Anxietatea dentară

©

Autor:

Anxietatea dentară
Anxietatea dentară – este o reacție la un pericol necunoscut. Anxietatea este o problemă obișnuită și majoritatea oamenilor sunt încercați de acest sentiment în special când știu că vor avea de-a face cu o experiență nouă, necunoscută.

Frica de stomatologie- reprezintă o reacție la un pericol cunoscut și se manifestă atunci când persoana se confruntă cu stimulul amenințător (un procedeu stomatologic, un instrument stomatologic sau un anumit medic dentist).

Fobia dentară (dentofobia) - are la bază frica, doar că aceasta este mult mai puternică, iar reacția se poate produce fără a se confrunta cu stimulul fizic, ci chiar la gândul/ amintirea acelui procedeu/ lucru / situație. Această problemă determină refuzul total al persoanei de a intra în contact cu medicul dentist sau orice obiect/situație ce îl include. Fobia este de fapt o frică intensă, o spaimă necontrolată, ce poate cauza atacuri de panică.

Anxietatea dentară este diferită de fobia dentară

Majoritatea persoanelor pot trăi cu anxietatea legată de vizita stomatologică și să înfrunte această neliniște. Însă pentru cei care suferă de fobie dentară, această vizită devine terifiantă, înspăimântătoare, și vor face orice pentru a evita programarea la medicul dentist (vor suporta chiar și durerea provocată de afecțiuni ale dinților, gingiilor, chiar vor evita restaurarea dinților fracturați sau inestetici).

Efecte asupra stării generale de sănătate

Persoanele ce suferă de fobie dentară au o stare precară a sănătății în general, și chiar manifestă expectanțe minime de la viață. Studii au aratăt că igiena orală precară poate fi asociată cu afecțiuni ale inimii sau plămânilor. Ei manifestă chiar și o limită scăzută în ceea ce privește durerea, și de aceea în diverse tratamente necesită anestezice adiționale sau ale medicații, mai puternice, pentru calmarea durerii.
Pe lângă acestea, sănătatea dentară este grav afectată: gingii inflamate, boli parodontale, probleme endodontice compromițând chiar și alimentația corespunzătoare (incapacitatea de a mesteca sau ingera corespunzător, de a digera anumite alimente).
Lipsa de încredere în sine și nesiguranța cauzate de un zâmbet neatrăgător sau respirație urât mirositoare pot limita și afecta grav mediul social sau de lucru.

Cauze ale anxietății dentare

  • Experiențe anterioare neplăcute- atitudine batjocuritoare, umilință, durere excesivă, forțare.
  • Influențele din mediile foarte apropiate (familie) - putem prelua stările sau nervozitatea celor foarte apropiați nouă (copii, părinți).
  • Experiențe / istorisiri neplăcute ale altora – care creează o stare empatică cu persoana respectivă, provocând neliniște și nervozitate.
  • Jena și frica unor critici dure la adresa unei igiene orale necorespunzătoare- medicul nu are dreptul să facă afirmații jignitoare la adresa pacientului, ci trebuie să se concentreze pe găsirea unei soluții adecvate pentru acesta.
  • Un medic dentist ce nu manifestă empatie – poate avea o atitudine nepăsătoare, batjocuritoare sau chiar umilitoare la adresa pacientului.
  • Incapacitatea de a-și menține controlul pe scaunul stomatologic – din cauza incapacității de a accepta faptul că medicul dentist este stapân pe situație (el este cel care oferă instrucțiuni, sfaturi și ia decizii, etc.).
  • Instrumentarul stomatologic - cele mai multe persoane sunt terifiate de freză (deși pacientul se află sub efectul unei anestezii locale, iar procedura nu este dureroasă). În acest caz, există alternativa tratamentelor cu laser.
  • Durerea fizică provocată de anumite proceduri stomatologice (în special în trecut) - acum există metode avansate de tratament, ce elimină durerea.
  • Sentimentul de neajutorare din timpul consultației, gândul ca nu pot controla evenimentele, procesele și nu pot prezice ce se va întâmpla în etapa următoare îi face să se simtă neajutorați și nervoși.
  • Factori exteriori - cum ar fi publicitatea negativă / aluzii negative la TV, reclame, ziare, filme.
  • Un simț al depersonalizării proceselor dentare (barierele fizice impuse de utilizarea unui echipament de protecție adecvat, mănuși, măști).
  • O frică generală de necunoscut.

Cum poate elimina medicul dentist durerea și disconfortul?

În cazul în care această anxietate dentară se datorează fricii de durere sau a unor procedee stomatologice ce pot crea disconfort, probabil cea mai recentă vizită stomatologică a avut loc acum câțiva ani, și trebuie să știți că acest domeniu al stomatologiei (dentistica) a evoluat mult în ultimii ani, iar medicii dentiști moderni pot opera diverse proceduri și intervenții cu durere minimă sau chiar inexistentă. Reducerea durerii, până la eliminarea acesteia, se poate realiza cu ajutorul:

  • Anesteziilor locale – ce fac zona de intervenție să fie amorțită și insensibilă la durere (acestea blochează nervul răspunzator de transmiterea senzației de durere).
  • Anesteziilor de suprafață – acestea minimalizează simțurile, astfel încât să reducă disconfortul creat de un tratament gingival minor. Există în prezent o serie de benzi adezive ce sunt lipite de gingie, eliberând astfel anestezicul în țesut, pentru a permite aplicarea tratamentului.
  • Administrarea unor medicații împotriva anxietății de către medicul dentist.
  • Folosirea unor relaxanți (exemplu: doze stabilite de gaz ilariant prin masca de oxigen).
  • Folosirea unei aparaturi moderne - ce oferă precizie, stabilitate, încredere și realizează procedurile repede și eficient cu un minim disconfort.
  • Folosirea unor tehnici moderne: acupunctura, psiho-terapia, hipnoza, etc.
  • Sedarea conștientă și anestezia generală - sunt două tipuri de sedare utilizate în general pentru intervenții și proceduri mai complicate; diferența dintre cele două este stadiul de conștiență al pacientului, incapabil de a respira sau inghiți singur în cazul anesteziei generale.

Simptome ce dezvăluie o anxietate dentară:

  • Sunteți tensionat sau nu puteți dormi în noaptea precedentă consultației stomatologice.
  • Manifestați o nervozitate crescută atunci când vă aflați în sala de așteptare.
  • Simțiți o panică necontrolată și izbucniți în plâns atunci când vă gândiți la medicul stomatolog. Chiar și instrumentarul dentar sau echipamentul alb al personalului de lucru vă crește tensiunea, nervozitatea.
  • Gândul la o vizită stoamtologică vă face să vă simțiți în mod fizic bolnav.
  • Vă simțiți panicat/ă sau aveți dificultăți în a respira atunci când obiecte din intrumentarul stomatologic vă sunt plasate în cavitatea bucală în timpul consultației/ tratamentului.

În aceste cazuri trebuie să comunicați medicului dumneavoastră dentist grijile, disconfortul și fricile pe care le aveți pentru a putea adapta metoda de tratament și modul de abordare a consultației/tratamentului sau, în cazuri grave, să vă recomande un tratament de specialitate pentru anxietate.

Tratarea anxietății dentare

Primul pas în tratarea acestei probleme este conștientizarea și recunoașterea ei.
Apoi, trebuie să disociați cuvântul durere de orice ține de domeniul stomatologic. Mulți pacienți sunt uimiți de cât de nedureroase și ușoare sunt unele tratamente stomatologice, grijile și frica fiind nejustificate.

Medici dentiști cu o pregătire profesioanală corespunzătoare, au cunoștințe și abilități de a trata și pacienții anxiosi, făcând ca experiența lor stomatologică să fie una plăcută.
Anxietatea dentară reprezintă un comportament învățat, și deci poate fi reversibil cu ajutorul unor tratamente cognitive (restructurare cognitivă și ghidarea imaginației) și de comportament (respirație din diafragmă și relaxarea progresivă a mușchilor).

În cazul copiilor, cheia succesului este menținerea unui control stomatologic periodic (6 luni) nu doar pentru a menține igiena dentară, ci și pentru a construi un anumit nivel de încredere în medicul dentist. Este recomandat ca părinții să ducă copilul la dentist începând chiar cu intervalul de vârstă 6- 12 luni.
Abordarea vizitei stomatologice față de copii trebuie să se facă într-o manieră pozitivă, prin care ei să perceapă un prieten în medicul dentist, ce îi ajută să își păstreze dințișorii sănătoși. Încercați să expuneți această vizită precum o călătorie aventuroasă, în care copilul va fi erou într-o misiune secretă pentru a ataca inamicii dințișorilor (bacteriile, cariile). Dacă sunteți o persoană anxioasă nu transmiteți aceste sentimente copilului.
O altă opțiune pentru a trata un copil de această anxietate este de a căuta un medic dentist pediatru. Aceștia beneficiază de pregatire specială în tratarea copiilor și le oferă siguranța și confortul necesare pentru desfășurarea controalelor și procedurilor stomatologice.

Iată care sunt câteva metode prin care vă puteți reduce/ elimina anxietatea dentară:

1. Dezvoltarea unui autocontrol sporit
Explicarea și clarificarea tuturor procedurilor ce urmează a vă fi aplicate de către medicul dentist este dreptul dvs. ca pacient și vă ajută să eliminați eventualele preocupări, griji.
Menționați medicului cât tratament puteți suporta într-o singură ședință.
Stabiliți un sistem bazat pe semne, care să vă permită să întrerupeți procedura oricând (de ex. ridicarea mâinii).

2. Nu vă simțiți jenat/ă
Progresele efectuate în domeniul stomatologiei și al sănătății dentare vă pot oferi speranțe pentru o nouă estetică dentară și pentru tratarea cu succes a multor probleme dentare.

3. Tehnici de relaxare
Dacă vă simțiți tensionat/ă în scaunul stomatologic puteți încerca o metodă de relaxare a corpului. Un trup relaxat promovează o minte limpede și relaxată. Creierul uman nu poate procesa aceste două sentimente simultan: relaxarea trupului și anxietatea minții. (exemple: metoda respirației din diafragmă, relaxarea progresivă a mușchilor, și alte tehnici, utilizate în principal în cadrul practicării yoga).

4. Distragerea atenției

Puteți utiliza un dispozitiv cu căști pentru a asculta muzică sau a viziona mini filmulețe.

5. Predictibilitate în controlul durerii
Dentistica modernă deține în prezent numeroase tehnologii în ceea ce privește administrarea anestezicelor locale pentru a bloca senzațiile de durere. Însă există anumite variații de la caz la caz în ceea ce privește cantitatea de administrare a anestezicului sau alte tehnici individualizate pentru a determina și realiza anestezia corespunzătoare, în funcție de pacient (aparate computerizate ce standardizează procesul de anesteziere, pentru o mai multă precizie).

În cazul în care suferiți de anxietate dentară, iată câteva sfaturi recomandate de asociațiile medicilor stomatologi, în vederea calmării:
  • Alegeți un medic dentist în care aveți încredere.
  • Programați vizita stomatologică pentru un moment în care știți că nu sunteți irascibil, grăbit (cum ar fi seara sau în weekend).
  • Dacă sunteți deranjat de sunetul aparatelor sau intrumentelor stomatologice, utilizați un dispozitiv cu căști, pentru a asculta muzică.
  • Folosiți-vă creativitatea și imaginați-vă într-un loc relaxant și plăcut.
  • Comunicarea este cheia necesară. Împărtășiți fricile și grijile dumneavostră legate de tratament cu medicul dentist. Acesta vă poate explica și ajuta să eliminați aceste gânduri negative.

Data actualizare: 03-12-2013 | creare: 17-06-2009 | Vizite: 11426
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum