Consumul de pește gras scade riscul cardiovascular la persoanele cu istoric familial de boli cardiovasculare
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul condus de cercetătorii de la Karolinska Institutet, publicat în revista Circulation, sugerează că persoanele cu rude apropiate care au suferit de boli cardiovasculare ar putea beneficia de pe urma consumului crescut de pește gras. Peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, heringul și sardinele, conține acizi grași omega-3, în special acidul eicosapentaenoic (EPA) și acidul docosahexaenoic (DHA), esențiali pentru funcțiile organismului, dar care nu pot fi produși de corp și trebuie obținuți prin dietă. Studiile anterioare au evidențiat importanța includerii omega-3 în dietă pentru toți indivizii.
Cercetarea a analizat importanța particulară a acestor acizi grași pentru persoanele cu istoric familial de boli cardiovasculare. Boli precum angina instabilă, infarctul miocardic, stopul cardiac și accidentul vascular cerebral au fost luate în considerare.
Karin Leander, conferențiar și profesor asociat de epidemiologie la Institutul de Medicină de Mediu, Unitatea de Epidemiologie Cardiovasculară și Nutrițională a Institutului Karolinska, și liderul cercetării, a subliniat că bolile cardiovasculare sunt într-o oarecare măsură ereditare, dar identificarea genelor controlatoare a fost dificilă, sugerând o combinație de factori genetici și de mediu.
Pentru a explora acest aspect, cercetătorii au examinat interacțiunea dintre istoricul familial și aportul dietetic, analizând datele a peste 40.000 de persoane fără boli cardiovasculare. Pe parcursul perioadei de urmărire, aproape 8.000 dintre aceștia au suferit de boli cardiovasculare. Analiza a arătat că cei cu istoric familial de boli cardiovasculare și niveluri scăzute de EPA/DHA aveau un risc crescut de peste 40% de a dezvolta boli cardiovasculare. Riscul crescut pentru cei care aveau doar istoric familial de boli cardiovasculare era de 25%.
Studiul sugerează că persoanele cu istoric familial de boli cardiovasculare beneficiază mai mult de pe urma consumului de pește gras. Nivelurile de EPA/DHA au fost măsurate la toți participanții, oferind o măsură obiectivă a aportului dietetic de pește gras.
Aceste descoperiri reprezintă cunoștințe noi, deoarece este prima dată când se studiază efectul combinat al istoricului familial și consumului de pește gras utilizând măsurători de acizi grași. Studiul a fost realizat de Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE), o rețea de peste 100 de cercetători și experți din întreaga lume, incluzând date din 15 studii efectuate în 10 țări diferite.
sursa: News Medical
foto: Karolinska Institutet (Getty Images)
Cercetarea a analizat importanța particulară a acestor acizi grași pentru persoanele cu istoric familial de boli cardiovasculare. Boli precum angina instabilă, infarctul miocardic, stopul cardiac și accidentul vascular cerebral au fost luate în considerare.
Karin Leander, conferențiar și profesor asociat de epidemiologie la Institutul de Medicină de Mediu, Unitatea de Epidemiologie Cardiovasculară și Nutrițională a Institutului Karolinska, și liderul cercetării, a subliniat că bolile cardiovasculare sunt într-o oarecare măsură ereditare, dar identificarea genelor controlatoare a fost dificilă, sugerând o combinație de factori genetici și de mediu.
Pentru a explora acest aspect, cercetătorii au examinat interacțiunea dintre istoricul familial și aportul dietetic, analizând datele a peste 40.000 de persoane fără boli cardiovasculare. Pe parcursul perioadei de urmărire, aproape 8.000 dintre aceștia au suferit de boli cardiovasculare. Analiza a arătat că cei cu istoric familial de boli cardiovasculare și niveluri scăzute de EPA/DHA aveau un risc crescut de peste 40% de a dezvolta boli cardiovasculare. Riscul crescut pentru cei care aveau doar istoric familial de boli cardiovasculare era de 25%.
Studiul sugerează că persoanele cu istoric familial de boli cardiovasculare beneficiază mai mult de pe urma consumului de pește gras. Nivelurile de EPA/DHA au fost măsurate la toți participanții, oferind o măsură obiectivă a aportului dietetic de pește gras.
Aceste descoperiri reprezintă cunoștințe noi, deoarece este prima dată când se studiază efectul combinat al istoricului familial și consumului de pește gras utilizând măsurători de acizi grași. Studiul a fost realizat de Fatty Acids and Outcomes Research Consortium (FORCE), o rețea de peste 100 de cercetători și experți din întreaga lume, incluzând date din 15 studii efectuate în 10 țări diferite.
sursa: News Medical
foto: Karolinska Institutet (Getty Images)
Data actualizare: 06-12-2023 | creare: 06-12-2023 | Vizite: 409
Bibliografie
Individuals with family history of cardiovascular disease may benefit from eating more oily fish, link: https://www.news-medical.net/news/20231205/Individuals-with-family-history-of-cardiovascular-disease-may-benefit-from-eating-more-oily-fish.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Ulei de peste (omega 3) de la ce varsta?
- Omega 3(uleiul de peste)
- Ulei de peste, tinut la cald cateva ore.Are ceva?
- Ulei de peste contraindicat vara?
- Uleiul de peste ajuta copiii cu autism ?