Vergeturile si alte modificari cutanate

©

Autor: Redacția ROmedic

Vergeturile si alte modificari cutanate

vergeturile

Pana la 90% dintre femeile insarcinate se vor confrunta cu aparitia vergeturilor mai devreme sau mai tarziu. Cele putine care nu vor avea aceasta problema au o piele elastica, cu un tonus foarte bun fie datorita mostenirii genetice, fie atentiei pe care au acordat-o acestei probleme de-a lungul timpului - ani de zile de nutritie si sport anterior sarcinii.

Vergeturile sunt dungi rosii, roz sau violacee care apar cu precadere pe coapse, fese, abdomen si pe sani. Ele se datoreaza ruperii fibrelor elastice ale pielii si apar in special in a doua jumatate a sarcinii. Majoritatea vergeturilor dispar dupa nastere, pe locul lor ramanand doar niste linii fine.


Culoarea vergeturilor depinde de pigmentatia pielii femeii; astfel ele pot fi roz, rosii, maronii sau maro inchis. Cremele si lotiunile disponibile contribuie la hidratarea pielii, dar nu au un efect dovedit de prevenire a aparitiei vergeturilor. Puteti minimiza vergeturile daca aveti grija la castigul ponderal in timpul sarcinii - sa fie treptat, constant si in limitele recomandate.

Alte modificari cutanate

Unele femei observa si alte modificari ale pielii in timpul sarcinii:
  • culoarea mameloanelor devine mai inchisa
  • o linie inchisa la culoare („linia neagra”) apare de la ombilic pana la zona pubiana - de fapt este vorba despre intunecarea liniei albe, pe care probabil nu ati observat-o niciodata
  • pe frunte, nas si obraji apar niste pete (cloasma sau masca gravidica) - ele sunt maronii la femeile cu ten deschis la culoare si mai albe la femeile cu un ten masliniu.
Majoritatea acestor modificari cutanate sunt provocate de hormonii sarcinii si vor disparea dupa nasterea copilului.

Soarele poate intensifica aceste pigmentari ale pielii, astfel incat aveti un motiv in plus sa folositi creme cu factor de protectie solara pe toate zonele expuse.

Furnicaturile si mancarimile

Furnicaturile, amorteala degetelor si umflarea mainilor sunt semne comune in timpul sarcinii. Aproximativ 20% din gravide simt furnicaturi la nivelul abdomenului, dar si al palmelor si talpilor. Hormonii sarcinii si pielea intinsa si subtiata sunt cauzele acestor semne. De obicei, senzatiile de mancarime dispar dupa nastere.


Intre timp, urmati aceste sfaturi pentru a va simti mai bine:

  • utilizati creme hidratante in locul lotiunilor
  • folositi sapunurile blande care nu usuca excesiv pielea
  • evitati dusurile prea calde sau baile care pot usca pielea
  • evitati materialele sau hainele pot irita pielea
  • evitati caldura deoarece poate accentua mancarimea

 

Uneori senzatiile de mancarime pot fi semne ale unei afectiuni grave ale ficatului numite colestaza. Aceasta se manifesta prin greturi, pierderea apetitului, vomitaturi, icter (ingalbenirea pielii), oboseala si mancarime.


Data actualizare: 27-05-2014 | creare: 24-01-2007 | Vizite: 18391
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: