Îngrijirea după extracția dentară

©

Autor:

Îngrijirea după extracția dentară
Cum avem grijă de igiena orală și de dantură după o extracție dentară

Ați ajuns la stomatolog și, pentru sănătatea zâmbetului, ați trecut printr-o extracție dentară!
Ce faceți mai departe?
Asemenea oricărui alt tip de intervenție chirurgicală, menținerea unei igiene adecvate a zonei tratate este deosebit de importantă pentru reușita procedurii. Din acest motiv, igiena orală dupa extracția dentară este vitală pentru prevenirea infecțiilor bucale, reducerea sângerării și accelerarea procesului de vindecare.

Indicații medicale în primele 24 de ore de la extracție:

Urmarea cu strictețe a recomandărilor medicului dentist privind ingrijirea orală în primele 24 de ore joacă poate cel mai important rol în procesul de vindecare a pacientului.

Controlul sângerarii post-extracție:

Adesea, în urma unei intervenții chirurgicale la nivel bucal, pacienții se confruntă cu sângerari de o anumită intensitate și cu o periodicitate diferită. De aceea, în majoritatea situațiilor, sângerarea poate fi controlată și oprită prin plasarea unei comprese sterile deasupra zonei din care a fost extras dintele și apăsarea acesteia printr-o mușcătură fermă și corectă exact pe zona afectată, pentru aproximativ 40-60 de minute. Dacă după efectuarea acestui demers sângerarea încă nu s-a oprit, puteți repeta procedeul. În cazul în care după două repetări încă sângerati abundent, este indicat să vă adresați medicului dentist curant. De asemenea, este indicat ca în primele 12 ore de la intervenție să țineți capul ridicat, să evitați aplecările, iar dacă intervine nevoia de a vă odihni să folosiți mai multe perne pentru a menține capul în poziție cât mai ridicată.

Protejarea cheagului de sânge format

Formarea cheagului de sânge și menținerea acestuia în alveola dentară reprezintă cel de-al doilea pas important în îngrijirea din primele 24 de ore de la extracția dentară și de aceea trebuie să ne asigurăm că nu va fi exercitat niciun factor extern care să-i modifice poziția naturală de fixare.
Pentru a evita modificarea sau alterarea poziției normale a cheagului de sânge, în primele 24 de ore trebuie să evităm:
  • Clătirea excesivă a zonei afectate.
  • Băuturile sau alimentele calde, întrucât acestea pot dizolva cheagul format
  • Acumularea aerului rece în cavitatea bucală, prin deschiderea alertă a gurii sau prin vorbitul excesiv.
  • Evitarea fumatului sau a utilizării paiului pentru ingerarea băuturii sau a alimentelor lichide
  • Evitarea pe cât posibil a strănutului sau a curățării cavității nazale prin presiunea exercitată asupra sinusurilor.

Indicații de reducere a durerii și a inflamării zonei afectate

În primele 24 de ore de la intervenție, mulți pacienți se confruntă cu durere locală și cu inflamarea zonei afectate. Pentru a reduce stările de disconfort, medicul poate recomanda pacientului utilizarea unor medicamente cu rol antiinflmator sau analgezic, încă din primele ore post-intervenție. De obicei, există o perioada de timp de câteva ore în care pacientul urmărește evoluția simptomatică după extracție și, dacă se instalează durere sau inflamație pe o perioadă mai lungă de timp, este indicat să apelăm la expertiza medicului curant.

De asemenea, acestor indicații pentru primele ore de la intervenție li se alătură și indicațiile post-extracție, precum:

Fumatul

Atenția sporită la frecvența fumatului – este recomandat pacientului ca în primele 24 de ore să evite fumatul, întrucât acest obicei poate afecta pe termen lung vindecarea zonei afectate.

Activitățile fizice interzise și recomandate

– există o serie de activități fizice (fitness, box, etc.) care, prin practicare, pot crea probleme în procesul de recuperare a pacientului: lovirea involuntară a zonei, presiunea exercitata asupra mușchilor faciali, extra salivația, etc.

Consumul de băuturi și alimentația

– în prima zi după extracție este important să acordăm o atenție deosebită alimentelor și băuturilor pe care le consumăm, existând posibilitatea ca în cazul consumului de hrană solidă să ne rănim sau să afectăm cheagul de sânge format în alveola dentară. Pe parcursul primelor 24 de ore puteți bea multe sucuri naturale și apă. De asemenea, țineți cont să nu consumați alimente fierbinți sau alimente care presupun un efort de masticație ridicat.
În plus, este indicat să evităm utilizarea paiului în procesul de hrănire, pentru a nu atinge/lovi zona afectată. În condiții normale, după cele 24 de ore post-extracție pacientul poate reveni la dieta obișnuită, cu mențiunea că cei care prezintă o sensibilitate mai mare iși vor amâna cu câteva zile vechile obiceiuri alimentare.

Igiena orală

- modalitățile corecte de curățare a danturii
În primele 12 ore de la intervenția chirurgicală se recomandă evitarea periajului dentar. În urmatoarele 12 ore puteți curăța cavitatea bucală cu putin apă cu sare, la interval de 12 ore și, de asemenea, după efectuarea periajului dentar. Dacă în mod obișnuit ar trebui să acordăm o atenție deosebită periajului, cât și celorlalte metode de igienizare a cavității bucale, în situatia unei extracții trebuie să ne asigurăm de o curățare adecvată a zonei, pentru a ajuta la înlăturarea bacteriilor dăunatoare, dar în același timp, trebuie să ne asigurăm că nu vom răni sau atinge în niciun fel zona în care s-a conturat cheagul de sânge, necesar vindecării.

Consumul de medicamente (antibiotice recomandate sau interzise)

– este posibil ca pe parcursul primelor 24 de ore să resimțiți durere sau inflamație în locul în care a fost efectuată extracția dintelui. Medicul vă poate recomanda anumite medicamente care să stopeze evoluția acestor efecte secundare și chiar, dacă sunteți sub un alt tratament medicamentos, să vă ofere recomandări de încetare scurtă a administrării acestora sau dimpotrivă, să puteți lua în continuare tratamentul fără a exista pericole adiacente.

Vindecarea după o extracție dentară are loc la câteva săptămâni de la intervenție - în mod obișnuit țesuturile gingivale se vindecă în 3-4 săptămâni, iar vindecarea osului are loc într-un interval de până la 6 luni calendaristice, cu mențiunea că procesul de vindecare este diferit de la persoană la persoană, în funcție de gradul de dificultate al intervenției chirurgicale.

Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 25-07-2013 | Vizite: 76717
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuții din Afectiuni stomatologice