Au fost descoperite 6 noi coronavirusuri la lilieci

©

Autor:

Au fost descoperite 6 noi coronavirusuri la lilieci
Pentru prima oară, cercetătorii au descoperit 6 noi coronavirusuri la lilieci, în Myanmar. Aceste coronavirusuri nu au mai fost detectate până acum nicăieri în lume.
Potrivit oamenilor de știință, noile coronavirusuri descoperite nu sunt înrudite cu coronavirusul Sindromului Respirator Acut Sever (SARS-CoV-1), al Sindromului Respirator al Orientului Mijlociu (MERS) sau cu cel care a determinat COVID-19 (SARS-CoV-2). Rezultatele descoperirii au fost publicate în PLOS ONE.

Pandemiile virale ne reamintesc de interdependența dintre sănătatea omului și cea a animalelor sălbatice și a mediului înconjurător. Având în vedere că peste tot în lume oamenii interacționează cu animalele sălbatice, este foarte importantă înțelegerea comportamentului virusurilor la animale, spre exemplu cum suferă acestea mutații sau cum se transmit la alte specii. În acest fel putem scădea riscul de apariție a unei pandemii.

Cercetătorii au detectat noile coronavirusuri în timp ce conduceau un studiu care încerca să înțeleagă mai bine circumstanțele transmiterii unei boli între animale și oameni, în cadrul proiectului PREDICT. PREDICT este un proiect dezvoltat de Agenția pentru Dezvoltare Internațională din America, care promovează descoperirea și monitorizarea la nivel global a patogenilor cu potențial de transmitere între animale și oameni.

Echipa de cercetători și-a desfășurat studiul în Myanmar deoarece în acea zonă există o predispoziție mai mare a oamenilor de a intra în contact cu animalele sălbatice locale. Ei au colectat peste 750 de probe de salivă și fecale de la lilieci din Myanmar, între mai 2016 și august 2018. Probele au fost apoi testate și comparate cu coronavirusurile cunoscute, identificând pentru prima oară 6 noi coronavirusuri. Mai mult, echipa a detectat un coronavirus care a mai fost întâlnit în Asia de Sud dar care nu a mai fost niciodată identificat în Myanmar.

Rezultatele vor ajuta la înțelegerea diversității coronavirusurilor la lilieci precum și la detectarea, prevenirea și controlul bolilor infecțioase care ar putea amenința sistemul de sănătatea publică. Cercetătorii estimează că la lilieci sunt prezente mii de coronavirusuri nedescoperite până în prezent. Majoritatea coronavirusurilor nu prezintă un risc pentru specia umană dar identificarea lor din timp ar putea reprezenta o oportunitate de investigare a potențialului pericol.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-04-2020 | creare: 15-04-2020 | Vizite: 554
Bibliografie
Scientists discover six new coronaviruses in bats: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200409141429.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • A fost descoperit un nou tratament împotriva MERS
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum