Variola maimuței: care este originea focarelor bolii în țările non-endemice?

©

Autor:

Variola maimuței: care este originea focarelor bolii în țările non-endemice?
Incidența în creștere a cazurilor de variola maimuței în țările non-endemice din afara continentului african, chiar în lipsa legăturilor de călătorie în Africa, a crescut nivelul de îngrijorare al oamenilor de știință. Un nou studiu, publicat pe serverul OSF, explică cauzele originii focarelor recente de variola maimuței în zonele non-endemice, inclusiv din România.
Focarele de variola maimuței, imposibil de explicat pe baza concluziilor datelor obținute prin analiza experimentală, ar putea fi explicate prin ilustrarea realității și prin deduceri logice. Plecând de la aceasta premisă și de la dovezile conform cărora efectele agenților patogeni cauzali care permit căilor imune să protejeze organismele de diferite infecții nu depind de natura agentului patogen, cercetătorii au arătat că focarele de variola maimuței au apărut pe fondul transmiterii bolii de către indivizi cu boli cu cauze diferite, dar cu efecte patologice de aceeași natură epidemiologică.

Cunoscând că severitatea unei boli depinde de starea hiper-inflamatorie, în loc de efectele directe ale toxicității agentului patogen, cercetătorii au dedus că mecanismele imunologice care scad încărcarea agentului patogen nu pot scădea neapărat severitatea bolii sau fac ca bolile să fie asimptomatice. Ipoteza este susținută de dovezile obținute în timpul pandemiei COVID-19, când numărul de infecții acute severe cu virusul SARS-CoV-2 raportate a fost semnificativ mai mic decât numărul infecțiilor asimptomatice și ușoare. Prin urmare, focarele de infecții care au fost considerate asimptomatice nu au necesitat neapărat transmiterea patogenă.

Pentru a putea explica prevalența globală în creștere a variolei maimuței, cercetătorii au depus eforturi suplimentare pentru a caracteriza baza genetică a bolii în părțile centrale ale Africii, comparativ cu regiunile occidentale ale aceluiași continent. Studiile au arătat că transmisibilitatea și virulența mai mare a bolilor nu influențează transmiterea bolii, originea variolei maimuței în zonele non-endemice fiind influențată mai degrabă de dispariția și de reapariția condițiilor ca răspuns la care apar manifestările bolii.

sursa: News Medical
foto: FOTOGRIN/Shutterstock

Data actualizare: 10-09-2023 | creare: 05-07-2022 | Vizite: 364
Bibliografie
The origin of monkeypox outbreaks in non-endemic nations, link: https://www.news-medical.net/news/20220608/The-origin-of-monkeypox-outbreaks-in-non-endemic-nations.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tot ce trebuie să știți despre variola maimuței
  • Simptomele pacienților din focarul actual de variola maimuței diferă de cele ale pacienților din focarele anterioare
  • Simptomele neuropsihiatrice apar în peste 50% din infecțiile cu variola maimuței
  •