Mișcările fetale - mişcările intrauterine ale bebelușului

Mișcările fetale - mişcările intrauterine ale bebelușului

©

Autor:

Mișcările fetale - mişcările intrauterine ale bebelușului

Åži în viaÅ£a extrauterină ÅŸi în interiorul placentei, un bebeluÅŸ activ este un bebeluÅŸ sănătos. FrecvenÅ£a ÅŸi tipul miÅŸcărilor fătului cât timp se află în uter oferă indicii cu privire la dezvoltarea sa normală (ÅŸi despre integritatea sistemului nervos central ÅŸi a sistemului musculoscheletal). O mamă trebuie în mod deosebit să fie atentă la semnalele oferite de făt pentru a preveni din timp complicaÅ£iile ÅŸi salva viaÅ£a copilului său. (8)

Când se simt prima dată miÈ™cările fetusului?

În general, miÅŸcările bebeluÈ™ului în uter sunt sesizate pentru prima dată de gravidă în jurul celei de-a 18-a săptămâni de sarcină (luna a cincea), dar unele femei le pot simÅ£i chiar ÅŸi mai devreme de atât, în timpul celei de-a 16-a sau chiar a 13-a săptămâni de sarcină. Activitatea fetală se face simÅ£ită fie prin lovituri mai grele sau mai uÅŸoare, fie prin răsuciri ori bobârnace (oricât de puternice ar fi, sughiÅ£urile nu sunt considerate de către specialiÅŸtii în domeniu drept miÅŸcări ale fătului). De la debutul lor, mama este încurajată să noteze frecvenÅ£a ÅŸi cadenÅ£a miÅŸcărilor fetale pentru a distinge mai uÅŸor tiparul normal de orice activitate anormală a fătului. Dacă fătul nu se miÅŸcă deloc până în 25 de săptămâni, mama trebuie să îÅŸi contacteze medicul urgent. Mai apoi, cu ajutorul testelor cu ultrasunete, specialistul va evalua starea de sănătate a copilului ÅŸi, în funcÅ£ie de rezultate, va oferi tratament personalizat. (1, 2)

Ultrasunetele oferă o viziune mai amplă ÅŸi mai clară asupra activităţii fătului în uterul mamei, în fiecare etapă a dezvoltării sale. Cu puÅ£in noroc, aceste examene se desfăşoară când bebeluÅŸul este treaz ÅŸi atunci mama poate observa mai bine miÅŸcările copilului său. Alte teste ce identifică tiparul activităţii fetale sunt: testul fetal nonstres (NTS) ÅŸi Velocimetria Doppler. (14)

Cât de des ar trebui să se producă miÈ™cările fetale?

În urma cercetărilor, medicii au ajuns la concluzia că bebeluÅŸii respectă un tipar al miÅŸcărilor în funcÅ£ie de săptămâna de dezvoltare în care se află, astfel:

  • în săptămâna a opta, fătul tresare, se apleacă în lateral,
  • câteva zile mai târziu îÅŸi miÅŸcă mâinile ÅŸi picioarele, înghite,
  • în cea de-a zecea săptămână se întinde, îÅŸi roteÅŸte capul,
  • în următoarea săptămână cască,
  • în săptămâna a 14-a îÅŸi miÅŸcă ochii,
  • apoi bebeluÅŸul devine din ce în ce mai puternic ÅŸi îÅŸi face simÅ£ită prezenÅ£a din ce în ce mai evident prin lovituri provocate de întinderea membrelor.

MiÅŸcările sunt alternate de perioade de odihnă, cu o durată de până la 45 de minute (la finalul sarcinii). (3)

Cum fiecare sarcină este unică, fiecare bebeluÅŸ are modul său propriu de a se miÅŸca în interiorul uterului. AÅŸadar, nu putem spune că activitatea fetală respectă un tipar universal valabil; nici măcar fraÅ£ii nu se manifestă asemănător în timpul celor nouă luni de sarcină. În linii mari, însă, pe măsură ce fătul se dezvoltă, acesta devine mai activ după-amiezile ÅŸi serile, dormind în restul timpului. BebeluÅŸul se liniÅŸteÅŸte când mama se miÅŸcă ÅŸi devine mai activ când aceasta se odihneÅŸte. Activitatea fetală se accentuează după cea de-a 32-a săptămână de sarcină, prin urmare, orice reducere a miÅŸcărilor după acest prag ridică un semnal de alarmă în legătură cu sănătatea copilului. (1)

Unii specialiÅŸti susÅ£in că un bebeluÅŸ perfect sănătos se miÅŸcă de zece ori într-un interval de timp dat ÅŸi orice deviaÅ£ie de la acest tipar ar trebui semnalată medicului imediat. În practică, însă, s-a constatat că numărul miÅŸcărilor fătului într-o oră variază între 4 ÅŸi 100, standardul de 10 miÅŸcări fiind rareori îndeplinit de către bebeluÅŸii sănătoÅŸi. Este esenÅ£ial ca gravida – ajutată de medic – să recunoască tiparul miÅŸcărilor efectuate de bebeluÅŸul său ÅŸi, Å£inând cont de acesta, să raporteze orice activitate anormală. Mai mult, după săptămâna 28, este bine ca mama să Å£ină o evidenţă a miÅŸcărilor fătului (să le numere), ajutându-se de un tabel special. Numărătoarea trebuie efectuată la aceeaÅŸi oră în fiecare zi. (1, 2)

Există modalităţi prin care o gravidă reuÅŸeÅŸte să stimuleze copilul să se miÅŸte (în momentele dorite de ea, cum ar fi, de exemplu, înainte de o ecografie pentru a afla sexul copilului), prin consumarea de băuturi acidulate, spumante, îngheÅ£ată sau ciocolată. Nu este o măsură indicată fiindcă astfel de excitante au efecte nedorite asupra sănătăţii mamei ÅŸi a copilului; adesea dulciurile reci sau băuturile spumante provoacă indigestie ÅŸi gravida riscă să interpreteze în mod greÅŸit simptomele indigestiei cu miÅŸcările fătului. Când bebeluÅŸul trebuie stimulat – din raÅ£iuni terapeutice – schimbarea poziÅ£iei gravide, masarea burÅ£ii sau întinderea pe partea stângă sunt manevre ce ajută la animarea fătului.

Hiperactivitatea fetală e problematică?

O slabă activitate fetală ar putea fi semnul că bebeluÅŸul se află în pericol, iar dacă medicul nu intervine rapid, gravida riscă să piardă sarcina (fătul moare în uter). Este extrem de important ca mama să raporteze medicului orice schimbare în tiparul miÅŸcărilor fetale pentru ca specialistul să preîntâmpine moartea fătului ÅŸi complicaÅ£iile severe ce ameninţă să apară în organismul mamei în urma decesului bebeluÅŸului.

NumeroÅŸi factori atrag după sine o activitate redusă ori chiar lipsa activităţii fătului. Printre aceÅŸtia se numără ingerarea de medicamente împotriva durerilor – medicamente cu acÅ£iune puternică – ori de sedative, consumarea de alcool, dar ÅŸi fumatul. Printre altele, fumatul îl menÅ£ine pe bebeluÅŸ în stări de inactivitate cu o durată mare, de peste 90 de minute.

Este necesar ca medicul să verifice gravida ÅŸi fătul de fiecare dată când cel din urmă nu mai oferă semne de viaţă ÅŸi, desigur, la fel de imperioasă este renunÅ£area la vicii, măcar în perioada sarcinii.

Există ÅŸi cazuri în care fătul se miÅŸcă mai mult ca de obicei. Acest lucru se întâmplă în perioadele în care mama consumă cantităţi mai mari ca de obicei de băuturi cofeinizată, băuturi reci sau urmează o anumită medicaÅ£ie. În orice caz, o creÅŸtere subită a miÅŸcărilor fetale indică faptul că bebeluÅŸul se află în pericol ÅŸi implică, la fel ca ÅŸi în cazurile anterior menÅ£ionate, intervenÅ£ia urgentă a medicului. (1)

MiÅŸcările fătului se simt cel mai bine atunci când mama stă întinsă ori în ÅŸezut. (4)

În perioada de început a sarcinii, miÅŸcările fătului dau senzaÅ£ii uÅŸoare ca ÅŸi cum în uter ar pluti un peÅŸtiÅŸor sau ar zbura fluturi. SenzaÅ£iile sunt asemănătoare cu cele provocate de gazele intestinale ÅŸi, de aceea, sunt uÅŸor de confundat cu acestea din urmă. Femeile aflate la a doua sau la a treia sarcină reuÅŸesc să distingă mai uÅŸor miÅŸcările abia imperceptibile ale fătului din primele săptămâni de sarcină de alte manifestări ale organismului. (4, 5)

În mod evident, miÈ™cările fetale sunt o consecință a dezvoltării sale fiziologice. Alteori, bebeluÅŸul se agită ca răspuns la anumiÅ£i stimuli exteriori ori atunci când găseÅŸte o anumită poziÅ£ie a mamei ca fiind inconfortabilă. Este mai activ între orele 21 ÅŸi 1 noaptea, exact când mama doreÅŸte să se odihnească alături de partenerul său, ÅŸi după cel de-al doilea trimestru de sarcină, când se miÅŸcă ÅŸi de 30 de ori pe oră. (2, 4, 15)

Tipuri de miÅŸcări fetale în funcÅ£ie de stadiul sarcinii

MiÅŸcările fetale în primul trimestru

În această perioadă fătul se dezvoltă rapid, dar este mult prea mic pentru ca miÅŸcările sale să fie simÅ£ite de către gravidă.

În al doilea trimestru

MiÅŸcările devin mai puternice ÅŸi deci mult mai perceptibile, ca urmare a dezvoltării masei musculare. Nu se poate vorbi, însă, în acest stadiu, de un tipar al activităţii fătului, din contră, miÅŸcările sale sunt neregulate. Abia în luna a ÅŸasea se poate constata o deplasare mai ritmată a membrelor, uÅŸor de observat atunci când mama se află în repaus; dacă gravida consumă mai multe dulciuri ca de obicei sau este stresată, bebeluÅŸul se va miÅŸca mai mult ca de obicei (adrenalina secretată de corpul mamei în perioadele stresante are acelaÅŸi efect asupra fătului ca ÅŸi creÅŸterea nivelului zahărului din sângele mamei). (6)

În al treilea trimestru

DeÅŸi fătul creÅŸte mult în dimensiuni ÅŸi spaÅ£iul din jurul său se restrânge firesc, bebeluÅŸul are suficient spaÅ£iu pentru a se agita după plac. Loviturile sale cauzează destul disconfort gravidei – cele mai dureroase fiind loviturile de sub coaste; ajută la calmarea senzaÅ£iilor mai dureroase: un masaj blând al abdomenului, o deplasare uÅŸoară a pelvisului înainte ÅŸi înapoi, dar ÅŸi dacă gravida îÅŸi schimbă poziÅ£ia (se aÅŸază dacă stă în picioare ÅŸi invers), schimbarea poziÅ£iei atrăgând automat schimbarea poziÅ£iei fătului.

Precum am menÅ£ionat anterior, începând cu a 28-a săptămână, este foarte important ca gravida să Å£ină evidenÅ£a miÅŸcărilor fătului ÅŸi să raporteze medicului orice diminuare a numărului lor. Când copilul îÅŸi schimbă poziÅ£ia ÅŸi îÅŸi orientează capul spre pelvisul mamei (prezentaÅ£ia craniană, ce se constată la majoritatea sarcinilor) – gravida va resimÅ£i fiecare întoarcere a capului bebeluÅŸului, miÅŸcare ce îi va provoca dureri ascuÅ£ite la nivelul cervixului. Până în acest moment copilul a învăţat deja să îÅŸi sugă degetul, iar această întoarcere a capului într-o parte ÅŸi într-alta se produce atunci când copilul scapă degetul din gură ÅŸi încearcă să îl regăsească pentru a-ÅŸi continua ritualul liniÅŸtitor. Cu puÅ£in timp înainte de naÅŸtere, bebeluÅŸul îÅŸi reduce activitatea, cu toate că unii copii rămân activi până când se nasc. (3, 4, 6)

Monitorizarea miÅŸcărilor fetale - mai mult decât indicată

Pentru a Å£ine mai uÅŸor evidenÅ£a miÅŸcărilor începând cu luna a ÅŸaptea ÅŸi până la naÅŸtere gravida este încurajată să procedeze în felul următor: să se aÅŸeze pe o parte, sprijinindu-ÅŸi burta, într-o cameră liniÅŸtită, având un ceas în apropiere. Întinderea pe partea stângă va favoriza circulaÅ£ia sângelui, respectiv miÅŸcarea fătului. (10, 11) În această poziÅ£ie, dacă mama stă nemiÅŸcată, ar trebui ca, în decurs de două ore să simtă în medie zece miÅŸcări ale copilului. Copilul mai poate fi încurajat să se miÅŸte – pentru a înlătura orice dubiu cu privire la sănătatea lui – dacă gravida stă întinsă, cu picioarele mai ridicate decât restul corpului ÅŸi savurează o gustare frugală, dacă bea o băutură mai rece sau apelează la stimuli sonori (ascultă melodii cu volumul ridicat, trânteÅŸte o uşă, etc.).

Este indicat ca viitoarea mamă să numere zilnic miÅŸcările fătului, la o oră sau două după masă (s-a constatat că fătul este mai activ după cină). Unii medici recomandă numărarea ÅŸi studierea miÅŸcărilor fătului de trei ori pe zi: dimineaÅ£a, la prânz ÅŸi după cină. Pentru o estimare cât mai corectă a normalităţii activităţii fetale, este necesară notarea tipului de miÅŸcare pe o foaie de hârtie (informaÅ£ii care, apoi, vor fi prezentate medicului). Viitoarea mamă trebuie să noteze timpul când se produc prima ÅŸi ultima miÅŸcare, felul bătăilor simÅ£ite (întoarceri, lovituri, foÅŸnete), dar ÅŸi observaÅ£ii suplimentare, cum ar fi tipul alimentelor consumate înainte de analiza activităţii fetale precum ÅŸi alte detalii care ar putea influenÅ£a pentru bunul mers al sarcinii.

Notă: Activitatea fetală mai este influenţată de eventualele medicaţii urmate de gravidă, dar şi de stări patologice precum preeclampsia. (10, 12)

Când este necesar ajutorul urgent al medicului

În următoarele cazuri, este necesar ca gravida să contacteze urgent medicul:

  • dacă nu simte numărul de miÅŸcări considerate de către medic normale pentru bebeluÅŸul său, în decurs de două ore, stând întinsă;
  • fătul nu începe să se miÅŸte ca urmare a unui stimul, inclusiv unul dintre cei menÅ£ionaÅ£i anterior;
  • miÅŸcările fătului scad în frecvenţă ÅŸi în intensitate pe măsură ce sarcina progresează (poate fi semnul că bebeluÅŸul nu primeÅŸte destul oxigen ÅŸi substanÅ£e nutritive prin placentă);
  • dacă gravida remarcă o schimbare drastică în ceea ce priveÅŸte numărul sau tiparul miÅŸcărilor fătului ÅŸi ori de câte ori gravida are dubii cu privire la sănătatea bebeluÅŸului său, dar ÅŸi a sa;
  • dacă pielea de pe mâini, picioare ÅŸi cea din jurul ochilor este mai umflată ca de obicei ori prezintă puncte roÅŸii mici;
  • când gravida prezintă o migrenă ce durează mai mult de 24 de ore;
  • dacă fătul nu se miÅŸcă deloc în decurs de o zi; niciodată nu amânaÅ£i contactarea medicului până a doua zi!
  • dacă burtica gravidei este tare la atingere ori dacă aceasta are crampe sau o durere cronică în abdomen;
  • când vaginul gravidei sângerează, dacă aceasta vomită sau dacă suferă un atac de apoplexie;
  • oricând gravida simte o durere puternică în abdomen. (3, 7, 9, 13, 14)

Data actualizare: 12-06-2019 | creare: 22-07-2014 | Vizite: 166593
Bibliografie
1. Your Baby’s Movements – Count the Kicks, link: http://countthekicks.org.uk/mums/your-babys-movements
2. First Fetal Movement : Quickening – American Pregnancy Association, link: http://americanpregnancy.org/duringpregnancy/firstfetalmovement.htm
3. Your baby's movements in pregnancy – Baby Centre, link: http://www.babycentre.co.uk/a549375/your-babys-movements-in-pregnancy#ixzz36ahVFEgM
4. Feeling Your Baby Kick – WebMD, link: http://www.webmd.com/baby/fetal-movement-feeling-baby-kick
5. Fetal movement: Feeling your baby kick – Baby Center, link: http://www.babycenter.com/0_fetal-movement-feeling-your-baby-kick_2872.bc
6. Fetal Movement During Pregnancy – What to Expect, link: http://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/move-it.aspx
7. An active baby is a healthy baby – Firstcandle.org, link: http://www.firstcandle.org/cms/wp-content/uploads/2010/12/KC-one-page-flyer-high-res-12.10.pdf
8. RCOG release: Reduced fetal movements – New Green-top Guideline – Royal College of Obstetrcians & Gynaecologists, link: http://www.rcog.org.uk/news/rcog-release-reduced-fetal-movements-%E2%80%93-new-green-top-guideline
9. Pregnancy—your baby's movements and what they mean – Mater Mothers’ Hospital, link: http://brochures.mater.org.au/Home/Brochures/Mater-Mothers-Hospital/Pregnancy-your-babys-movements
10. Counting Fetal Movements - The Baby Kick Count – Baby Med, link: http://www.babymed.com/pregnancy/counting-fetal-movements-baby-kick-count
11. Fetal Kick Counts – Baby Zone, link: http://www.babyzone.com/pregnancy/fetal-development/fetal-kick-counts_71419
12. What is fetal movement? – Hadassah Medical Center, link: http://www.hadassah-med.com/giving-birth/give-birth-at-hadassah/ein-kerem/expecting-a-baby/fetus-movement
13. Fetal Movement: Feeling Baby Kick – Parents, link: http://www.parents.com/pregnancy/stages/fetal-development/fetal-movement-feeling-baby-kick/
14. Fetal Movement – Drugs.com, link: http://www.drugs.com/cg/fetal-movement.html
15. Fetal Movement Count – Healthinfotranslations.org, link: https://www.healthinfotranslations.org/pdfDocs/FetalMovementCount_ARA.pdf.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce trebuie să se miÈ™te bebeluÈ™ii în uter?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum