ţinând cont de situaţia particulară a acesteia; în general, însă, testele radiologice sunt interzise în timpul lactaţiei.
  • unele medicamente indicate în probleme gastrointestinale şi pentru tratarea constipaţiei – Famotidine (Pepcid), Omeprazole (Prilosec), Cimetidine (Tagamet), Docusate sodium (Colace) – nu afectează bebeluşul; (1, 3, 4, 6, 9, 10)
  • antidepresivele sunt considerate a fi unele dintre cele mai sigure medicamente administrate în timpul alăptării (dacă sunt administrate conform indicaţiilor medicului şi în dozele prescrise); rareori s-au înregistrat reacţii adverse la copii şi în timpul administrării de benzodiazepine (agent anxiolitic); medicii sunt rezervaţi, însă, în privinţa tratării mamei cu anumiţi agenţi antipsihotici în timpul lactaţiei, recomandând ca mama şi bebeluşul să fie atent monitorizaţi în timpul tratamentului, odată pus în practică; la fel de rezervaţi sunt şi în privinţa medicaţiei pe bază de litiu, carbamazepine – substanţe ce sunt asociate cu apariţia cianozei, hipotoniei şi hipotermiei la copil, carbamazepine şi acid valproic – provocatoare de disfuncţii hepatice şi întârzieri în dezvoltarea copilului. (2)

 

Indiferent de tipul de diabet, mamele cu această afecțiune au voie şi chiar le este recomandat să îşi alăpteze copilul timp de şase luni (molecula de insulină nu pătrunde în laptele matern şi, prin urmare, nu afectează sănătatea copilului). Prin alăptare, scade riscul ca bebeluşul să se îmbolnăvească de diabet, scade nevoia administrării de insulină şi, prin stimularea secreţiei de oxitocină, se îmbunătăţeşte starea psihică a mamei (stresul agravându-i boala). Mama cu diabet trebuie să îşi monitorizeze în mod constant nivelul zahărului din sânge pentru ca bebeluşul să nu ia exagerat de mult în greutate şi să nu dezvolte probleme de sănătate. De asemenea, este necesar ca aceasta să evite alcoolul, plantele ce influenţează nivelul zahărului din sânge, precum schinduful, şi să introducă în dieta zilnică aproximativ 1.000 mg de calciu. (7)

Concluzii

Ca mamă, trebuie să cunoşti medicamentele pe care le ingerezi şi efectul lor asupra bebeluşului tău. Este esenţial pentru păstrarea sănătăţii amândurora să fii informată şi să comunici medicului detalii importante ce influenţează tratamentul: dacă alăptezi sau nu, vârsta copilului, istoricul medical etc. De asemenea, specialistul este dator să îţi explice efectele adverse ale medicamentelor şi să aleagă cea mai bună opţiune pentru tine şi pentru copil. (3)

Solicită medicului şi detalii referitoare la intervalul de timp la care trebuie administrate medicamentele pentru a reduce efectele negative ale substanţelor asupra bebeluşului. Nu în ultimul rând, evită să te supui unei medicamentaţii excesive, inutile şi să consumi diverse suplimente alimentare cu efecte presupuse miraculoase, doze mari de suplimente vitaminice sau alte produse-minune din plante. Contactează-ţi medicul de urgenţă dacă observi semne îngrijorătoare la copilul tău dintre cele menţionate anterior (iritaţii, somnolenţă, lipsa apetitului, etc.), dacă rezervele tale de lapte seacă sau, din contră, cresc peste măsură. (4, 6)


Nu lua medicamente decât dacă este absolut necesar şi atunci în cea mai mică doză posibilă; sunt de preferat medicamentele cu acţiune unică, în locul celor cu acţiune dublă şi care trebuie administrate frecvent (substanţele administrate o dată la 12 ore rămân mai mult timp în laptele matern). Citeşte cu atenţie prospectele medicamentelor, pentru verifica dacă sunt sau nu contraindicate femeilor care alăptează şi menţine o comunicare bună cu medicul tău.

Nu în ultimul rând, în caz de boală, odihneşte-te şi alimentează-te bine! Astfel, organismul va trece mai uşor peste aceste momente neplăcute. (6, 8)


Data actualizare: 04-08-2015 | creare: 10-01-2007 | Vizite: 7626
Bibliografie
1. Medications and drugs while breastfeeding – The Society of Obstreticians and Gynaecologists of Canada, link: http://sogc.org/publications/medications-and-drugs-while-breastfeeding/
2. Breastfeeding & Psychiatric Medications – MGH Center for Women’s Mental Health, link: http://womensmentalhealth.org/specialty-clinics/breastfeeding-and-psychiatric-medication/
3. Medications and the Breastfeeding Mom – Coastal Bend Breastfeeding Coalition, link: http://momsmilk.org/article_medications_and_the_breastfeeding_mom.html
4. Breast-feeding and medications: What's safe? – Mayo Clinic, link: http://www.mayoclinic.org/healthy-living/infant-and-toddler-health/in-depth/breastfeeding-and-medications/art-20043975?pg=1
5. Medications and Breastfeeding – Healthy Children.org, link: http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Medications-and-Breastfeeding.aspx
6. Breastfeeding And Medicine – Beastfeeding-problems.com, link: http://www.breastfeeding-problems.com/breastfeeding-and-medicine.html
7. Breastfeeding And Diabetes – Beastfeeding-problems.com, link: http://www.breastfeeding-problems.com/breastfeeding-and-diabetes.html
8. Over-the-Counter Medications and Breastfeeding – Cleveland Clinic, link: http://my.clevelandclinic.org/healthy_living/breastfeeding/hic_over-the-counter_medications_and_breastfeeding.aspx
9. Breastfeeding and Birth Control Drugs – Contracept.org, link: http://www.contracept.org/breastfeeding.php
10. Medications in the Breast-Feeding Mother – American Academy of Family Physicians, link: http://www.aafp.org/afp/2001/0701/p119.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum