Un test care analizează aerului expirat ar putea detecta cancerul capului și gâtului

©

Autor:

Un test care analizează aerului expirat ar putea detecta cancerul capului și gâtului
Dezvoltarea unui test rapid, eficient, non-invaziv și ieftin care să detecteze cancerul precoce ar permite identificarea pacienților cu tumori maligne într-un stadiu incipient, când opțiunile terapeutice pot fi eficiente.
Cercetătorii Universității Flinders au realizat progrese în dezvoltarea unei metode care testează aerul expirat și diferențiază pacienții care au cancer al extremității cefalice (capului) și gâtului de cei care nu au o patologie malignă.

Au fost incluși în studiu 181 de pacienți suspecți de a avea cancer precoce de tip scuamos al extremității cefalice și gâtului. Testarea s-a realizat înaintea începerii unui tratament.

„Am căutat să determinăm acuratețea diagnostică a analizării respirației printr-un test non-invaziv care să detecteze cancerul capului și gâtului, ceea ce în timp poate rezulta într-o metodă simplă de a îmbunătăți rezultatele tratamentului și morbiditatea pacienților.”, a afirmat Dr. Roger Yazbek, principal autor al studiului.

În acest studiu a fost utilizat un spectrometru de tip SIFT-MS (selected ion flow-tube mass spectrometer) pentru a analiza compușii volatili organici în aerul expirat. Prin modelare statistică, a fost dezvoltat un test care poate diferenția pacienții cu cancer de cei cu afecțiuni benigne cu o sensibilitate și specificitate medie de 85%. Diagnosticul a fost confirmat prin analizarea biopsiilor tisulare.

„Cu aceste rezultate importante, sperăm să testăm metoda în unități de îngrijire primară, spre exemplu în clinici de medicină generală, să dezvoltăm în continuare utilizarea sa în screeningul cancerului precoce al extremității cefalice și a gâtului.”, afirmă Dr. Nuwan Dharmawardana, autor al studiului.

Cancerul extremității cefalice și al gâtului reprezintă 6% din toate formele de cancere și reprezintă cauza de deces a peste 300.000 de oameni pe an la nivel mondial. Factorii de risc principali sunt: fumatul, consumul de alcool și igiena orală deficitară. În populația tânără, există un număr ridicat de tumori maligne ale capului și gâtului asociate cu infecția HPV (human papilloma virus).

Tratamentul este eficient în stadiile precoce, însă numeroși pacienți se prezintă la medic într-o fază evoluată a bolii, când pronosticul este rezervat și mortalitatea ridicată.

Testul dezvoltat de cercetătorii Universității Flinders din Australia ar putea deveni o modalitate de diagnosticare precoce a acestor tumori maligne, într-un stadiu în care eficiența tratamentului este ridicată.

sursa: Science Daily
foto: Flinders University

Data actualizare: 07-07-2024 | creare: 12-10-2020 | Vizite: 637
Bibliografie
Promising breath-test for cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201005101544.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!