Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea timp de 2 ani
![Academia Americană de Pediatrie recomandă alăptarea timp de 2 ani](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=42345.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
În anul 2022 Academia Americană de Pediatrie a realizat o serie de noi recomandări privind alăptarea, susținând beneficiile acesteia timp de doi ani sau mai mult, post-natal. Aceste recomandări se aliniază cu recomandările venite din partea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Societatea Canadiană de Pediatrie.
Studiile de la momentul actual, cât și cele anterioare susțin că nevoia laptelul de mamă este una constantă chiar și la vârsta de doi ani, datorită conținutul total bogat în proteine, precum și nivelurile de lactoferină, lizozimă și imunoglobulinei A (IgA).
Alăptarea îmbunătățește dezvoltarea copilului
Este recomandat ca fiind de mare importanță pentru dezvoltarea fătului ca alăptarea la sân să aibă loc pentru cel puțin 6 luni. Dieta complementară introdusă înaintea vârstei de 4 luni poate crește riscul de obezitate al fătului.
Laptele matern are numeroase beneficii, conținând o gamă largă de biomolecule antimicrobiene, antiinflamatorii și imunoregulatoare și celule vii care vin în susținerea dezvoltării sistemului imun al sugarului.
Multiplele beneficii ale alăptării se manifestă și asupra reducerii riscul unor boli, precum:
- infecții ale tractului respirator inferior
- diaree severă
- otită medie
- astm bronșic
- eczeme
- boala Crohn
- colită ulceroasă
- diabet zaharat de tip 1 și tip 2
- leucemie
- obezitate la sugari
Riscul sindromului de moarte subită la sugar a fost redus cu 64% pentru sugarii alăptați ce au o vârsta de peste șase luni.
Beneficiile materne ale alăptării
Alăptarea până la o vârstă de trei ani poate să crească atașamentul mamei față de sugar. De asemenea, poate să crească capacitatea de răspuns a mamei la nevoile copilului.
Alăptarea timp de peste 12 luni poate reduce riscul apariției unor boli, precum diabet zaharat, hipertensiune arterială, cancer de sân și cancer ovarian la mamă.
Factori care limitează durata alăptării
Desi un număr mare de femei (80%) din Statele Unite își doresc să alăpteze pentru o perioadă cât mai lungă, doar 57% reușesc să alaptăze măcar 6 luni.
Printre factorii care împiedică capacitate mamei de a alăpta pe perioade prelungite, includ producția de lapte maternă, greutatea copilului sau îngrijorări cu privire la medicamentele pe care mama le poate administra la nevoie pe parcursul alăptării și care pot intra în compoziția acestuia.
Încurajarea alăptării ar putea avea loc prin susținerea alăptării chiar și în locuri publice printr-un drept al femeilor, concediul de maternitate plătit, asigurare pentru consultații de alăptare și pompe mecanice. S-a observat că inclusiv evitarea suzetelor ar putea stimula alăptarea.
sursa: News Medical
foto: NAR Studio / Shutterstock.com
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ce vitamine pot sa iau si pe ce perioada!
- Cum sa-l obisnuim pe micutul nostru sa manince?
- Bebelus prea slabut la 7 luni?
- Solarul poate afecta in vreun fel copilul atunci cand alaptez
- PAP si alaptare
- Mai este bun lapticul meu?
- Crema antirid si alaptarea
- Masa de noapte bebelus 4 luni