Legătura dintre impulsivitate, agresivitate și dependența de jocurile pe internet

©

Autor:

Legătura dintre impulsivitate, agresivitate și dependența de jocurile pe internet

Un studiu recent publicat în "Scientific Reports" a explorat asociația dintre impulsivitate și agresivitate ca factori de risc pentru tulburarea de dependență de jocuri pe internet (Internet Gaming Disorder - IGD) într-un eșantion de 350 de studenți universitari din Arabia Saudită.

Contextul și preocupările legate de igd

Utilizarea pe scară largă a internetului a generat îngrijorări legate de dependență, în special IGD, care acum este recunoscută alături de dependențele tradiționale. Cu o rată de utilizare a internetului ajungând la 98% în unele regiuni, accentul pus pe IGD, în special în rândul tinerilor, s-a intensificat. Cercetările anterioare au legat IGD de rezultate adverse precum impulsivitatea, agresivitatea și problemele de sănătate mintală, reflectând modelele abuzului de substanțe.

Despre studiu

În cadrul acestui studiu transversal, exploratoriu, desfășurat la Universitatea Najran din Arabia Saudită, a fost utilizată o tehnică de eșantionare aleatorie simplă pentru a selecta participanții din rândul corpului studențesc. Cu scopul de a obține o dimensiune a eșantionului statistic semnificativă, determinată prin analiza G*Power 3.1 ca fiind de 338, au fost invitați 382 de studenți prin intermediul rețelelor sociale, rezultând un eșantion final de 350 de studenți după luarea în considerare a non-răspunsurilor și excluderilor.

Datele au fost colectate prin intermediul unui sondaj online distribuit între ianuarie și martie 2023, incluzând un chestionar sociodemografic, Scala de Tulburare de Jocuri pe Internet - Forma Scurtă (IGDS9-SF), Scala de Impulsivitate Barratt (BIS-15) și Chestionarul de Agresiune Buss–Perry - Forma Scurtă (BPAQ-SF).

Rezultatele studiului

Analiza a 350 de persoane a dezvăluit că scorul mediu de severitate a IGD a fost de 27.23, cu scoruri între 12 și 40 dintr-un posibil 45 de puncte. Aproximativ 21.71% din eșantion a fost identificat ca având obiceiuri de joc dezordonate, utilizând un punct de tăiere de 32, conform cercetărilor anterioare.

Analiza demografică a variabilelor, cum ar fi genul, specializarea academică și vârsta, nu a relevat diferențe semnificative în scorurile IGD. Cu toate acestea, o variație notabilă în scorurile medii IGD a fost observată când s-a examinat numărul de ore săptămânale dedicate jocurilor online.

Analiza ulterioară a confirmat o relație pozitivă moderat de puternică între IGD și impulsivitate și o relație pozitivă puternică între IGD și agresivitate, sugerând că niveluri mai ridicate ale acestor trăsături sunt asociate cu o severitate crescută a IGD.

O analiză de regresie ierarhică pas cu pas, controlând pentru durata săptămânală a jocurilor, a demonstrat că impulsivitatea și agresivitatea prezic semnificativ scorurile IGD, explicând 34.6% din varianța sa.

Concluzii

Studiul a explorat asocierea dintre impulsivitate și agresivitate cu IGD în rândul studenților universitari din Arabia Saudită, constatând o rată de prevalență a IGD de 22%, mai mare decât în studiile anterioare, dar consistentă cu cercetările similare din Arabia Saudită. Studiul a evidențiat rolul semnificativ al duratei săptămânale de joc în severitatea IGD, cu jocul extensiv legat de scoruri mai ridicate ale IGD. Impulsivitatea și agresivitatea au fost confirmate ca predictorii cheie ai IGD, subliniind asemănarea tulburării cu tulburările de control al impulsurilor.


Data actualizare: 19-02-2024 | creare: 19-02-2024 | Vizite: 336
Bibliografie
Impulsivity and aggression as risk factors for internet gaming disorder among university students.
Sci Rep,.
doi: https://doi.org/10.1038/s41598-024-53807-5.
https://www.nature.com/articles/s41598-024-53807-5

Image by Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Agresiunea la copii a fost asociată cu deficite ale funcției cognitive
  • Studiu: Jocurile video violente nu au efect asupra agresivității viitorilor adulți
  • Agresivitatea manifestată la foame, mult mai complexă decât o consecință a hipoglicemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum