Alergiile alimentare ar putea reprezenta o cauză a creșterii riscului cardiovascular

Alergiile alimentare ar putea reprezenta o cauză a creșterii riscului cardiovascular

©

Autor:

Alergiile alimentare ar putea reprezenta o cauză a creșterii riscului cardiovascular
Cercetările recente efectuate de oamenii de È™tiință de la UVA Health È™i colaboratorii lor au explorat o posibilă legătură între sensibilitatea la alergenii alimentari comuni, cum ar fi lactatele È™i arahidele, È™i riscul crescut de boli cardiovasculare. Această legătură a fost investigată chiar È™i în absenÈ›a alergiilor alimentare evidente, sugerând că sensibilitatea la anumite alimente ar putea prezenta un risc pentru sănătatea cardiovasculară comparabil sau chiar mai mare decât factori de risc tradiÈ›ionali, precum fumatul, diabetul È™i artrita reumatoidă.
Studiul a analizat mii de adulÈ›i pe o perioadă îndelungată, folosind date colectate de la 5.374 de participanÈ›i în cadrul National Health and Examination Survey (NHANES) È™i studiul Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis (MESA). Dintre aceÈ™ti participanÈ›i, 285 au murit din cauze cardiovasculare.

Descoperirile principale

Cercetătorii au descoperit că persoanele care produc anticorpi IgE în răspuns la lactate È™i alte alimente au un risc crescut de deces din cauze cardiovasculare. Acest risc a fost observat chiar È™i atunci când au fost luate în considerare factorii de risc tradiÈ›ionali pentru boli de inimă. Legătura cea mai puternică a fost identificată pentru laptele de vacă, dar È™i alÈ›i alergeni, precum arahidele È™i creveÈ›ii, au fost semnificativi.

Implicații și interpretări

Aproximativ 15% dintre adulÈ›i produc anticorpi IgE în răspuns la laptele de vacă, arahide È™i alte alimente. MulÈ›i dintre aceÈ™ti adulÈ›i nu au alergii alimentare evidente, dar cercetarea a constatat că legătura cea mai puternică cu decesul cardiovascular a fost la persoanele care aveau anticorpi, dar continuau să consume regulat alimentul respectiv. Jeffrey Wilson, MD, PhD, expert în alergie È™i imunologie de la Universitatea din Virginia, explică că aceste răspunsuri imune la alimente ar putea provoca inflamaÈ›ie È™i, în timp, duce la probleme precum bolile de inimă.

Cercetătorii au fost inspiraÈ›i să investigheze această posibilitate după ce au legat o formă neobiÈ™nuită de alergie alimentară răspândită de căpuÈ™e, cunoscută sub numele de sindromul alpha-gal, de bolile de inimă. Această alergie sensibilizează oamenii la un zahăr specific, alpha-gal, găsit în carnea de mamifere.

Concluzii și direcții viitoare

Cercetătorii subliniază că aceste descoperiri nu sunt încă certe È™i că pot exista È™i alÈ›i factori genetici sau de mediu în joc. Ei solicită studii suplimentare pentru a înÈ›elege mai bine implicaÈ›iile descoperirilor lor. Jeffrey Wilson sugerează că, în viitor, un test de sânge ar putea oferi informaÈ›ii personalizate despre o dietă sănătoasă pentru inimă, dar este necesară o înÈ›elegere mai profundă a acestor descoperiri înainte de a putea recomanda acest lucru.

sursa: News Medical
foto: UVA Health

Data actualizare: 13-11-2023 | creare: 13-11-2023 | Vizite: 371
Bibliografie
Food allergies may be linked to increased cardiovascular death risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20231113/Food-allergies-may-be-linked-to-increased-cardiovascular-death-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Introducerea precoce a produselor alergene în alimentaÈ›ia copilului poate reduce riscul de sensibilizare
  • Migrenele pot constitui un factor de risc pentru accident vascular cerebral È™i infarct miocardic la femei
  • Femeile care lucrează mai mult de 40 de ore pe săptămână pot avea un risc crescut de cancer È™i boli cardiovasculare
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum