Vitamina B1 și prevenirea declinului cognitiv
©
Autor: Airinei Camelia
Studiul publicat în jurnalul General Psychiatry investighează legătura dintre consumul dietetic de tiamină (vitamina B1) È™i funcÈ›ia cognitivă la persoanele în vârstă, identificând o relaÈ›ie în formă de J între aportul de tiamină È™i declinul cognitiv.
Se constată că un aport moderat de tiamină, în jur de 0,68 mg pe zi, este asociat cu menÈ›inerea sănătății cognitive, în timp ce aporturi mai mari pot duce la o scădere a performanÈ›ei cognitive. Analiza se bazează pe date din China Health and Nutrition Survey, evaluând 3.106 participanÈ›i pe o perioadă de aproximativ 6 ani, utilizând teste pentru a măsura memoria verbală, atenÈ›ia È™i fluenÈ›a numerică.
Rezultatele indică faptul că, peste pragul de 0,68 mg pe zi, fiecare creștere cu 1 mg de tiamină consumată zilnic este legată de o scădere semnificativă a funcției cognitive. Factori precum obezitatea, tensiunea arterială și statutul de nefumător au influențat această asociere, deși efectele tensiunii arteriale și ale fumatului au devenit nesemnificative după analize suplimentare.
Studiul sugerează că un echilibru optim de tiamină în dietă este crucial pentru prevenirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă, evidenÈ›iind necesitatea unei cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri È™i a ghida recomandările dietetice. DeÈ™i este un studiu observaÈ›ional È™i se confruntă cu limitări, precum exactitatea reamintirii dietetice de 24 de ore È™i aplicabilitatea rezultatelor la nivel global, descoperirile subliniază importanÈ›a tiaminei în menÈ›inerea sănătății cognitive.
sursa: News Medical
Se constată că un aport moderat de tiamină, în jur de 0,68 mg pe zi, este asociat cu menÈ›inerea sănătății cognitive, în timp ce aporturi mai mari pot duce la o scădere a performanÈ›ei cognitive. Analiza se bazează pe date din China Health and Nutrition Survey, evaluând 3.106 participanÈ›i pe o perioadă de aproximativ 6 ani, utilizând teste pentru a măsura memoria verbală, atenÈ›ia È™i fluenÈ›a numerică.
Rezultatele indică faptul că, peste pragul de 0,68 mg pe zi, fiecare creștere cu 1 mg de tiamină consumată zilnic este legată de o scădere semnificativă a funcției cognitive. Factori precum obezitatea, tensiunea arterială și statutul de nefumător au influențat această asociere, deși efectele tensiunii arteriale și ale fumatului au devenit nesemnificative după analize suplimentare.
Studiul sugerează că un echilibru optim de tiamină în dietă este crucial pentru prevenirea declinului cognitiv la persoanele în vârstă, evidenÈ›iind necesitatea unei cercetări suplimentare pentru a confirma aceste descoperiri È™i a ghida recomandările dietetice. DeÈ™i este un studiu observaÈ›ional È™i se confruntă cu limitări, precum exactitatea reamintirii dietetice de 24 de ore È™i aplicabilitatea rezultatelor la nivel global, descoperirile subliniază importanÈ›a tiaminei în menÈ›inerea sănătății cognitive.
sursa: News Medical
Data actualizare: 23-02-2024 | creare: 23-02-2024 | Vizite: 648
Bibliografie
Study finds J-shaped association between dietary thiamine intake and worsening mental acuity, link: https://www.news-medical.net/news/20240220/Study-finds-J-shaped-association-between-dietary-thiamine-intake-and-worsening-mental-acuity.aspx ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum