Activitatea cerebrală afectează programul de somn
©
Autor: Vasiliu Alina
![Activitatea cerebrală afectează programul de somn](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37427.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Cercetarea, publicată în revista Neuron, a identificat o genă care răspunde la activitatea creierului pentru a coordona nevoia de somn.
Pentru a înÈ›elege procesele implicate în reglarea homeostatică a somnului care antrenează creierul, echipa de cercetare a studiat larvele de peÈ™te zebră. PeÈ™tii cărora le-au fost administrate medicamente pentru creÈ™terea activității creierului au dormit mai mult după ce efectul medicamentelor s-a terminat.
Cercetătorii au descoperit o zonă specifică a creierului peÈ™tilor zebră care a fost vitală pentru inducerea somnului: o zonă a creierului care este comparabilă cu cea a creierului uman, găsită în hipotalamus. Este vorba despre o moleculă specifică de semnalizare a creierului numită galanină, care a fost activă în timpul somnului de recuperare, dar a avut un efect redus în timpul somnului obiÈ™nuit peste noapte.
Pentru a confirma rezultatele induse de medicamente, peÈ™tii au fost È›inuÈ›i trezi timp de o noapte, iar, a doua zi, creierul lor a arătat o creÈ™tere a activității galaninei în timpul somnului de recuperare.
„Descoperirile noastre ar putea arunca o lumină asupra modului în care unele animale pot evita somnul în anumite condiÈ›ii, cum ar fi înfometarea sau sezonul de împerechere - s-ar putea ca creierul lor să fie capabil să minimizeze activitatea creierului pentru a limita nevoia de somn”, a declarat autorul studiului, Dr. Sabine Reichert.
Concluziile sugerează că neuronii galaninei pot urmări activitatea totală a creierului, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica modul în care aceÈ™tia detectează ceea ce se întâmplă la nivelul întregului creier.
Sursa: Science Daily
Data actualizare: 20-09-2019 | creare: 20-09-2019 | Vizite: 834
Bibliografie
Brain activity intensity drives need for sleep. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190916110556.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Scurgerea în bariera hematoencefalică poate cauza boli mintale sau metabolice?
- Factorul X: Decodificarea diferențelor de îmbătrânire cerebrală între bărbați și femei
- Speranțe pentru cei cu migrene acute - un nou tratament promițător
- Somnul profund curăță efectiv creierul: cum norepinefrina facilitează eliminarea deșeurilor cerebrale
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni