22 august - Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei (ONU)

Data publicării: 22-08-2024

22 august - Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei (ONU) La data de 22 august, ONU marchează, anual, Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei.

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat, la 3 iunie 2019, rezoluţia A/RES/73/296, intitulată "Ziua internaţională de comemorare a victimelor actelor de violenţă bazate pe religie sau credinţă". Documentul condamnă cu tărie violenţa în formă continuă şi actele de terorism care vizează persoane, inclusiv persoane aparţinând unor minorităţi religioase, pe baza sau în numele religiei sau credinţei. Statele membre ONU şi-au reafirmat condamnarea neechivocă a tuturor actelor, metodelor şi practicilor de terorism şi extremism violent care conduc la terorism, sub toate formele şi manifestările sale, oriunde şi de către oricine, indiferent de motivaţie, şi au reiterat că terorismul şi extremismul violent nu poate şi nu trebuie asociat cu nicio religie, naţionalitate, civilizaţie sau grup etnic.

În mesajul dedicat ediţiei din 2024 a Zilei internaţionale de comemorare a victimelor actelor de violenţă comise în numele religiei sau al credinţei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declară: "Pe mapamond, persoane şi comunităţi cad victime violenţei motivate religios. Trebuie să combatem de urgenţă acest fenomen. Guvernele au obligaţia de a proteja oamenii şi lăcaşurile lor de cult, de a implementa legi cuprinzătoare împotriva discriminării şi de a investi în iniţiative educaţionale care să promoveze incluziunea şi egalitatea drepturilor. Platformele digitale trebuie să adopte politici de moderare a conţinutului care să fie aliniate standardelor impuse de drepturile omului. Liderii politici şi cei religioşi au obligaţia de a condamna fără echivoc discursul instigator la ură, de a încuraja dialogul şi de a sublinia că violenţa nu poate fi niciodată răspunsul. Trebuie să ne unim forţele pentru a contracara valurile de ură şi de a promova toleranţa, înţelegerea şi respectul reciproc. În această zi onorăm memoria victimelor şi, totodată, reafirmăm angajamentul de a crea o lume în care fiecare om, indiferent de religia şi credinţele sale, să poată trăi fără teamă, fără a fi persecutat sau marginalizat", conform un.org.

Libertatea de religie sau de credinţă, libertatea de opinie şi de exprimare, dreptul la întrunire paşnică şi dreptul la libertatea de asociere sunt interdependente, inter-relaţionale şi se completează reciproc, potrivit site-ului www.un.org/en/observances/religious-based-violence-victims-day. Toate drepturile specifice sunt consacrate în articolele 18, 19 şi 20 din Declaraţia universală a drepturilor omului. Respectarea acestor drepturi joacă un rol important în lupta împotriva tuturor formelor de intoleranţă şi a discriminării bazate pe religie sau credinţă.

Dezbaterea deschisă, constructivă şi respectuoasă a ideilor, precum şi dialogul interreligios şi intercultural, la nivel local, naţional, regional şi internaţional, pot juca un rol pozitiv în combaterea urii religioase, instigării şi violenţei. În plus, exercitarea dreptului la libertatea de opinie şi exprimare şi respectarea deplină a libertăţii de a căuta, primi şi distribui informaţii pot juca un rol pozitiv în consolidarea democraţiei şi în combaterea intoleranţei religioase.

Combaterea în mod imparţial a tuturor formelor de intoleranţă religioasă, stigmatizare, discriminare, incitare la violenţă şi violenţă împotriva persoanelor, forme bazate pe religie sau credinţă, trebuie să fie o prioritate pentru toate statele şi pentru comunitatea internaţională, solicită oficiali ai Uniunii Europene. Fiecărei persoane, indiferent de locul în care locuieşte, ar trebui să i se garanteze dreptul de a avea, de a nu avea, de a alege sau de a schimba, de a practica şi de a manifesta o religie sau o credinţă şi de a nu fi discriminată. În conformitate cu Planul de acţiune al UE privind drepturile omului şi democraţia, Uniunea Europeană lucrează fără încetare pentru a limita încălcările şi abuzurile libertăţii de religie sau de credinţă, conform site-ului www.consilium.europa.eu.

Sursa foto: www.un.org
Sursa: Agerpres, 22-08-2024, Vizualizari 68
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.