Activitatea cerebrală afectează programul de somn

©

Autor:

Activitatea cerebrală afectează programul de somn
Intensitatea activității creierului în timpul zilei crește nevoia de somn, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London.
Cercetarea, publicată în revista Neuron, a identificat o genă care răspunde la activitatea creierului pentru a coordona nevoia de somn.

Pentru a înțelege procesele implicate în reglarea homeostatică a somnului care antrenează creierul, echipa de cercetare a studiat larvele de pește zebră. Peștii cărora le-au fost administrate medicamente pentru creșterea activității creierului au dormit mai mult după ce efectul medicamentelor s-a terminat.

Cercetătorii au descoperit o zonă specifică a creierului peștilor zebră care a fost vitală pentru inducerea somnului: o zonă a creierului care este comparabilă cu cea a creierului uman, găsită în hipotalamus. Este vorba despre o moleculă specifică de semnalizare a creierului numită galanină, care a fost activă în timpul somnului de recuperare, dar a avut un efect redus în timpul somnului obișnuit peste noapte.

Pentru a confirma rezultatele induse de medicamente, peștii au fost ținuți trezi timp de o noapte, iar, a doua zi, creierul lor a arătat o creștere a activității galaninei în timpul somnului de recuperare.

„Descoperirile noastre ar putea arunca o lumină asupra modului în care unele animale pot evita somnul în anumite condiții, cum ar fi înfometarea sau sezonul de împerechere - s-ar putea ca creierul lor să fie capabil să minimizeze activitatea creierului pentru a limita nevoia de somn”, a declarat autorul studiului, Dr. Sabine Reichert.

Concluziile sugerează că neuronii galaninei pot urmări activitatea totală a creierului, însă sunt necesare cercetări suplimentare pentru a clarifica modul în care aceștia detectează ceea ce se întâmplă la nivelul întregului creier.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 20-09-2019 | creare: 20-09-2019 | Vizite: 815
Bibliografie
Brain activity intensity drives need for sleep. Url: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190916110556.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!