A fost publicat un nou studiu care abordează progresia fibrozei în plămânul uman

©

Autor:

A fost publicat un nou studiu care abordează progresia fibrozei în plămânul uman

Fibroza pulmonară idiopatică (FPI) este o afecțiune pulmonară cronică, fiind caracterizată prin fibroza progresivă a parenchimului pulmonar, având drept consecință distrugerea ireversibilă a arhitecturii normale a plămânilor.
Cu o speranță de viață de 3-5 ani de la diagnosticare, fibroza pulmonară idiopatică este o afecțiune rară, dar, în același timp, subdiagnosticată în România. Datele legate de cauzele FPI sunt insuficiente, momentan fiind emise multiple ipoteze legate de etiologia acestei boli.

Un nou studiu aduce din nou în discuție particularitățile afectării ireversibile a parenchimului pulmonar, în contextul progresiei fibrozei pulmonare idiopatice.

Studiul, coordinat de Naftali Kaminski, M. D. și John E. McDonough, din cadrul Facultății de Medicină a Universității Yale, a avut ca obiectiv examinarea zonelor din parenchimul pulmonar afectate de FPI. În cadrul acestui demers, cercetătorii au observat că zonele aparent sănătoase ale plămânilor indivizilor cu fibroză pulmonară idiopatică prezintă modificări ale genelor, care sunt invariabil corelate cu pregresia bolii.

În cadrul studiului, cercetătorii au elaborat un sistem care să cuantifice gradul de fibroză în zone pulmonare specifice afectate de boală, concomitent cu analizarea expresiei genice a tuturor genelor din genomul uman, din cadrul acelorași zone, în eventualitatea depistării unor gene a căror exprimare să fie corelată cu avansarea fibrozei ireversibile din cadru bolii. Iar una din cele mai importante concluzii la care s-a ajuns în urma studiului este asocierea dintre modificarea expresiei unor gene specifice și cele trei stadii ale fibrozei (incipientă, progresivă și terminală).

Astfel, prin intermediul acestui studiu, sunt puse bazele primului model computațional, capabil să estimeze gradul de progresie a bolii. Mai mult decât atât, autorii sunt de părere că această descoperire va putea accelera cercetarea și obținerea unor noi terapii alternative în acest domeniu.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 25-11-2019 | creare: 25-11-2019 | Vizite: 667
Bibliografie
How fibrosis progresses in the human lung, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191115190309.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum