„Regula celor 5 secunde” este un mit, conform studiilor
©
Autor: Mancaș Mălina
Ideea conform căreia nu ne afectează în vreun fel să consumăm alimente care au căzut pe jos, dar care au fost ridicate în mai puțin de 5 secunde, este una falsă, conform cercetărilor recente.
Cercetătorii au testat viteza de transfer a bacteriilor de pe diferite suprafețe pe alimente. S-au ales 4 suprafețe diferite - oțel inoxidabil, placă de ceramică, lemn și suprafață carpetată, și anumite alimente cum ar fi pepene roșu, pâine uscată, pâine cu unt și drajeuri.
Au realizat culturi de Enterobacter aerogenes - o bacterie nepatogenă, înrudită cu Salmonella, acoperind suprafețele testate cu aceste culturi.
Fiecare bucată de aliment a fost apoi pusă în contact cu suprafețele respective și lăsată acolo pentru anumite perioade de timp: o secundă, 5 secunde, 30 secunde sau 300 secunde.
Au fost realizate în total 128 de măsurători și analize diferite, refăcute de 20 de ori, la care s-au adăugat 2.560 de măsurători individuale ce au fost ulterior analizare pentru a depista nivelul de contaminare pentru fiecare probă.
Factorul care a influențat în cea mai mare măsură nivelul de contaminare a fost cantitatea de umezeală din alimente, urmată fiind de tipul suprafeței care a intrat în contact cu alimentul. De asemenea, cu cât alimentul a fost lăsat o perioadă mai lungă pe suprafața contaminată, cu atât a fost identificat un număr mai mare de bacterii pe aliment.
Deși număul de bacterii de pe un aliment depinde de timpul de contact dintre acesta și suprafața contaminată, 5 secunde reprezintă un timp suficient pentru ca bacteriile să se transfere pe alimente, în special dacă este vorba despre un aliment cu grad ridicat de umezeală, cum este pepenele. Regula de 5 secunde este de fapt o subapreciere a efectului cauzat de expunerea prelungită la bacterii.
Deși se poate considera că o suprafață cum este covorul are tendința de a aduna microorganisme și de a se contamina mai ușor, s-a observat că de fapt efectul contaminării de pe covor este mai redus datorită minimizării suprafeței de contact dintre acesta și alimente.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Applied and Environmental Microbiology.
Sursa: Science Alert
Cercetătorii au testat viteza de transfer a bacteriilor de pe diferite suprafețe pe alimente. S-au ales 4 suprafețe diferite - oțel inoxidabil, placă de ceramică, lemn și suprafață carpetată, și anumite alimente cum ar fi pepene roșu, pâine uscată, pâine cu unt și drajeuri.
Au realizat culturi de Enterobacter aerogenes - o bacterie nepatogenă, înrudită cu Salmonella, acoperind suprafețele testate cu aceste culturi.
Fiecare bucată de aliment a fost apoi pusă în contact cu suprafețele respective și lăsată acolo pentru anumite perioade de timp: o secundă, 5 secunde, 30 secunde sau 300 secunde.
Au fost realizate în total 128 de măsurători și analize diferite, refăcute de 20 de ori, la care s-au adăugat 2.560 de măsurători individuale ce au fost ulterior analizare pentru a depista nivelul de contaminare pentru fiecare probă.
Factorul care a influențat în cea mai mare măsură nivelul de contaminare a fost cantitatea de umezeală din alimente, urmată fiind de tipul suprafeței care a intrat în contact cu alimentul. De asemenea, cu cât alimentul a fost lăsat o perioadă mai lungă pe suprafața contaminată, cu atât a fost identificat un număr mai mare de bacterii pe aliment.
Deși număul de bacterii de pe un aliment depinde de timpul de contact dintre acesta și suprafața contaminată, 5 secunde reprezintă un timp suficient pentru ca bacteriile să se transfere pe alimente, în special dacă este vorba despre un aliment cu grad ridicat de umezeală, cum este pepenele. Regula de 5 secunde este de fapt o subapreciere a efectului cauzat de expunerea prelungită la bacterii.
Deși se poate considera că o suprafață cum este covorul are tendința de a aduna microorganisme și de a se contamina mai ușor, s-a observat că de fapt efectul contaminării de pe covor este mai redus datorită minimizării suprafeței de contact dintre acesta și alimente.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Applied and Environmental Microbiology.
Sursa: Science Alert
Data actualizare: 16-09-2016 | creare: 16-09-2016 | Vizite: 1860
Bibliografie
Sorry, but the 5-second rule was debunked by science yet again, link: https://www.sciencealert.com/sorry-but-the-5-second-rule-was-debunked-yet-again ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Ajutarea bacteriilor benefice și îndepărtarea celor patogene într-un singur tratament
- Tehnologia CRISPR ar putea ajuta cercetătorii în dezvoltarea unor tratamente de lungă durată împotriva HIV
- Spuma de monoxid de carbon ar putea ajuta la combaterea inflamației
- Antibioticele ar putea slăbi sistemul imunitar (Studiu)
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni