Abordarea stomatologică a pacientului neurologic

Abordarea stomatologică a pacientului neurologic

©

Autor:

Abordarea stomatologică a pacientului neurologic

PacienÈ›ii care suferă de boli neurologice necesită o atenÈ›ie specială în tratarea problemelor stomatologice. În cazul intervenÈ›iilor stomatologice trebuie acordată atenÈ›ie procedurilor necesare înainte de procedura propriu-zisă, intervenÈ›ia È™i perioada imediat postoperatorie.

Principalele afecțiuni neurologice care ar putea afecta rezultatele intervențiilor stomatologice sunt epilepsie, atacul vascular cerebral, boala Parkinson, Miastenia gravis și paralizia facială. (1)

Epilepsie

Epilepsia este o afecÈ›iune care se manifestă prin convulsii, disconfort stomacal, gusturi sau mirosuri neobiÈ™nuite, furnicături la mâini È™i picioare, pierderea cunoÈ™tinÈ›ei. Simptomele specifice pot surprinde chiar È™oca personalul cabinetului stomatologic. Pentru a elimina riscul de apariÈ›ie a problemelor specialiÈ™tii recomandă următoarele. (2, 3, 4)

Primul pas se referă la medicaÈ›ie. Tratamentele stomatologice nu ar trebui să influenÈ›eze efectele medicamentelor antiepileptice. Dacă există neclarități este recomandat să oferi stomatologului numărul medicului specialist. De asemenea, persoanele care iau acid valproic au un risc mai mare de sângerare. (5, 6)

Totodată, în timpul tratamentului stomatologic există riscul de convulsii grand mal. Acestea se manifestă prin contracÈ›ii involuntare a muÈ™chilor ca urmare a activității cerebrale intense È™i pot duce la pierderea cunoÈ™tinÈ›ei. Dacă apar convulsiile medicii sunt sfătuiÈ›i să sprijine scaunul într-o poziÈ›ie orizontală È™i să întoarcă pacientul pe o parte. (7)

Dacă apar vătămări ale limbii în timpul convulsiilor, medicul stomatolog va trata zona È™i va continua cu tratamentul stomatologic. (8)

În cazul în care este necesară înlocuirea unuia sau a mai multor dinÈ›i, repararea dintelui este de preferat în locul extracÈ›iei. Dacă există o frecventă mare a convulsiilor se preferă folosirea coroanelor din aur cu faÈ›ete dentare din porÈ›elan. (9, 10)

Atac vascular cerebral

Atacul vascular cerebral are potenÈ›ial fatal, însă poate fi provocat de evenimente care nu pun în pericol viaÈ›a care, odată identificate, reduc riscul de efecte adverse în cazul tratamentul stomatologic. Pentru stomatologi cunoaÈ™terea simptomelor atacului vascular cerebral este primul pas în menÈ›inerea sănătății pacienÈ›ilor cu boli cardiovasculare cronice. (11, 12)

Medicii trebuie să È™tie că pacienÈ›ii cu hipertensiune cronică È™i afecÈ›iuni cerebrovasculare au un risc mai mare de accident vascular cerebral. În timpul unui atac vascular ischemic trecător (TIA) numit È™i atac vascular cerebral minor poate apărea ameÈ›eală, vedere dublă, hemiplegie (paralizie parÈ›ială pe o parte a corpului) È™i probleme de vorbire. (13, 14)

În unele cazuri un atac vascular minor poate precede un atac vascular cerebral cu potenÈ›ial fatal. Simptomele AVC sever includ slăbiciune sau amorÈ›eală a feÈ›ei sau a altei părÈ›i a corpului, probleme de vorbire sau absenÈ›a temporară a vorbirii, probleme de vedere, pierderea inexplicabilă a echilibrului È™i ameÈ›eală. Astfel de simptome necesită un apel de urgență la 112. Dacă un atac vascular cerebral a avut loc în timpul unei proceduri stomatologice, medicul trebuie să menÈ›ină căile respiratorii deschise până la sosirea ambulanÈ›ei. (15)

În cazul persoanelor care au avut un atac vascular cerebral È™i au probleme de coordonare, slăbiciune în mână È™i slăbiciune a muÈ™chilor masticatori pot avea dificultăți în menÈ›inerea igienei orale. De aceea, sunt importante următoarele indicaÈ›ii: (16, 17, 18, 19)

  • InstrucÈ›iuni referitoare la igiena orală ce pot include informaÈ›ii despre folosirea unei periuÈ›e electrice È™i a unui irigator bucal
  • Recomandarea de soluÈ›ii anticarii inclusiv folosirea se soluÈ›ii pe bază de fluor sau xilitol pentru a reduce riscul de Streptococcus mutans
  • Necesitatea de a recomanda o soluÈ›ie antifungică deoarece acumularea de saliva la colÈ›ul gurii în cazul pacienÈ›ilor cu paralizie facială poate creÈ™te riscul de infecÈ›ie fungică (20)


De asemenea, medicul trebuie să È™tie că unele persoane care au suferit atac vascular cerebral iau medicamente anticoagulante care pot creÈ™te riscul de sângerare în timpul intervenÈ›iilor stomatologice.

boala Parkinson

Boala Parkinson apare ca urmare de degenerării celulelor din substantia nigra din creier putând cauza probleme motorii È™i complicaÈ›ii în tratamentul stomatologic. Simptomele pot include tremur, miÈ™cări involuntare È™i rigiditate facială. În timpul tratamentului dentar aceste simptome trebuie luate în considerare. (21, 22)

Se recomandă folosirea periuÈ›ei de dinÈ›i electrice sau a unui irigator bucal È™i a tabletelor pentru îndepărtarea tartrului. Persoanele cu boala Parkinson nu pot comunica eficient astfel că este indicat ca un membru al familiei să fie prezent în momentul prezentării formelor de tratament. Dacă există probleme cognitive este important ca pacientul să înÈ›eleagă riscul È™i beneficiile extracÈ›iilor multiple sau a tratamentului paradontal. (23, 24, 25)

Tremurul sever È™i miÈ™cările mandibulei pot îngreuna tratamentul stomatologic. Acest lucru este valabil mai ales la pacienÈ›ii care iau doze incorecte ale medicamentelor recomandate de medicul specialist sau dacă aceste medicamente nu sunt eficiente. În mod ideal, tratamentele stomatologice ar trebui realizate la puÈ›in timp după administrarea de medicamente pentru boala Parkinson. (26)

Cum reacțiile musculaturii faciale sunt slăbite sau absente, pacientul nu poate spune mimic ceea ce simte astfel că medicul ar trebui să fie atent la ochi sau al membre pentru a vedea dacă o anumită procedură este dureroasă.

ReconstrucÈ›ia dentară trebuie să È›ină cont de faptul că unii pacienÈ›i se confruntă cu bruxism (scrâÈ™nitul dinÈ›ilor) sever. De asemenea, sunt indicate È™edinÈ›ele de tratament cât mai scurte pentru a evita stresarea pacientului. (27, 28)

Miastenia Gravis

Miastenia gravis constă în slăbiciune musculară generalizată inclusiv în muÈ™chii feÈ›ei, a gâtului È™i a limbii. PacienÈ›ii cu miastenia gravis tind să îÈ™i È›ină maxilarele într-o poziÈ›ie foarte lejeră cu gura deschisă. Probleme se acutizează la sfârÈ™itul zilei sau pe fondul oboselii sau a stresului. (29)

Procedurile stomatologice trebuie planificate la o oră la care pacientul nu este obosit, preferabil în perioadele de remisie ale bolii. IntervenÈ›iile ar trebui realizate la 1-2 ore după ce pacientul È™i-a luat medicamentele, preferabil dimineaÈ›a. PacienÈ›ii stresaÈ›i pot beneficia de doze mici de diazepam sau lorazepam înainte de tratament. (30)

Nu sunt indicate anestezicele pe bază de procaină. De asemenea, pentru pacienÈ›ii cu abces dentar, sunt recomandate doar antibiotice precum penicilina sau eritromicina pentru a trata în mod sigur infecÈ›ia. Sunt de evitat tetraciclina, clindamicina, lincomicina, sulfamida È™i aminoglicozida. Pentru durere, pot ajuta combinaÈ›ii de paracetamol È™i codeină. Aspirina este asociată cu o criză colinergică în pacienÈ›ii care iau anticolinesterazice, deci ar trebui evitate. (31, 32)

Cum mulÈ›i pacienÈ›i cu miastenia gravis au probleme respiratorii, pe durata procedurii stomatologice trebuie să se asigure oxigenarea, inclusiv dacă pacientul este sedat. În mod ideal, pacientul ar trebui tratat într-un cabinet complet echipat, eventual parte a unui spital. Medicamentele cu efect sedativ (opioidele sau barbituricele) pot agrava respiraÈ›ia pacienÈ›ilor astfel că poate fi necesară intervenÈ›ia de urgență. (30)

Paralizie facială

Paralizia facială este un simptom asociat mai multor afecțiuni precum scleroza multiplă, infecția cu sifilis sau HIV, boala Lyme, sarcoidoză, traume cerebrale și tumori. Majoritatea influențează și sănătatea orală. (33, 34, 35)

În cazul paraliziei Bell (paralizia clopotului) corneea trebuie protejată în timpul procedurii. În alte cazuri de paralizie facială pot apărea acumulări de resturi alimentare care pot creÈ™te riscul de formare a plăcii dentare. PacienÈ›ii ar trebui să fie sfătuiÈ›i să ia măsuri după masă pentru a limita acumulările de alimente. De asemenea, excesul de salivă acumulat la colÈ›ul gurii poate creÈ™te riscul de infecÈ›ie fungică È™i chelita angulară (inflamarea colÈ›ului gurii). (36)

Ticurile musculare
faciale pot duce la miÈ™cări ale maxilarului sau limbii în timpul tratamentului stomatologic iar bruxismul poate creÈ™te riscul de degradare osoasă sau fracturi. Persoanele care au ticuri musculare facile pot beneficia de o doză mică de benzodiazepină înainte de tratamentul dentar. Dacă există leziuni cerebrale pot apărea probleme de masticaÈ›ie sau în deschiderea gurii. (37, 38)

Stomatologii trebuie să vorbească deschis cu pacienÈ›ii mai ales dacă aceÈ™tia suferă de afecÈ›iuni cronice, în special cele de natură neurologică. Medicul trebuie să se familiarizeze cu simptomele precum È™i cu măsurile care pot fi luate dacă acestea apar în timpul procedurii stomatologice. În cazuri care necesită tratamentul de urgență a problemelor dentare se pot folosi calmante, însă doar după o discuÈ›ie cu medicul specialist neurolog al pacientului.


Data actualizare: 26-05-2021 | creare: 26-05-2021 | Vizite: 1887
Bibliografie
1. Scully's Medical Problems in Dentistry, link: https://www.elsevier.com/books/scullys-medical-problems-in-dentistry/9780702054013
2. Epilepsy is associated with unmet health care needs compared to the general population despite higher health resource utilization - a Canadian population-based study, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1528-1167.2011.03353.x
3. Prosthodontic treatment in a partially edentulous patient with a complex medical history of epilepsy and deep vein thrombosis: a case report, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21519555/
4. Special care dentistry: Midazolam conscious sedation for patients with neurological diseases, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21250764/
5. Prevalence of dental trauma in individuals with special needs, link: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1600-9657.2010.00961.x
6. Clinical management of microstomia due to the static treatment of facial paralysis and oral rehabilitation with dental implants, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21558911/
7. Prognosis after grand mal seizures: a study of 187 children with three-year remissions, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2509265/
8. The prevalence of orodental trauma during epileptic seizures in terms of dental treatment, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28711375/
9. A comprehensive oral and dental management of an epileptic and intellectually deteriorated adolescent, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793425/
10. Dental implants in persons with severe epilepsy and multiple disabilities: a long-term retrospective study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19587878/
11. Management of oral anticoagulation in patients undergoing minor dental procedures, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22924225/
12. Impaired oral health after stroke a growing problem. Increased cooperation between care and dental care a possible factor of progress, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22111229/
13. Oral medicine and the elderly, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366153/
14. A new management approach for dental treatment after a cerebrovascular event: a comparative retrospective study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20580284/
15. Transient Ischemic Attack, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459143/
16. Oral Care Assessment Tools and Interventions After Stroke, link: https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/STROKEAHA.117.017045
17. Stroke and oral health, link: https://www.nature.com/articles/vital847
18. Oral care for patients with cardiovascular disease and stroke, link: https://jada.ada.org/article/S0002-8177(14)65297-1/fulltext
19. Dental procedures and risk of experiencing a second vascular event in a Medicare population, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23115147/
20. Candidal abscess of the parotid gland associated with facial nerve paralysis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12875591/
21. Oral medicine and the elderly, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21366153/
22. Sensory and motor deficits in the elderly: impact on oral health, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11243050/
23. Dental management of Parkinson's disease, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22372257/
24. Parkinson's disease: considerations for dental hygienists, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22429602/
25. Parkinson disease: systemic and orofacial manifestations, medical and dental management, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19491161/
26. Oral Health of Parkinson's Disease Patients: A Case-Control Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5964533/
27. Parkinson's disease, temporomandibular disorders and bruxism: A pilot study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30024048/
28. Disorders of the Oral Cavity in Parkinson’s Disease and Parkinsonian Syndromes, link: https://www.hindawi.com/journals/pd/2015/379482/
29. The effects of the combination of chlorhexidine/thymol- and fluoride-containing varnishes on the severity of root caries lesions in frail institutionalised elderly people, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12554113/
30. Dental management of the myasthenic patient, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15188531/.
31. Dentistry and the myasthenia gravis patient: a review of the current state of the art, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22732850/
32. An update on myasthenia gravis, challenging disease for the dental profession, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26369478/
33. Restoration of facial symmetry in a patient with bell palsy using a modified maxillary complete denture: a case report, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22545260/
34. Unilateral facial paralysis caused by Ramsay Hunt syndrome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21959482/
35. Clinical management of microstomia due to the static treatment of facial paralysis and oral rehabilitation with dental implants, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21558911/
36. Facial palsy after inferior alveolar nerve block: case report and review of the literature, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20605412/
37. Lip-support prosthesis--a unique approach in management of bilateral facial palsy, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17823677/
38. Management of patients with facial paralysis in the dental office: A brief review of the literature and case report, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24392498/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul Afectiuni stomatologice:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  mai multe discuÈ›ii din Afectiuni stomatologice