Adolescenții obezi sunt mai afectați de somnul insuficient decât cei normoponderali

©

Autor:

Adolescenții obezi sunt mai afectați de somnul insuficient decât cei normoponderali
Un studiu recent a evaluat impactul duratei somnului adolescenților asupra relației dintre funcția cognitivă și adipozitate. Rezultatele sugerează că adolescenții supraponderali sau obezi ar putea suferi efecte cognitive negative mai accentuate în urma restricției de somn comparativ cu adolescenții din categoria greutății sănătoase.
Studiul publicat în JAMA Neurology a analizat modul în care restricția de somn influențează funcția cognitivă, punând în lumină faptul că efectele negative ale restricției de somn asupra funcției cognitive sunt mai pronunțate la adolescenții cu un procent mai mare de grăsime corporală. În cadrul studiului, a fost utilizat procentul de grăsime corporală totală (GCT%) ca măsură adițională a adipozității, pentru a depăși limitările indicelui de masă corporală (IMC), care nu face distincția între masa musculară și adipozitate.

Participanții, adolescenți cu vârste între 14 și 19 ani, au fost evaluați în cadrul unui studiu încrucișat randomizat care a inclus trei vizite de laborator. În două dintre vizite, au fost impuse condiții controlate de somn - una cu somn restricționat la 4 ore și alta cu somn adecvat de 9 ore, confirmate prin actigrafie. După fiecare noapte de somn, participanților li s-au administrat teste cognitive.

Rezultatele indică faptul că, după o noapte de somn inadecvat, adolescenții obezi sau supraponderali au avut performanțe mai slabe în domenii precum cogniția globală, flexibilitatea cognitivă, cogniția fluidă și atenția, comparativ cu adolescenții cu greutate normală. În plus, s-a observat că procentul mai mare de GCT% a fost asociat cu performanțe scăzute în flexibilitatea cognitivă, cogniția fluidă și viteza de procesare.

Studiul a arătat, de asemenea, că pragurile pentru GCT% sunt semnificativ mai ridicate pentru toate cele trei arii cognitive decât pragurile pediatrice utilizate până acum, sugerând că riscul de deficiențe cognitive din cauza restricției de somn este semnificativ mai mare doar pentru adolescenții obezi sau sever obezi. În condiții de somn adecvat, nu s-au observat diferențe semnificative în funcția cognitivă între adolescenții supraponderali și cei cu greutate corporală sănătoasă. Restricția de somn nu a influențat semnificativ diferitele arii de cogniție testate la adolescenții care nu erau supraponderali sau obezi.

În concluzie, studiul subliniază că somnul inadecvat are un impact negativ mai mare asupra diverselor aspecte ale funcției cognitive, inclusiv cogniția fluidă, flexibilitatea cognitivă, atenția și vitezele de procesare, în rândul adolescenților obezi sau supraponderali comparativ cu cei care nu prezintă o greutate corporală nesănătoasă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-05-2024 | creare: 23-05-2024 | Vizite: 190
Bibliografie
Does poor sleep hit obese teens harder?, link: https://www.news-medical.net/news/20240523/Does-poor-sleep-hit-obese-teens-harder.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Obezitatea la adolescenți pusă pe seama scăderii dramatice a consumului de energie
  • Predicții sumbre cu privire la obezitatea infantilă în anul 2025
  • Obezitatea la copii și meniurile restaurantelor de tip fast-food
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum