Alergiile alimentare ar putea reprezenta o cauză a creșterii riscului cardiovascular

©

Autor:

Alergiile alimentare ar putea reprezenta o cauză a creșterii riscului cardiovascular
Cercetările recente efectuate de oamenii de știință de la UVA Health și colaboratorii lor au explorat o posibilă legătură între sensibilitatea la alergenii alimentari comuni, cum ar fi lactatele și arahidele, și riscul crescut de boli cardiovasculare. Această legătură a fost investigată chiar și în absența alergiilor alimentare evidente, sugerând că sensibilitatea la anumite alimente ar putea prezenta un risc pentru sănătatea cardiovasculară comparabil sau chiar mai mare decât factori de risc tradiționali, precum fumatul, diabetul și artrita reumatoidă.
Studiul a analizat mii de adulți pe o perioadă îndelungată, folosind date colectate de la 5.374 de participanți în cadrul National Health and Examination Survey (NHANES) și studiul Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Dintre acești participanți, 285 au murit din cauze cardiovasculare.

Descoperirile principale

Cercetătorii au descoperit că persoanele care produc anticorpi IgE în răspuns la lactate și alte alimente au un risc crescut de deces din cauze cardiovasculare. Acest risc a fost observat chiar și atunci când au fost luate în considerare factorii de risc tradiționali pentru boli de inimă. Legătura cea mai puternică a fost identificată pentru laptele de vacă, dar și alți alergeni, precum arahidele și creveții, au fost semnificativi.

Implicații și interpretări

Aproximativ 15% dintre adulți produc anticorpi IgE în răspuns la laptele de vacă, arahide și alte alimente. Mulți dintre acești adulți nu au alergii alimentare evidente, dar cercetarea a constatat că legătura cea mai puternică cu decesul cardiovascular a fost la persoanele care aveau anticorpi, dar continuau să consume regulat alimentul respectiv. Jeffrey Wilson, MD, PhD, expert în alergie și imunologie de la Universitatea din Virginia, explică că aceste răspunsuri imune la alimente ar putea provoca inflamație și, în timp, duce la probleme precum bolile de inimă.

Cercetătorii au fost inspirați să investigheze această posibilitate după ce au legat o formă neobișnuită de alergie alimentară răspândită de căpușe, cunoscută sub numele de sindromul alpha-gal, de bolile de inimă. Această alergie sensibilizează oamenii la un zahăr specific, alpha-gal, găsit în carnea de mamifere.

Concluzii și direcții viitoare

Cercetătorii subliniază că aceste descoperiri nu sunt încă certe și că pot exista și alți factori genetici sau de mediu în joc. Ei solicită studii suplimentare pentru a înțelege mai bine implicațiile descoperirilor lor. Jeffrey Wilson sugerează că, în viitor, un test de sânge ar putea oferi informații personalizate despre o dietă sănătoasă pentru inimă, dar este necesară o înțelegere mai profundă a acestor descoperiri înainte de a putea recomanda acest lucru.

sursa: News Medical
foto: UVA Health

Data actualizare: 13-11-2023 | creare: 13-11-2023 | Vizite: 405
Bibliografie
Food allergies may be linked to increased cardiovascular death risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20231113/Food-allergies-may-be-linked-to-increased-cardiovascular-death-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Introducerea precoce a produselor alergene în alimentația copilului poate reduce riscul de sensibilizare
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral și infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum