Tratamente dentare la pacienţii cu diabet zaharat

©

Autor:

Tratamente dentare la pacienţii cu diabet zaharat

Diabetul este o afecțiune cronică și afectează cel puțin 11% din populația României. Boala se manifestă prin incapacitatea organismului de a procesa zahărul. În cazul persoanelor cu Diabet de tip 1 corpul nu produce suficientă insulină; acesta este hormonul care ajută la transportul zahărului din sânge la celulele care îl transformă în energie. Pentru cei care au diabet de tip 2 corpul nu mai răspunde la insulină. În ambele cazuri crește nivelul zahărului din sânge, fapt care poate crea numeroase probleme, afectând inima, ochii, nervii, rinichii, chiar și sănătatea orală. (1)

Problemele dentare sunt comune și majoritatea oamenilor le vor avea cel puțin o dată în viață. Persoanele cu diabet, însă, au un risc mai mare de afecțiuni stomatologice. Potrivit Societății de Diabetologie din Marea Britanie, persoanele cu diabet de tip 2 au un risc de trei ori mai mare de a dezvolta probleme dentare prin comparație cu cei care nu au diabet. (2)

Una dintre principalele cauze ale problemelor dentare este nivelul crescut al zahărului din sânge. Prea mult sânge poate duce la zahăr în salivă, iar acest lucru duce la dezvoltarea unui mediu favorabil răspândirii bacteriilor. Aceste bacterii produc acid care atacă smalțul dentar și afectează gingiile. De asemenea, nivelul crescut al zahărului din sânge poate afecta vasele de sânge de la nivelul gingiilor și, astfel, crește riscul de infecții în această zonă. Mai apoi, afecțiunile gingiilor pot duce la creșterea și mai mult a glicemiei care poate cauza complicații cardiovasculare. (3, 4, 5, 6)

Complicații orale ale diabetului

Complicațiile asociate diabetului care nu este ținut sub control pot fi devastatoare. Pot include gingivită, afecțiuni parodontale, disfuncții ale glandelor salivare, un risc mai mare de infecții bacteriene, fungice și virale, carii, abces, căderea dinților, incapacitate de purtare a protezelor dentare și sindromul gurii care arde (sau glosodinia care se manifestă prin senzația de gură uscată, amorțeală, furnicături în zona mucoasei bucale, lipsa apetitului, insomnie). (7, 8, 9, 10)

Tratamente dentare la pacienții cu diabet zaharat

Pentru minimizarea riscului de urgență este necesar să se aibă în vedere o serie de factori înainte de administrarea tratamentului dentar. Aceștia include:

  • Istoricul medical – tratarea problemelor dentare poate depinde de frecvența episoadelor hipoglicemice precum și de doza de medicamente anti-diabetice și starea generală de sănătate (11)
  • Programarea vizitei – este de preferat consultul medical în primele ore ale dimineții din moment ce cortizolul endogen are un nivel mai mare în acest interval (cortizolul crește nivelul zahărului din sânge). Pentru pacienții cu diabet de tip 1 programarea consultului nu ar trebui să coincidă cu nivelul maxim al activității insulinei, deoarece în acel interval există un risc maxim de apariție a hipoglicemiei (12, 13)
  • Dieta persoanei – este vital ca pacientul să mănânce normal și să își ia medicamentele ca de obicei în ziua consultului sau a intervenției orale. Dacă persoana sare peste micul dejun dar ia medicamentele sau doza de insulină înainte de consult există un risc mai mare de apariție a unui episod hipoglicemic (14, 15, 16)
  • Monitorizarea nivelului zahărului din sânge – în funcție de istoricul medical și de medicamentele administrate pacientului cu diabet, stomatologul ar putea avea nevoie să măsoare glicemia înainte de realizarea unor proceduri. Persoanelor care au o glicemie mai mică de 70 li se oferă, de obicei, un carbohidrat oral pentru a minimiza riscul de hipoglicemie. De asemenea, persoanele care au glicemia mult prea ridicată trebuie să meargă la un specialist înainte de a apela la proceduri stomatologice.


Tratamente dentare la pacienţii cu diabet de tip 1

Dacă pacientul are diabet de tip 1 procedurile non-invazive decurg asemănător celor care au loc în cazul indivizilor non-diabetici. Există totuși un risc mai mare de infecții iar rănile se vindecă mai greu. În cazul pacienților cu glicemia fluctuantă este recomandată realizare de proceduri dentare noninvazive doar după ce glicemia persoanei are un nivel cât de cât constant. (17)

Pentru intervenții lucrurile se schimbă întrucâtva. Persoanele ar trebui să vorbească cu specialistul în boli metabolice înainte de intervenția stomatologică. În general, dacă persoana este stabilă din punct de vedere metabolic ar trebui să ia jumătate din doza de insulină în dimineața intervenției, iar după procedură ar trebui să ia o doză întreagă și un supliment de insulină cu acțiune rapidă. De asemenea, pentru mai multă siguranță, glicemia trebuie luată preoperator. (18)

Dacă are o valoarea cuprinsă între 100 și 200 intervenția poate fi realizată. În cazul în care glicemia are o valoare mai mare de 200, se administrează o soluție salină cu 10% dextroză iar insulina cu acțiune rapidă se administrează subcutanat. Dacă procedura durează mai mult de o oră, glicemia trebuie luată la fiecare oră.

Diabetul de tip 1 este considerat un factori de risc în apariția infecției. De aceea, atunci când este vorba de proceduri invazive (extracție dentară, biopsii, anestezie intraligamentară, etc.) este recomandată și administrarea de antibiotice. (19)

Tratamente dentare la pacienţii cu diabet de tip 2

Persoanele care urmează tratamentul medical recomandat de specialist, au o dietă echilibrată, fac mișcare și au un nivel echilibrat al glicemiei nu necesită precizări speciale înainte de intervențiile non-invazive. Totuși, similar pacienților cu diabet de tip 1, există un risc mai mare de infecție sau de încetinire a vindecării rănilor. În cazul persoanelor cu glicemia fluctuantă este recomandată amânarea procedurilor, pe cât posibil, până pacientul ajunge să țină sub control diabetul. (12)

În cazul intervențiilor invazive se recomandă controlul la medicul de specialitate înainte de intervenția stomatologică. Înainte de procedură persoana în cauză poate lua medicația în mod normal (cu excepția situațiilor în care aceasta ar putea interfera cu evoluția intervenției). Similar, în cazul micului dejun.

De regulă, principala problemă care poate apărea în cazul pacienților cu diabet de tip 2 este hipoglicemia. Episoadele hipoglicemice apar, în general, pentru pacienții care nu au luat micul dejun sau au sărit peste medicație. Hipoglicemia poate apărea și pe fondul stresului apărut înainte, în timpul sau după intervenție. În funcție de gravitatea cazului, poate crește riscul de mortalitate postoperatoare. (20, 21, 22, 23)

Sfaturi pentru pacienți

Menținerea sub control a glicemiei este esențială pentru a evita complicațiile asociate intervențiilor stomatologice. În acest context este bine să urmezi recomandările de mai jos: (24)

  • Fii atent la semnele unei posibile probleme inclusiv înroșirea gingiilor, umflarea, sau sângerare. De asemenea, la controlul stomatologic menționează, dacă apar, simptome precum gura uscată, dinți care se clatină sau dureri orale
  • Spală-te pe dinți de două ori pe zi timp de două minute cu o perie de dinți cu perii moi și cu o pastă cu fluor. Curăță dinții cu mișcări circulare ușoare
  • Folosește o ață dentară o dată pe zi pentru a elimina resturile dintre dinți.
  • Curăță limba o dată pe zi
  • Schimbă periuța de dinți o dată la trei luni sau mai curând dacă perii s-au tocit
  • Scoate placa dentară, dacă este cazul, și curăț-o în fiecare zi
  • Adoptă o dietă sănătoasă care să respecte recomandările medicului specialist
  • Bea cel puțin doi litri de apă pe zi
  • Mergi la control stomatologic de două ori pe an sau chiar mai des dacă ai probleme dentare.


Diabetul poate crește riscul de complicații în cazul intervențiilor stomatologice. Principala problemă care poate apărea este episodul hipoglicemic însă există și alte complicații. Pentru a preîntâmpina aceste lucruri este vitală comunicarea dintre stomatolog și pacient, menținerea glicemiei și urmarea sfaturilor specialistului în boli metabolice.


Data actualizare: 25-11-2020 | creare: 25-11-2020 | Vizite: 1970
Bibliografie
1. Diabetul in Romania. https://fadr.ro/diabetul-in-romania/
2. Diabetes and gum disease. https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/complications/gum-disease
3. Oral effects of sugars and sweeteners. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3863797/
4. The salivary microbiome is altered in the presence of a high salivary glucose concentration. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5331956/
5. Gum disease can raise your blood sugar level . https://www.ada.org/~/media/ADA/Publications/Files/FTDP_July2013_2.pdf?la=en
6. Diabetes and cardiovascular disease: Epidemiology, biological mechanisms, treatment recommendations and future research https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4600176/
7. Evaluating All Potential Oral Complications of Diabetes Mellitus. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6439528/
8. Burning Mouth Syndrome. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4590047/
9. Burning mouth syndrome: an update on diagnosis and treatment methods. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16967671/
10. Diabetes and dental care: Guide to a healthy mouth. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes/art-20043848
11. Diabetes and Oral Health: A Case-control Study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3506093/
12. Dental management considerations for the patient with diabetes mellitus. https://www.ugr.es/~jagil/lalla_diabetes.pdf
13. The longitudinal association of changes in diurnal cortisol features with fasting glucose: MESA. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306453020301177
14. The importance of hypoglycemia in diabetic patients. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3598174/
15. Reported hypoglycemia in Type 2 diabetes mellitus patients: Prevalence and practices-a hospital-based study. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5240057/
16. Breakfast Frequency and Quality May Affect Glycemia and Appetite in Adults and Children. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3001239/
17. Dental considerations for the patient with diabetes. https://www.medicinaoral.com/odo/volumenes/v3i1/jcedv3i1p25.pdf
18. Oral health management considerations in patients with diabetes mellitus. https://www.researchgate.net/publication/275252248_Oral_health_management_considerations_in_patients_with_diabetes_mellitus
19. Consensus document on the use of antibiotic prophylaxis in dental surgery and procedures. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16505802/
20. Perioperative management of the diabetic patient. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17376713/
21. Death Related to Dental Treatment: A Systematic Review. https://www.researchgate.net/publication/309627653_Death_Related_to_Dental_Treatment_A_Systematic_Review
22. Emergency cases of Hypoglycemia in Dental Practice https://www.researchgate.net/publication/259216412_Emergency_cases_of_Hypoglycemia_in_Dental_Practice
23. Management of an emergency tooth extraction in diabetic patients on the dental chair. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1013905219305085
24. Diabetes, Gum Disease, & Other Dental Problems . https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/gum-disease-dental-problems
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • MIT: Consumul ridicat de dulciuri poate provoca diabet
  • Smart Contact Lens – lentilele care monitorizează glicemia
  • Plasturele „inteligent” pentru monitorizarea glicemiei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum