A fost identificat un marker sangvin care ar putea prezice apariţia demenţei inainte de instalarea simptomelor
Conform unui studiu publicat recent în Journal of Alzheimer’s Disease, un biomarker numit P-tau 181 ar putea ajuta la identificarea persoanelor cu semne timpurii de demenţă sau chiar a celor la care simptomele nu au debutat încă.
Cercetătorii au măsurat nivelul sangvin al P-tau 181, un marker de neurodegenerare, la 52 de pacienți care nu prezentau modificări cognitive, lucru confirmat și prin teste cognitive aplicate la acel moment. Pacienții făceau parte dintr-un proect de studiu mai larg, US-Framingham Heart Study și au fost reevaluați în medie șapte ani mai târziu folosind PET cerebral (tomografie cu emisie de pozitroni).
Rezultatele au arătat că nivelurile sangvine crescute ale P-tau 181 s-au corelat cu o acumulare crescută de beta-amiloid la examinarea PET cerebral. Beta-amiloidul este o proteina anormală ce apare în boala Alzheimer. Mai mult, analize ulterioare au arătat că P-tau 181 a fost superior altor doi biomarkeri în prezicerea acumulării de beta-amiloid.
Profesorul Emer McGrath, conducătorul acestui studiu și Profesor Asociat la Universitatea Națională a Irlandei remarcă: „rezultatele acestui studiu sunt foarte promițătoare-P-tau 181 are potențialul de a ne ajută în identificarea persoanelor la risc de demenţă, într-un stadiu foarte precoce, înainte că aceștia să aibă tulburări de memorie sau schimbări în comportament. În acest stadiu încă mai există posibilitatea de a preveni progresia bolii. ”
Echipa de cercetători subliniază și potențialul de utilizare într-un program de screening al populației. Chiar și în alte studii, biomarkerul ar putea avea aplicații importante și ar putea fi folosit pentru a selecta participanții potriviți pentru cercetări ulterioare, în scopul de a descoperi noi terapii pentru demenţă.
sursa: Science Daily
foto: Aengus McMahon
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Efectele canabigerolului (CBG) asupra anxietății, stresului și dispoziției (studiu dublu-orb, controlat cu placebo, încrucișat)
- Schizofrenia ar putea fi un efect advers al evoluției complexe a creierului
- Cercetătorii au descoperit cum să transferi informații în creier
- Studiu: exercițiile fizice îmbunătățesc performanțele cognitive ale adulților în vârstă
- Dementa senila ?Bunica mea se comporta ciudat.
- Dementa sau schizofrenie?
- Dementa pshioalcolica
- Dementa mixta, atrofia musculara, nu poate vorbi si pneumonie
- Probleme de sanatate
- Dementa mixta
- Bunica de 80 ani.. parca ar avea un inceput de dementa
- Dementa post AVC