Sângerarea gingiei - cauze și tratament

©

Autor:

Sângerarea gingiei - cauze și tratament

Sângerarea gingiei este un simptom frecvent al afecțiunilor gingiilor, cu care se confruntă numeroase persoane. Motivul principal pentru care apar aceste sângerări este reprezentat de formarea plăcii bacteriene sau a tartrului. Acestea permit bacteriilor să crească și să se înmulțească de-a lungul liniei gingivale. Atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată la timp, va determina desprinderea gingiei de dinți, formându-se spații între dinți și gingie (1, 4, 6).


CAUZE

Cauze comune ale sângerăilor gingivale sunt reprezentate de:

  • o igienă orală neadecvată- lipsa perierii dinților de cel puțin două ori pe zi, ceea ce va conduce la acumularea plăcii bacteriene;
  • utilizarea unei periuțe de dinți necorespunzătoare- prea dură sau prea rigidă, precum și perierea prea aspră a dinților;
  • folosirea neadecvată a aței dentare, precum și utilizarea unor proteze detare necorespunzătoare (3, 4).


Sângerarea gingiilor poate fi, însă, determinată și de diferite afecțiuni sau condiții precum: gingivită, parodontită, deficiența de vitamine, afecțiuni ale sângelui, schimbări hormonale în timpul sarcinii (1, 3).


Gingivita

Oinflamare a gingiilor, cauzată de acumlarea plăcii bacteriene între dinți și în jurul acestora. Placa bacteriană declanșează un răspun imun, care, la rândul său poate duce la distrugerea țesutului gingival sau a gingiei. În cele din urmă poate duce la apariția unor complicații suplimentare, inclusiv pierderea dinților (7, 8).

Printre simptomele gingivitei se numără:

  • gingii inflamate;
  • gingii de culoare roșu închis;
  • gingii sensiblie, care pot fi dureroase la atingere;
  • sângerări gingivale în timpul curățării dinților;
  • respirație urât mirositoare (1, 7, 8).


Parodontita

Sau boala parodontală, este o infecție serioasă a gingiilor, care, netratată, poate duce la distrugerea osului care susține dintele, precum și la căderea dinților (1, 6, 9).

Simptomele parodontitei cuprind:

  • gingii roșii, sensibile sau inflamate;
  • durere la mestecarea alimentelor;
  • schimbarea poziției dinților;
  • respirație urât mirositoare;
  • sângerare în timpul perierii dinților (9, 10).


Deficiența de vitamina C și vitamina K

Vitamina C ajută la creșterea și refacerea țesuturilor, în timp ce vitamina K este implicată în coagularea sângelui. Cu timpul, deficitul de vitamine C și K duc la inflamarea și sângerarea gingiei (1, 11).


Sarcina

Schimbările hormonale apărute în timpul sarcinii pot determina o sensibilitate la nivelul gingiilor, ceea ce duce la sângerări ale acesteia (1).


Afecțiuni ale sângelui

precum hemofilia, dar și leucemia pot crește riscul de sângerare a gingiilor. De asemenea, administrarea de medicamente anticoagulante precum Warfarina, Aspirina sau Heparina duc la o creștere a riscului de sângerare gingivală (1, 4).


Tratamente și prevenție

Utilizarea compreselor cu gheață

Sângerarea gingiei poate fi cauzată, uneori, de răni minore, precum tăieturi sau zgârieturi. În acest caz, aplicarea unei comprese cu gheață pe linia gingivală poate reduce inflamația produsă și poate restricționa fluxul sangvin pentru a opri sângerarea (3).

Gheața poate fi utilă, de asemenea, pentru reducerea durerilor și a inflamației produsă de gingivită. Se recomandă aplicarea compreselor timp de 10 minute, urmată de o pauză de 10 minute. Se pot aplica de mai multe ori în decursul unei zile (2).


Menținerea unei igiene orale corespunzătoare

Deoarece sângerarea gingiei este principalul simptom al dezvoltării plăcii bacteriene pe suprafața dinților, igiena orală realizată în mod corespunzător este vitală pentru tratarea și prevenirea sângerării (1).

O igienă orală corespunzătoare presupune perierea dinților de cel puțin două ori pe zi, timp de două minute fiecare, cu o periuță de dinți electrică sau manuală, cu cap mic și peri moi. Perierea nu trebuie să fie aspră, iar mișcarea trebuie să fie circulară sau eliptică. Se recomandă schimbarea periuței de dinți sau a capetelor, în cazul celor electrice, la fiecare trei luni (4, 5).

De asemenea, se recomandă utilizara aței dentare cel puțin o dată pe zi. Aceasta ajută la îndepărtarea particulelor alimentare și a bacteriilor din plăci, din zone greu accesibile, cum ar fi spațiile dintre dinți (5).


Clătirea gurii cu apă cu sare

Clătirea regulată a gurii cu un amestec de apă caldă cu sare poate ajuta la reducerea acumulării bacteriilor și poate opri sângerările gingivale. Se poate adăuga jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă caldă și se clătește gura timp de câteva secunde, de trei până la patru ori pe zi (3).

În cazul în care sângearea gingiei provine în urma unei răni, clătirea cu un amestec de apă cu sare menține gura curată și îndepărtează bacteriile care ar putea determina aparția unei infecții la nivelul rănii respective (2).


Evitarea fumatului

Conform Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, pe lângă creșterea riscului de apariție a cancerului pulmonar și bolilor cardiovasculare, fumatul reprezintă o cauză majoră a afecțiunilor gingivale (2, 3).

Fumatul afectează capacitatea sistemului imunitar al organismului de a lupta împotriva bacteriilor care se acumulează în plăci la nivelul dinților, ceea ce conduce la apariția afecțiunilor și a sângerărilor la nivelul gingiilor. Renunțarea la fumat contribuie la vindecarea gingiilor și la oprirea sângerării (2, 3).


Consumul de alimente bogate în vitaminele C și K

Alimentele bogate în viatmina C ajută la întărirea sistemului imunitar și la lupta împotriva infecțiilor care duc la sângerarea gingiei, în timp ce alimentele care conțin vitamina K contribuie la coagularea sângelui (2).

Alimente bogate în vitamina C: portocale, cartofi dulci, ardei roșu, morcovi. Alimente bogate în vitamina K: spanac, varză, kale (2).


Concluzii

Sângerarea gingiei reprezintă una dintre problemele cu care numeroși oameni se confruntă frecvent. Netratată, aceasta poate conduce la complicații severe, dar și la pierderea dinților. În afară de menținerea igienei orale corespunzătoare, este foarte importantă vizita constantă la medicul dentist, pentru tratamente și o curățare profesională a dinților.


Data actualizare: 27-10-2020 | creare: 27-10-2020 | Vizite: 3595
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pierderea fermității gingivale crește probabilitatea de inflamație gingivală
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum