Legătura dintre virusul Epstein-Barr și scleroza multiplă

©

Autor:

Legătura dintre virusul Epstein-Barr și scleroza multiplă
Un nou studiu investighează posibilitatea ca infecția cu virusul Epstein-Barr și scleroza multiplă să fie corelate, întrucât persoanele care intră în contact cu herpes-virusul sunt purtători toată viața, iar afecțiunea este reprezentată de demielinizarea neuronală inflamatorie cauzată de un agent viral. Conform oamenilor de știință, etiologia sclerozei multiple este necunoscută și complexă, așadar anterior nu au existat dovezi concrete care să incrimineze agentul infecțios pentru apariția acestei tulburări neurologice.
Eșantionul de studiu a fost compus din persoane înrolate în Armata Statelor Unite ale Americii, întrucât autorii au identificat cazuri de scleroză multiplă în rândul acestora între anii 1993 și 2013. Autorii explică faptul că participanții au furnizat mostre de ser la începutul serviciului militar, ce au rămas depozitate în cadrul Departamentului de Apărare și verificate ulterior de personalul militar pentru a se detecta o eventuală infecție latentă cu virusul Epstein-Barr. De asemenea, în vederea obținerii unor termeni de comparație și a unui grup de control, pentru fiecare persoană ce suferea de scleroză multiplă, specialiștii au inclus în studiu două persoane care erau, din punct de vedere neurologic, sănătoase, în mod aleatoriu, dar de aceeași vârstă, sex, rasă și ramură a serviciului militar.

În plus, probele de ser ale persoanelor care nu prezentau agentul infecțios în organism au fost utilizate pentru a măsura nivelurile serice de sNfL, un agent neuroinflamtor care indică degenerarea axonilor de la nivelul sistemului nervos. Totodată, a fost realizat și testul VirScan, menit să detecteze răspunsurile anticorpilor antiviriom, acestea fiind efectuat la 30 de cazuri pozitive de scleroză multiplă și la 30 de persoane care nu o prezentau deopotrivă, pentru control.

Rezultatele studiului au certificat faptul că, din cele 801 cazuri de scleroză multiplă analizate, doar o persoană nu prezenta virusul Epstein-Barr în organism. Autorii estimează că, dacă prelevarea probelor de sânge a fost realizată, în medie, la vârsta de 20 de ani, majoritatea participanților au dezvoltat tulburarea neurologică la 10 ani de la colectare. Raportul de risc (HR) pentru persoanele incluse în studiu, adică raportul dintre participanții care au prezentat EBV și scleroză multiplă și cei care nu le prezentau pe niciunul dintre acestea a fost de 26,5. De aceea, autorii recomandă direcționarea persoanelor infectate cu agentul viral spre terapii anti-cluster de diferențiere pentru a scădea riscul de dezvoltare a sclerozei multiple.

sursa: News Medical
foto: Kateryna Kon / Shutterstock.com

Data actualizare: 29-07-2022 | creare: 29-07-2022 | Vizite: 723
Bibliografie
Study confirms link between Epstein-Barr virus and multiple sclerosis, link: https://www.news-medical.net/news/20220726/Study-confirms-link-between-Epstein-Barr-virus-and-multiple-sclerosis.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Exercițiile de echilibru ar putea ajuta persoanele cu scleroză multiplă
  • Dieta Wahls scade oboseala la pacienții cu scleroză multiplă
  • De ce pacienții cu scleroză multiplă dezvoltă dizabilități
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum