Cum poate comportamentul matern să influențeze epigenetica copiilor: un studiu recent susține importanței dezvoltării timpurii

©

Autor:

Cum poate comportamentul matern să influențeze epigenetica copiilor: un studiu recent susține importanței dezvoltării timpurii
Dezvoltarea timpurie a copiilor este crucială pentru sănătatea lor pe termen lung. În primii ani, copiii formează conexiuni neuronale care vor influența restul vieții lor. Un nou studiu a evidențiat felul în care comportamentul matern poate afecta epigenetica copiilor lor și, implicit, modul în care aceștia răspund la stres. Studiul adăugă noi dovezi care susțin importanța dezvoltării timpurii.
Epigenetica se referă la procesele moleculare independente de ADN care influențează comportamentul genelor. O schimbare epigenetică importantă este metilarea, care implică adăugarea de molecule de metan și carbon la anumite gene. Această schimbare poate afecta reglarea genelor și, prin urmare, modul în care organismul răspunde la stres și la alte stimuli.

În cadrul studiului actual, cercetătorii au examinat relația dintre comportamentul matern la 12 luni și schimbările epigenetice la copiii lor la vârsta de 7 ani. Rezultatele au indicat faptul că un comportament matern neutru a fost asociat cu o schimbare epigenetică la o genă numită NR3C1, implicată în reglarea răspunsului organismului la stres, prin producerea de hormoni de stres cum ar fi cortizolul.

Cercetătorii au constatat că, în rândul copiilor ale căror mame au avut un comportament neutru la 12 luni, a apărut o metilare crescută a genei la vârsta de 7 ani. Schimbarea epigenetică observată a fost asociată cu o reglare mai slabă a răspunsului la stres, ceea ce sugerează că acești copii ar putea fi mai puțin capabili să facă față stresului în viața lor ulterioară.

Studiul subliniază importanța comportamentului matern în dezvoltarea timpurie a copilului și efectele sale epigenetice. De asemenea, evidențiază importanța studiilor epigenetice în înțelegerea modului în care mediul poate influența reglarea genelor și, prin urmare, modul în care organismul răspunde la stimuli.

sursa: Science Daily
Photo by Dreamer Company on iStock

Data actualizare: 07-03-2023 | creare: 07-03-2023 | Vizite: 346
Bibliografie
Small differences in mom's behavior may show up in child's epigenome, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230302073244.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Au fost identificate genele asociate deteriorării creierului odată cu vârsta
  • Imortalitatea celulelor stem
  • Noi evidențe privind legătura dintre mediu și modificările genetice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum