Administrarea de ibuprofen în primele 3 luni de sarcină pot altera fertilitatea fetițelor
Utilizarea ibuprofenului pentru indicațiile sale antialgice de către femeile însărcinate în primele 24 de săptămâni de gestație ar putea contribui la reducerea rezervei ovariane în cazul fetițelor.
Autorii au publicat studiul în cel mai prestigios jurnal de medicină reproductivă Human Reproduction. Aceștia trag un semnal de alarmă cu privire la efectele pe termen lung ale administrării de ibuprofen asupra fertilității făților de sex feminin expuși în perioada intrauterină la antialgice.
„Fetițele se nasc cu un număr predefinit de foliculi ovarieni care asigură capacitatea reproductivă la vârsta adultă,” explică Dr. Séverine Mazaud-Guittot, cercetător în cadrul National Institute for Health and Medical Research și investigator principal al studiului. „Un stoc inițial deficitar va rezulta într-o durată redusă a perioadei fertile, instalarea precoce a menopauzei sau infertilitate – evenimente care au loc la zeci de ani distanță de la expunere,” punctează aceasta.
Se estimează că aproximativ 30% dintre femei utilizează ibuprofen în decursul primelor 3 luni de sarcină. Recomandările actuale contraindică administrarea ibuprofenului după primele 24 de săptămâni de gestație, deoarece ar putea crește riscul de malformații fetale; cu toate acestea nu există formulări ferme cu privire la utilizarea lor la începutul sarcinii.
În cadrul studiului s-a analizat țesut provenit de la fetuși umani între 7-12 săptămâni de gestație, rezultați în urma întreruperilor de sarcină la cerere, în intervalul permis de lege, obținând în acest caz consimțământul mamelor pentru includerea în cercetare. Astfel s-a constatat că ibuprofenul traversează bariera placentară. Concentrațiile identificate la 2 până la 4 ore de la intervenția chirurgicală în cordonul ombilical de la fetușii proveniți din mame ce au ingerat 800 mg de ibuprofen, echivalentul a 4 comprimate de 200 mg, au fost similare cu cele din sângele adultului ce a beneficiat de tratamentul cu antialgice.
În comparație cu țesutul fetal care nu a fost expus la ibuprofen, țesutul care a intrat în contact cu 10 µM (micromolar) de ibuprofen timp de 7 zile a prezentat aproximativ cu jumătate mai puține celule germinative ovariene.
Studii suplimentare sunt necesare pentru validarea acestei ipoteze și ulterior pentru identificarea mecanismelor de acțiune prin care ibuprofenul ar putea alteria funcția ovariană la oameni. De asemenea, trebuie luat în calcul faptul că observațiile studiului au fost obținute în urma analizelor făcute pe țesut fetal în condiții stricte de laborator și nu pe organisme vii.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 06-02-2018 | creare: 06-02-2018 | Vizite: 9509
Bibliografie
Ibuprofen in the first three months of pregnancy may harm future fertility of baby girls, link: https://medicalxpress.com/news/2018-02-ibuprofen-months-pregnancy-future-fertility.html ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Metabolismul copiilor poate fi îmbunătăţit prin exerciţii fizice în timpul sarcinii
- Cauza vărsăturilor din sarcină și potențiale tratamente (studiu)
- Vocea mamei ar putea influența dezvoltarea creierului la copilul din pântec
- Avortul medicamentos la domiciliu după 12 săptămâni: o opțiune sigură și eficientă
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ce pot sa iau pentru durere de genunchi?
- Otita externa in sarcina
- Sarcina si infectie urinara
- Ofloxacin in sapt 4 de sarcina
- Antibiotice in primele saptamani de sarcina
- OMICRAL ÎN SARCINA!
- Ajutor!! A luat cineva Albendazol in sarcina?
- Sarcina
- TENOTEN in timpul sarcinii