5 metode pentru un echilibru între job și viața personală
Autor: Grama Cătălina Ioana
Atingerea și menținerea unui echilibru între job și viața personală pot fi dificile, în multe cazuri dezechilibrul putând duce la sindromul burn-out. În cele ce urmează vă vom oferi câteva soluții pentru obținerea acestei armonii și evitarea unui „auto-sabotaj”.
Studiile arată că persoanele din Statele Unite ale Americii lucrează cel mai mult dintre populațiile lumii, iar datele oferite de Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare indică faptul că în medie un angajat din S.U.A a petrecut 1783 de ore muncind în anul 2016. Unele sondaje sugerează că angajații din Statele Unite ale Americii își petrec și timpul lor liber, din weekend-uri sau vacanțe, fiind conectați încă la problemele legate de serviciu. Munca peste program poate conduce la sindromul burn-out, care poate fi definit și ca o stare de extenuare mentală și fizică, lipsă de motivație și scădere a randamentului normal de lucru.
Ce poți face pentru a evita amestecarea celor două sfere ale vieții tale? Cum poți menține un echilibru pentru atingerea potențialului maxim atât în viața personală, cât și în cea profesională?
În esență, tot ceea ce trebuie să faci este să separi cele două lumi și să te asiguri că ele nu se vor mai amesteca. Este crucială stabilirea unor limite, iar unul dintre cele mai dificile lucruri este de a delimita mental ceea ce ține de serviciu și ceea ce ține de viața personală.
1. Lasă telefonul deoparte
Pentru a evita implicarea în aspecte care țin de serviciu în timpul liber, poate fi o idee bună aceea de a-ți anunța colegii că nu vei prelua apeluri, mesaje sau e-mail-uri de serviciu în afara orelor de muncă. Dacă tu ești propriul angajat sau lucrezi de acasă, încearcă să îți stabilești un interval orar pe care să îl dedici orelor tale de muncă.
Cercetătorii au arătat că fiind în permanență conectat cu jobul (prin e-mail-uri, telefon sau mesaje), ești expus unor niveluri semnificativ mai mari de stres. În concluzie, lasă telefonul deoparte după serviciu, un studiu sugerând că este mai bine chiar să îl lași într-o altă încăpere decât cea în care te afli. Profesorul Adrian Ward, de la Universitatea Texas în Austin, explică faptul că telefonul poate duce la o epuizare a creierului, această continuă grijă pentru ceea ce se petrece la muncă utilizând importante și limitate resurse ale creierului.
2. Nu lăsa grijile de la job să îți saboteze timpul tău privat
Unele studii recente au demonstrat că acest stres suplimentar poate impacta negativ relațiile, de aceea, dacă dorești să menții o relație sănătoasă cu cei din jurul tău, familie, partener sau prieteni, fă tot posibilul să ții problemele legate de serviciu departe de aceștia.
Unele studii arată faptul că practicarea de yoga și a meditației poate îmbunătăți starea de bine, aceste practici putând reduce stresul pornind de la nivel fizic și până la nivel mental. Meditând la ieșirea din mediul stresant al job-ului la sfârșitul zilei te scapă de grijile acumulate și te ajută să te bucuri de momentele prețioase din viață, alături de cei dragi sau de propriul sine.
3. Ai în vedere purtarea unei „uniforme de lucru”
Dacă nu ai un job care necesită purtarea unei „uniforme” de lucru, poți avea în vedere să îți alcătuiești singur un cod de îmbrăcăminte. Un studiu a arătat că hainele pe care le porți îți pot influența părerea despre sine și despre ceilalți. Haine diferite pot avea o însemnătate diferită pentrupersoane, deci aceasta este o experiență mentală individuală.
Purtarea unei anumite ținute de lucru îți poate îmbunătăți încrederea în sine și de asemenea te poate ajuta să ai performanțe mai bune la job. În același timp, pentru a delimita mental mai bine mediul privat de cel ce ține de muncă este indicat să ai haine și accesorii diferite pentru aceste situații.
4. Citește o carte în drum spre job
Studiile au arătat că printre beneficiile cititului se numără și reducerea nivelului de stres. Profesorul David Lewis de la Universitatea Sussex a condus un studiu prin care a demonstrat faptul că lectura ne face să pătrundem în ceea ce se numește o „stare alterată de conștiință”. Astfel, de ce să nu ne relaxăm cu o carte bună înainte sau după serviciu? Cititul ne poate scădea din stresul anticipativ job-ului și de asemenea ne „curăță” mintea după o zi plină.
5. Cere ajutor dacă este nevoie
Cercetări recente atestă că îți poți îmbunătăți satisfacția vieții atunci când alegi să delegi pe cineva să facă lucrurile pentru tine. Dacă pleci de la birou, iar acasă te așteaptă o chiuvetă plină de vase murdare, cu siguranță gradul de stres cu care te confrunți nu se va diminua, ci din contră. Roagă-i pe cei de lângă tine să te ajute, iar la nevoie angajează pe cineva. În acest mod vei reuși să salvezi timp pentru lucrurile cu adevărat importante, mai precis acelea ce te ajută să îți îmbunătățești starea fizică și mentală, cum sunt hobby-urile.
O campanie derulată în UK sugerează că derularea unor activități de relaxare reduc stresul și în același timp îți pot crește performanțele la locul de muncă prin îmbunătățirea creativității și flexibilității mintale. Președintele Academiei de Științe medicale din UK, profesor Robert Lecher, afirmă că viața de dincolo de job nu este un bonus, ci este o parte integrantă a identității noastre și a aptitudinilor pe care trebuie să ni le formăm pentru a avea succes.
Fiecare job este diferit și este posibil ca nu toate sfaturile oferite să ți se potrivească. Cheia este să faci ce simți că este bine pentru tine și buna ta funcționare și dezvoltare.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Locuitorii din suburbii au un risc de depresie mai mare decât cei din centrele orașelor, arată o nouă cercetare
- are este motivul pentru care devenim mai susceptibili la frig, pe măsură ce îmbătrânim?
- Un stil de viață activ crește probabilitatea de a avea o alimentație sănătoasă și de a aborda alte comportamente sănătoase
- În ce măsură sănătatea noastră depinde de nivelul de educație și stilul de viață
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni