Alăptarea și herpesul

©

Autor:

Alăptarea și herpesul
Beneficiile alăptării sunt suficient de importante pentru a influența decizia mamei de a alăpta, până în cazul existenței pericolului de transmitere a unor boli.

Virusul herpetic afectează sistemul imunitar al organismului și are două tulpini diferite:
În timp ce prima tulpină produce de obicei herpesul bucal (dar poate produce și herpes genital), cea de-a doua tulpină este principala cauză de apariție a herpesului genital. În ambele cazuri, se manifestă de cele mai multe ori prin apariția rănilor și blisterelor la nivelul pielii și mucoaseor.

Pot alăpta dacă am herpes?

Riscul ca virusul herpetic să fie prezent în laptele matern este foarte redus, conform studiilor de actualitate. Un singur studiu (1999) a arătat că ADN-ul virusului herpetic poate fi prezent în laptele matern. Din 34 de probe prelevate de la mame diagnosticate cu herpes, 11 s-au dovedit a fi infectate cu tulpina HSV-1 și 5 cu tulpina HSV-2. (3)

Atenție! Prezența virusului HSV în laptele matern este cel mai adesea cauzată de contactul laptelui direct cu o leziune herpetică.

 


Mamele cu herpes pot alăpta, singura condiție fiind ca posibilele leziuni herpetice să nu intre în contact cu pielea sau mucoasele nou-născutului. În cazul prezenței leziunilor la nivelul mamelonului sau areolei, alăptarea trebuie întreruptă până la vindecarea rănilor.

De asemenea, dacă pompa de sân a intrat în contact cu zona afectată, laptele nu mai poate fi administrat bebelușului. Dacă pe fața sau pe degetele mamei sunt prezente vezicule infecțioase, trebuie evitat contactul tegumentelor cu pielea bebelușului. (1)

În jurnalul American Family Physician (1989) a fost prezentat un caz de transmitere a virusului herpetic de la copil la mamă prin alăptare. Copilul de 15 luni a fost infectat de un alt membru al familiei cu HSV-1 și a transmis mai departe infecția simptomatică la nivelul zonei mamelonare a mamei prin alăptare. Deși cazurile de acest gen sunt rare, trebuie evitată pe cât posibil răspândirea acestor infecții bucale (gingivostomatite herpetice) de la alți membri ai familiei către sugari sau mame care alăptează. (4)

Cum se poate transmite herpesul la bebeluș?

Nou-născuții pot fi contaminați cu herpes simplex intrauterin pe cale transplacentară hematogenă dacă mama este infectată cu virusul înainte sau în timpul sarcinii (infecție primară), în timpul nașterii vaginale, deoarece sistemul imunitar al bebelușului nu este dezvoltat complet, dar și în perioada postnatală. (2)

În timpul sarcinii, este foarte posibil ca herpesul genital să treacă la bebeluș, mai ales dacă este vorba de prima sarcină a mamei. Dacă nu este primul copil, riscul de a primi virusul este foarte scăzut.

Virusul herpetic nu poate fi transmis prin laptele matern, alăptarea în sine nefiind o cale de transmitere de la mamă la făt.

Ambele tulpini ale virusului se pot transmite copilului prin piele și dacă persoana infectată prezintă o leziune. În cazul femeilor însărcinate cu herpes genital medicii pot recomanda nașterea prin operație de cezariană pentru a reduce riscurile de infectare a fătului. Din fericire, în cele mai multe cazuri mamele nasc copii sănătoși. (1)

 

Recomandări privind alăptarea pentru mamele infectate cu virusul herpetic

  • Spălați-vă pe mâini cu un săpun antiseptic înainte de a alăpta și sterilizați toate componentele pompei de sân pentru a preveni răspândirea infecției.
  • Nu luați niciodată copilul în brațe dacă nu v-ați spălat pe mâini.
  • Copilul nu trebuie sa fie atins sau sărutat de către o persoană cu leziuni ulcerative herpetice și nu trebuie să intre în contact cu secrețiile infectate ale mamei.
  • Nu alăptați dacă aveți răni pe un sân, iar dacă celălalt sân nu este afectat, puteți alăpta numai din acela.
  • Dacă ambii sâni sunt afectați, administrați bebelușului o formulă de lapte.
  • Evitați pe cât posibil stresul fizic și emoțional ce poate cauza recidiva afecțiunii.
  • Mamele care prezintă leziuni la nivel mamar trebuie să consulte medicul. Herpesul se transmite prin contact local, astfel că dacă apar leziuni herpetice la nivel mamar sau mamelonar, alăptarea trebuie întreruptă până la tratarea afecțiunii.
  • În acest caz, pompați laptele pentru a stimula în continuare producția de lapte și pentru a preveni apariția mastitelor.
  • Medicamentele antivirale utilizare pentru tratarea herpesului cum ar fi aciclovir sau peniciclovir nu pătrund în laptele matern, neputând ajunge în organismul copilului. Cele mai recomandate și testate în acest sens sunt Aciclovir, Famciclovir și Valaciclovir.




Data actualizare: 05-06-2019 | creare: 05-11-2009 | Vizite: 36379
Bibliografie
(1) Recommendations for breastfeeding during maternal infections, link: https://www.scielo.br/pdf/jped/v80n5s0/en_v80n5s0a10.pdf
(2) Herpes during and after pregnancy, link: https://www.sw.org/HealthLibrary?page=Herpes%20During%20and%20After%20Pregnancy
(3) Detection of herpes simplex virus DNA in maternal breast milk by in situ hybridization with tyramide signal amplification, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10757038
(4) Herpes simplex of the nipple: infant-to-mother transmission, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2923026
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: