Acțiunea antidepresivă a ketaminei poate fi reglată printr-un mecanism de feedback

©

Autor:

Acțiunea antidepresivă a ketaminei poate fi reglată printr-un mecanism de feedback
Într-un nou studiu, cercetătorii de la Institutul Karolinska au investigat mecanismele moleculare care stau la baza efectelor antidepresive ale ketaminei. Folosind experimente atât pe celule, cât și pe șoareci, cercetătorii au reușit să demonstreze că ketamina a redus așa-numita activitate presinaptică și eliberarea persistentă a neurotransmițătorului glutamat.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, depresia este principala cauză a dizabilității la nivel mondial. Riscul de suferință este influențat atât de factorii genetici, cât și de factorii de mediu. Cele mai frecvent prescrise antidepresive, cum ar fi inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei, afectează semnalizarea nervoasă prin intermediul monoaminelor din creier. Cu toate acestea, poate dura mult timp până la apariția primelor îmbunătățiri, iar 30% dintre bolnavi nu experimentează deloc o ușurare.

Nevoia de noi tipuri de antidepresive cu acțiune mai rapidă și efect mai larg este, prin urmare, considerabilă. O descoperire importantă este ketamina anestezică, care a fost înregistrată de câțiva ani sub forma unui spray nazal pentru tratamentul depresiei intratabile. Spre deosebire de antidepresivele clasice, ketamina afectează semnalizarea nervoasă care are loc prin sistemul glutamat, dar nu este clar cum se mediază efectul antidepresiv. Când medicamentul are un efect, ameliorează foarte repede simptomele depresive și gândurile suicidare.

Cu toate acestea, ketamina poate provoca reacții adverse nedorite, astfel încât sunt necesare medicamente alternative. Cercetătorii doresc să înțeleagă mai bine cum funcționează ketamina pentru a găsi substanțe care pot avea același efect rapid, dar fără efecte secundare. În noul studiu, cercetătorii au putut vedea că ketamina stimulează direct receptorii AMPA, aflați postsinaptic, lucru care duce la eliberarea crescută a neurotransmițătorului adenozină, care inhibă eliberarea presinaptică de glutamat.

„Acest lucru sugerează că acțiunea antidepresivă a ketaminei poate fi reglată printr-un mecanism de feedback”, spune autorul lucrării, Per Svenningsson. Descoperirile, publicate în revista Molecular Psychiatry, arată cum molecula p11 joacă un rol important în apariția depresiei, afectând celulele așezate pe suprafața cavității creierului, celulele ependimale și fluxul de lichid cefalorahidian.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 13-08-2021 | creare: 13-08-2021 | Vizite: 470
Bibliografie
New findings on how ketamine prevents depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/08/210811091601.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: