Bruxism - scrâșnitul din dinți

©

Autor:

Bruxism - scrâșnitul din dinți
Bruxismul reprezintă actul voluntar sau involuntar de încleștare a dinților, în timpul zilei sau în timpul nopții. Scrâșnirea dinților este privită atât ca o problemă medicală generală, cât și ca una stomatologică, deoarece afectează dinții și structura care îi înconjoară, inclusiv capul. Bruxismul se poate manifesta în două feluri - încleștarea repetată a dinților, sau scrâșnitul asemănător cu mestecarea în gol.

Bruxismul apare și la copii, având drept cauză aliniamentul incorect al dinților, sau procesul de creștere al acestora. Însă în vreme ce la copii această afecțiune se ameliorează odată cu creșterea, la adulți boala continuă, fiind agravată de stres. Cazurile severe necesită atenție specială, pentru a preveni complicațiile.

Cauzele bruxismului

În privința cauzelor, părerile sunt împărțite - în vreme ce unii specialiști spun că stresul este principala cauză și că bruxismul poate afecta dantura, alții sunt de părere că această afecțiune se transmite genetic și că nu are efecte concludente asupra danturii.

- Stresul - Este cea mai întâlnită cauza a bruxismului. Stresul poate perturba somnul, producând episoade de scrâșnire involuntară a danturii.

- Agresivitatea - Bruxismul poate fi semnul fie a frustrării și furiei reprimate, fie a unei personalități agresive, în al doilea caz agresivitatea fiind exprimată.

- Alinierea anormală a dinților - Malocluzia este una dintre cauzele fizice ale bruxismului. Experții sunt de părere că alinierea incorectă duce la frecarea involuntară a dinților, în momentul în care aceștia se suprapun. Această cauza nu a fost confirmată încă de studiile clinice.

- Dezvoltarea dinților și a maxilarului - Aceasta este o cauză obișnuită la copiii până la vârsta de 7 ani, deoarece creșterea dinților poate produce mâncărimi la nivelul gingiilor. Scrâșnitul este un răspuns al corpului la acest proces. De obicei, pe măsura ce trece timpul, această afecțiune se ameliorează.

- Complicația altei boli - Studiile au arătat că bruxismul poate fi o complicație a unor boli precum Parkinson sau Huntington. Prima este o boală degenerativă ce afectează abilitățile motorii, iar cea de-a doua este neurologică și afectează coordonarea mișcărilor.

Simptome

Deoarece bruxismul se manifestă cu precădere în timpul nopții, persoana care doarme lângă pacient este cea mai în măsura să observe principalul simptom: scrâșnitul intens și zgomotos al dinților.

- Dureri la nivelul maxilarului - Urmările bruxismului sunt durerile prezente mai ales la nivelul gurii, maxilar și mușchii acestuia.

- Dificultăți în deschiderea și închiderea gurii.

- Dinți sensibili - Mai mult de jumătate din cei afectați de bruxism au dinții sensibili. La alimentele foarte reci sau fierbinți apare o durere extinsă și la gingii.

- Dureri de urechi sau la nivelul articulației temporomandibulare - Durerile de urechi sunt cauzate de contracția musculaturii maxilarului.

- Dureri de cap - Durerile de cap sunt, de asemenea, cauzate de contracția musculaturii, acestea fiind de obicei ușoare și dispărând de la sine sau cu ajutorul unui analgezic.

- Dureri faciale - Deși zona cea mai afectată este cea a gurii, contracțiile maxilarului pot afecta și musculatura adiacentă. Durerile la nivelul mușchilor feței sunt foarte comune.

- Lezarea țesutului din interiorul obrajilor - Este foarte probabil ca, în timpul scrâșnitului, între dinți să pătrundă țesutul din interiorul obrajilor, mai ales dacă pacientul este poziționat pe o parte.

- Erodarea smalțului - Persoanele ce suferă de bruxism au de obicei dinții cu dentina expusă, sau sunt tociți, fisurați, ciobiți.

Complicații

- Tocirea și ciobirea dinților - Izbirea dintre dinți traumatizează fizic suprafața danturii. Efectele obișnuite sunt tocirea anormală, fracturarea coroanei, clătinarea sau căderea dinților.

- Clătinarea dinților.

- Vătămarea osului alveolar.

- Afecțiuni ale articulației temporomandibulare - Articulația temporomandibulară este cea care uneste maxilarul de craniu și se mișcă în timpul vorbirii. Prin urmare, este suprasolicitată în timpul scrâșnirii dinților, când se mișcă în lateral.

- Dureri de cap cronice - Durerile de cap sunt asociate cu stresul, iar stresul este principala cauză a bruxismului. Însă, mai mult decât tensiunea și anxietatea, mișcările și contracțiile involuntare ale maxilarului pot produce migrene severe. Complicațiile asociate sunt insomnia, anxietatea și depresia.

- Modificarea mușcăturii - Dupa o perioadă de timp dinții se tocesc și alunecă, forțând schimbarea mușcăturii pentru a putea consuma alimente mai tari.

Tratament

De multe ori bruxismul este o afecțiune ușoară, care nu duce la complicații și drept urmare nu necesită tratament specializat. Dar atunci când efectele sunt vizibile, există și remedii, în funcție de cauza afecțiunii.

- Tehnici de reducere a stresului - De obicei, putem reduce stresul prin relaxare corporală totala, cu ajutorul meditației și a exercițiilor fizice. Pentru cazuri mai grave, se recomandă terapie psihologică.

- Dispozitive dentare - Cea mai simplă metodă de evitare a vătămării dinților este purtarea unei gutiere pe timpul nopții.

- Terapie comportamentală - Atunci când bruxismul este considerat a fi un obicei comportamental, tratamentul consta în terapie specializată.

- Medicamente - Unii medici pot prescrie relaxante musculare, însă efectul variază de la o persoană la alta. Automedicația nu este recomandată.

- Remedii „băbești” - Înainte de culcare puteți ronțăi un morcov, pentru a „obosi” maxilarul. Dacă ați avut o zi stresantă, încercați un masaj de relaxare, sau un pahar de lapte ori ceai cald înainte de culcare. Încercați să relaxați mușchii maxilarului, aplicând o compresă caldă.

Data actualizare: 18-06-2014 | creare: 12-06-2009 | Vizite: 33239
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce ne scrâșnim dinții noaptea
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum