Vitamina D protejează împotriva infecției cu H1N1 și SARS-CoV-2 la șoareci

Vitamina D protejează împotriva infecției cu H1N1 și SARS-CoV-2 la șoareci

©

Autor:

Vitamina D protejează împotriva infecției cu H1N1 și SARS-CoV-2 la șoareci
Un nou studiu arată că deficitul de vitamină D creÈ™te marcat severitatea infecÈ›iei cu virusurile H1N1 È™i SARS-CoV-2 la È™oarecii de laborator, în timp ce suplimentarea cu aceasta reduce inflamaÈ›ia pe care agenÈ›ii infecÈ›ioÈ™i o determină.
Conform oamenilor de È™tiință, prognosticul pacienÈ›ilor ce suferă de gripă sau de COVID-19 este influenÈ›at în sens negativ de un deficit de vitamină D, nivelurile scăzute ale acesteia la nivelul organismului fiind asociate cu o severitate mai mare a bolii È™i cu o rată de mortalitate mai ridicată.

Mecanismul care stă la baza acestor dezechilibre fiziologice, explică cercetătorii, este reprezentat de capacitatea vitaminei D de a induce producÈ›ia de catelicidină, peptidă antimicrobiană eliberată în mod natural drept răspuns al sistemului imunitar la infecÈ›ii virale. De asemenea, aceasta limitează răspunsurile inflamatorii prin scăderea nivelelor de interferon γ, interleukină 6 È™i factor de necroză tumorală α (TNF-α), toate acestea fiind responsabile de apariÈ›ia complicaÈ›iilor inflamatorii din cadrul bolii COVID-19, precum È™i a altor afecÈ›iuni de natură infecÈ›ioasă. În vederea analizării efectelor pe care suplimentarea cu vitamină D le are asupra infecÈ›iilor virale cu H1N1 È™i SARS-CoV-2, echipa a folosit È™oareci de laborator sălbatici È™i knockout, pe care i-a hrănit cu alimente ce conÈ›in în mod natural vitamină D, suplimentate cu vitamină D È™i ce nu o conÈ›ineau deloc.

Rezultatele studiului au arătat că È™oarecii knockout, care nu îÈ™i pot sintetiza forma activă a vitaminei D, mediată de producerea de gena CYP27B1 ce produce 1-alfa hidroxilază, au prezentat niveluri mai mari de vitamină decât cei sălbatici, în urma administrării de hrană îmbogățită cu aceasta. În plus, detresa respiratorie determinată de virusul H1N1 a fost mai limitată la aceÈ™tia decât la È™oarecii sălbatici care nu au beneficiat de suplimente cu vitamina D, cu toate că È™i în cazul acestora manifestările pulmonare au înregistrat o ameliorare după 10 zile de administrare a acesteia. Pe de altă parte, din cauza depleÈ›iei complete de vitamină D la È™oarecii knockout, alterările de la nivel pulmonar ale acestora nu au fost remediate nici după suplimentarea intensă cu forma activă a acesteia, sugerând faptul că deficitul de vitamină D, completat de lipsa sintezei formei active a acesteia, determină o vulnerabilitate importantă a mamiferelor în faÈ›a unor agenÈ›i infecÈ›ioÈ™i precum virusurile H1N1 sau SARS-CoV-2.

sursa: News Medical
foto: Festa / Shutterstock.com

Data actualizare: 08-07-2022 | creare: 08-07-2022 | Vizite: 362
Bibliografie
Vitamin D protects against H1N1 and SARS-CoV-2 infection in mice, link: https://www.news-medical.net/news/20220705/Vitamin-D-protects-against-H1N1-and-SARS-CoV-2-infection-in-mice.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentarea cu vitamina D ar putea reduce procentul de masă grasă la copiii mici
  • DeficienÈ›a de vitamina D în sarcină poate creÈ™te riscul de scleroză multiplă la copii
  • Deficitul de vitamină D în sarcină È™i dificultățile de învățare la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum