20% dintre pacienții cu hipertensiune arterială iau un medicament care poate crește tensiunea
Autor: Teodorescu Mihai
Aproape 1 din 5 adulți cu hipertensiune arterială, un factor de risc principal pentru boli de inimă și accident vascular cerebral, iau și un medicament care ar putea crește tensiunea arterială, potrivit noilor cercetări.
Pe baza rezultatelor studiului, cele mai frecvente trei clase de medicamente care cresc tensiunea arterială au fost antidepresivele, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și steroizi orali. Au fost raportate și alte medicamente asociate cu creșterea tensiunii arteriale, inclusiv antipsihotice, anumite contraceptive orale și decongestionante populare.
Prezentate la cea de-a 70-a sesiune științifică anuală a Colegiului American de Cardiologie, rezultatele subliniază necesitatea ca pacienții să revizuiască în mod curent toate medicamentele pe care le iau, inclusiv cele disponibile fără prescripție, pentru a se asigura că niciunul nu ar putea interfera cu eforturile de scădere a tensiunii arteriale. Medicamente pe care pacienții cu hipertensiune arterială le consumă în mod obișnuit, atât cele eliberate fără prescripție medicală, cât și cele prescrise, pot avea efectul secundar neintenționat al creșterii tensiunii arteriale.
Studiul a examinat datele de la peste 27.000 de participanți la Studiul Național de Examinare a Sănătății și Nutriției (NHANES) între 2009 și 2018. Dintre aceștia, aproximativ jumătate (49%) au avut hipertensiune (vârsta medie 55 de ani, 48% femei), care a fost definită ca o tensiune arterială sistolică mai mare de 130 mmHg și o tensiune diastolică de peste 80 mmHg. Dintre participanții cu hipertensiune arterială, 19% au raportat că utilizează unul sau mai multe medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale și 4% au raportat că utilizează mai multe. Adulții mai în vârstă au fost mai predispuși să utilizeze medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale decât adulții mai tineri (19% dintre participanții cu vârsta peste 65 de ani față de 18% dintre participanții cu vârsta sub 65 de ani).
Autorii studiului estimează că, dacă jumătate dintre adulții SUA cu hipertensiune arterială care iau medicamente pentru creșterea tensiunii arteriale ar trebui să întrerupă unul dintre aceste medicamente, 560.000 până la 2,2 milioane de pacienți ar putea să-și atingă obiectivele de tensiune arterială fără medicamente suplimentare. Cercetătorii atrag atenția asupra faptului că analiza este una preliminară iar răspunsurile individuale la oprirea medicamentelor pentru tensiunea arterială sunt susceptibile să varieze, astfel că beneficiile din lumea reală și compromisurile opririi acestor medicamente trebuie studiate în continuare.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Comportamentul sedentar și nivelurile scăzute de activitate în copilărie afectează funcția cardiacă în adolescență
- O nouă nanotehnologie poate ajuta la prevenirea problemelor cardiovasculare
- Semaglutida îmbunătățește sănătatea inimii și reduce greutatea la pacienții obezi, dar cu efecte secundare
- Asocierea dintre constipație și evenimentele cardiovasculare la adulții în vârstă
- Hipertensiunea portala
- Hipertensiunea arteriala (HTA)
- Hipertensiunea indusa de sarcina - Preeclampsia si eclampsia
- Boala cardiaca hipertensiva
- Hipertensiunea arteriala la copil
- Hipertensiunea de halat alb (sindromul de halat alb)
- Hipertensiunea arterială secundară de cauză endocrină
- Hipertensiunea arterială la gravidă
- Inhibitorii enzimei de conversie (IECA)
- Dieta in hipertensiunea arteriala
- Alimentele cu multă sare și efectul lor asupra sănătății
- Vajait ureche - hipertensiune arteriala
- HTA + Hepatita cronica
- Posibile probleme cardiologice ?
- Hipertensiune arteriala ii, aritmie extrasistolica v
- Ars cu bricheta deasupra capului
- Hipertensiune arteriala?!
- Hipertensiune&palpitatii
- Hipertensiune
- Tensiune mare