Vasele sangvine ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților
![Vasele sangvine ale femeilor îmbătrânesc mai repede decât cele ale bărbaților](https://www.romedic.ro/arata_img.php?img=37920.jpg&w=420&h=&cale=/uploadart/ghid)
Descoperirea a fost publicată pe data de 15 ianuarie 2020 în revista JAMA Cardiology. Ea ar putea explica motivul pentru care sexul feminin este mai predispus la boli cardiovasculare, mai devreme decât sexul masculin.
Până în prezent se cunoștea că femeile și bărbații au aproximativ același risc cardiovascular după vârsta menopauzei. Studiul confirmă faptul că sexul feminin dispune de o biologie și fiziologie diferită decât sexul masculin, explicând de asemenea motivul pentru care femeile sunt mai susceptibile la boli cardiovasculare și acest lucru mult mai devreme în viață.
Pentru studiu, echipa a măsurat și analizat tensiunea arterială în funcție de sex, această reprezentând un indicator al prezenței bolii cardiovasculare. În total s-au analizat aproximativ 145.000 de măsurători ale tensiunii arteriale, pe o perioadă de 43 de ani, la 32.833 de participanți cu vârste cuprinse între 5 și 98 de ani.
Cercetătorii au căutat să observe cauzele care determină creșterea tensiunii arteriale, care este un factor de risc pentru infarctul de miocard, insuficiența cardiacă sau accidentul vascular cerebral. Apoi, au comparat datele obținute între femei și între bărbați.
Rezultatele arată că hipertensiunea arterială apare mai repede la femei, în comparație cu bărbații, debutând precoce în timpul vieții. Astfel, o femeie de 30 de ani cu hipertensiune arterială are probabil un risc cardiovascular mai mare decât un bărbat de aceeași vârstă cu hipertensiune arterială. Cercetarea ar putea să schimbe abordarea și strategia terapeutică atunci când este vorba despre femei și sănătatea sistemului cardiovascular la acestea.
sursa: Science Daily
Data actualizare: 21-01-2020 | creare: 21-01-2020 | Vizite: 874
Bibliografie
Women's blood vessels age faster than men's, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/01/200115191534.htm ©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Angio-computer tomografia ar putea fi cel mai bun prim pas în investigarea durerilor în piept
- Cercetătorii identifică un nou aliat împotriva bolilor cardiovasculare, ascuns în peretele vaselor
- Care este mecanismul prin care rigiditatea arterială determină creșterea tensiunii arteriale la tineri?
- Manipularea anumitor celule nervoase ar putea ajuta la regenerarea cardiacă, sugerează un studiu experimental
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.- Multe vase de sange sparte pe coapse
- Vase de sange sparte pe picioare
- Multe vase de sange sparte pe coapse
- Punga de sange sub piele
- Vase capilare fragile
- Vase de sânge dilatate la nivelul palmei
- Vase de sange aparute la ochi.